Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sitruunaleivos

Sitruunaleivos tehdään tartalettien tapaan. Rapean pohjan päälle kaadetaan makean kirpeä sitruunatäyte ja pinnalle pursotetaan makeaa marenkia.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Pohja

  • 3 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 dl tomusokeria
  • 125 g pehmeää voita
  • 1 kananmuna
  • ½ tl suolaa
  • n. 1 rkl vettä

Täyte

  • 4 dl vettä
  • 1½ dl sokeria
  • 4 kananmunankeltuaista
  • 5 rkl maissitärkkelystä
  • 1 dl sitruunamehua
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl voita

Marenki

  • 3 kananmunanvalkuaista
  • 1½ dl sokeria

Valmistusohje

Sitruunaleivos valmistuu helposti näin:

  1. Valmista ensin pohja. Siivilöi jauhot ja tomusokeri yleiskoneen kulhoon. Lisää loput ainekset ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Taikinan tulee olla kosteaa, mutta se ei kuitenkaan saa tarttua käsiin. Lisää tarvittaessa 1 rkl vettä tai jauhoja sopivan koostumuksen saavuttamiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja jätä jääkaappiin lepäämään noin tunniksi.
  2. Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Leikkaa tartelettivuokiin (10 kpl, ø 10 cm) sopivia ympyröitä ja painele taikina voideltujen vuokien pohjille ja reunoille. Suojaa pohjien pinta foliolla, ja kaada päälle painoksi kuivia herneitä tai karkeaa merisuolaa, etteivät reunat valu paistaessa. Paista 175 asteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes piirakkapohjat ovat kullanruskeat. Anna jäähtyä ja poista painot ja folio.
  3. Valmista täyte. Laita kaikki täytteen ainekset kattilaan voita lukuunottamatta. Kuumenna hiljalleen, koko ajan sekoittaen, kunnes täyte saostuu ja paksuuntuu. Vatkaa joukkoon nopeasti kylmä voi pieninä paloina. Jäähdytä täyte välillä sekoitellen, ja kaada sitten valmiiden tartelettipohjien päälle.
  4. Valmista marenki. Laita kattilan pohjalle vettä noin neljän sentin verran ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Nosta metallinen tai lasinen kulho kattilan päälle niin että se ei osu veteen ja lisää kulhoon valkuaiset. Pidä vesi kuumana. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä osissa koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkia noin 10 minuutin ajan, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet. Nosta kulho vesihauteesta ja siirrä marenki pursotuspussiin, jossa on valitsemasi tylla (pyöreä tai terälehtitylla). Pursota marengista koristeet sitruunaleivosten päälle. Voit ruskistaa marengin joko tohottimella tai paistamalla grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan.

Vinkki! Myös tartaletti sitruunatäytteellä on herkullinen juhlapöydän leivonnainen.

sitruunaleivos
Sitruunaleivos tehdään tartalettien tapaan ja kuorrutetaan marengilla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 11/2024

Lue myös Anna.fi: Sitruunaruudut


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunaleivos

Sinun täytyy kommentoidaksesi.