Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Mustikka-piimäleivos

Itsenäisyytemme vuosijuhlaa kunnioittavassa leivoksessa on rukiinen pohja. Täytteen pehmeä piimä-valkosuklaa ja mustikkahillo muodostavat yhdessä puhdaslinjaisen ja herkullisen makuliiton.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

  • 100 g voita tai margariinia
  • 4 rkl kylmää vettä
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 ½ dl hienoja täysjyväruisjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 5 liivatelehteä
  • 100 g valkosuklaata
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 dl sokeria
  • 4 dl piimää

MUSTIKKAHILLO:

  • 2 ps (400 g) kotimaisia pakastemustikoita
  • ½ dl vettä
  • ½ dl vaniljatanko
  • 4 dl hillosokeria

Pinnalle:

  • koivusokerilla maustettua mustikkarouhetta (Helsinki Wildfoods)
  • (pensasmustikoita)

Valmistusohje

1. Keitä mustikkahillo hyvissä ajoin etukäteen. Laita kattilaan mustikat ja vesi. Halkaise vaniljatanko, kaavi sisus kattilaan. Nosta mukaan myös tanko. Kuumenna höyryävän kuumaksi, lisää sokeri joukkoon koko ajan varovasti sekoitellen.

2. Keitä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia. Kuori mahdollinen vaahto pois hillon pinnalta lusikalla tai reikäkauhalla. Ota pois liedeltä. Nosta vaniljatanko pois, ja anna jäähtyä noin 30 minuuttia välillä sekoitellen. Kaada hillo puhtaaseen purkkiin ja sulje hyvin. Säilytä kylmässä. Hillo hyytyy lopullisesti vuorokauden aikana.

3. Sulata rasva kattilassa tai mikrossa. Nosta syrjään jäähtymään, ja lisää joukkoon kylmä vesi. Vatkaa kanamunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi munavaahtoon. Lisää joukkoon rasva-nesteseos. Nostele varovaisesti tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa leivinpaperiarkilla korkeareunainen, suorakaiteenmuotoinen uunivuoka (24 x 36 cm). Valuta taikina vuokaan. Huolehdi, että paperia on joka reunalla saman verran, jotta pinnalle kaadettava täyte pysyy myös paiston jälkeen vuoassa. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15–18 minuuttia.

4. Nosta kakkupohja ritilän päälle jäähtymään vähintään 15 minuutiksi. Älä irrota paperia kakkupohjan reunoista, jotta täyte ei pääse valumaan reunoille. Levitä 1 dl mustikkahillosta pohjan päälle tasaisesti.

5. Nosta liivatteet likoamaan kylmään veteen 5–10 minuutiksi. Paloittele valkosuklaa, ja sulata varoen vesihauteessa tai mikrossa. Nosta jäähtymään. Kuumenna 1 dl kermaa ja sokeria kattilassa kiehumispisteeseen. Nosta syrjään ja sekoita, jotta sokeri sulaa. Valuta liivatteista vesi, ja sulata ne kermaseokseen. Valuta kermaseos sulatetun valkosuklaan joukkoon. Sekoita joukkoon piimä. Vatkaa loppu kerma löysäksi vaahdoksi. Nostele täysin jäähtyneen täytteen joukkoon.

6. Valuta kerma-piimätäyte vuokaan kakkupohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla, ja anna kakun hyytyä vähintään 2 tuntia tai yön yli.

7. Siisti reunat veitsellä ja leikkaa annosleivoksiksi. Jaa päälle loppu mustikkahillo, ja koristele mustikkarouheella ja halutessasi pensasmustikoilla.

Resepti on julkaistu Kotiliedessä 24/17.

Lisää mustikkaisia herkkuja:

mustikkakukko

Mustikkakukko

mustikkaboston

Mustikkaboston

mustikka-aleksanterit

Mustikka-aleksanterit

Ruoka.fi: Mummon mustikkakukko


Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustikka-piimäleivos

Sinun täytyy kommentoidaksesi.