Reseptit
yli 60 min
10

Marenkikakku lime-passionkiisselitäytteellä

Jenni Höijerin marenkikakussa on kaksi pohjaa ja täytteenä lime-passionkiisseliä. Hienostuneen kakun kruunaa italialainen marenki.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Muropohja

100 g huoneenlämpöistä voita
50 g (¾ dl) sokeria
165 g (2 ½ dl) vehnäjauhoja
¼ tl leivinjauhetta
1 pieni kananmuna tai puolikas normaalikokoista (27 g)

Manteli-kookospohja

180 g mantelimassaa
80 g (1 dl) sokeria
75 g (2 dl) kookoshiutaleita
150 g voita
3 pientä kananmunaa (150 g)
100 g (1 dl) paksua jogurttia
20 g (⅓ dl) vehnäjauhoja

Lime-passionkiisseli

3–4 passionhedelmää (45g)
125 g (1 ½ dl) sokeria
12 g (1 ½ rkl) maissitärkkelystä
30 g (¼ dl) limettimehua
1 limetin raastettu kuori
30 ml (¼ dl) vettä
2 kananmunaa (110 g)
1 kananmunankeltuainen (20 g)
90 g voita

Italialainen marenki

4 kananmunanvalkuaisia (150 g)
290 g (3 ¾ dl) sokeria
1 ¼ dl vettä

Valmistusohje

1. Valmista murotaikina. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita voi–sokeriseokseen. Lisää kananmuna ja vaivaa kevyesti, vain sen verran, että taikinasta tulee tasainen. Kääräise taikina muovikelmuun ja siirrä noin 15 minuutiksi jääkaappin jähmettymään. Kauli jähmettynyt taikina irtopohjavuoan (23–24 cm) tai kakku-renkaan pohjalle sopivaksi levyksi. Pane muropohja jääkaappiin ja valmista manteli kookospohjamassa.

2. Tee mantelimassasta, sokerista ja kookoshiutaleita murumainen seos joko yleiskoneen lapavatkaimella tai hieromalla ainekset yhteen käsin. Lisää joukkoon hieman pehmennyt voi ja vaahdota vaaleaksi. Lisää kananmunat muutamassa erässä. Sekoita voimakkkaasti jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää jogurtti ja viimei-senä vehnäjauhot. Levitä mantelikookosmassa muropohjan päälle. Paista pohjaa uunissa 170 asteessa 40–45 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

3. Valmista lime–passionkiisseli. Kaapaise halkaistujen passionhedelmien siemenet kattilaan. Sekoita maissitärkkelys ja sokeri keskenään ja lisää seos kattilaan. Lisää joukkoon muut ainekset voita lukuunottamatta. Kuumenna hiljalleen koko ajan voimakkaasti vispaten, kunnes seos sakenee. Kaada toiseen astiaan ja lisää paloiteltu voi. Sekoittele, kunnes voi sulaa. Kaada valmis kiisseli hieman jäähtyneen kakkupohjan päälle. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli.

4. Valmista italialainen marenki. Kaada valkuaiset yleiskoneen puhtaaseen, kuivaan, teräskulhoon. (Voit käyttää myös sähkövatkainta.) Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna. Sekoittele muutamia kertoja. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes seos on sokerimittarilla mitattuna 116–asteista. Ala vaahdottaa valkuaisia pehmeäksi vaahdoksi, ei kovaksi. Jatka sokeriveden keittämistä, kunnes lämpötila on 123 astetta. Vaahdota valkuaisia täydellä teholla ja kaada kuuma sokeriliemi tasaisena nauhana pehmeän valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jatka vaahdottamista vielä hetki, vähennä kierroksia ja anna koneen käydä, kunnes marenki jäähtyy. Valmis marenki on kiiltävää, samettista ja paksua.

5. Pursota tai levitä marenki renkaassa olevan kakun päälle. Polta pinta tohottimella (kaasupoltin) tai uunissa grillivastuksen alla. Irrota kakku renkaasta paletin tai pienen veitsen avulla ja koristele tuoreilla hedelmillä ja marjoilla. Halutessasi voit kiillottaa poltetun marenkipinnan sivelemällä sille ohuelti kuumaa kiillettä.

Ohje: Jenni Höijer

Lisää reseptejä:

Valkosuklaa-passionhedelmäkakku
Suklaa-herukkakakku
Sitruuna-juustokakku
Ruoka.fi: Mansikka-limettikakku on juhlapöydän kaunotar

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Marenkikakku lime-passionkiisselitäytteellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X