Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Omenapiirakka

Omenapiirakka on maultaan hienostuneen mantelinen. Täytteessä säväyttää itse keitetty omenasiiderihillo. Tähän tyylikkääseen piirakkaan rakastut!

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Omenapiirakka, pohja

  • 150 g kylmää voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 kananmuna

Omena-mantelitäyte

  • 4-6 omenaa
  • 100 g kuorittuja manteleita
  • 2 dl tomusokeria
  • 2 kananmuna
  • 1 dl omenasiiderihilloa

Omenasiiderihillo

  • 1 kg omenoita
  • 2 dl kuivaa omenasiideriä
  • 500 g fariinisokeria
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja puristet­ tu mehu
  • 2 tl jauhettua kanelia
  • ¼ tl jauhettua neilikkaa

Valmistusohje

Omenapiirakka leivotaan helposti näin:

1. Valmista ensin omenasiiderihillo. Pese ja lohko kilo omenoita. Poista kannat ja siemenkodat. Pilko omenat kuorineen kattilaan. Lisää joukkoon kaikki loput ainekset eli kaksi desilitraa kuivaa omenasiideriä, 500 grammaa fariinisokeria, yhden sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu, kaksi teelusikallista jauhettua kanelia sekä neljäsosa teelusikallinen jauhettua neilikkaa ja keitä ilman kantta noin tunnin ajan aina tasaisesti välillä sekoittaen.

2. Soseuta hillo ja säilö puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin. Peitä heti kansilla ja anna jäähtyä.

3. Sekoita pohjataikinan ainekset eli 150 grammaa kylmää voita, neljä desiltiraa vehnäjauhoja, kaksi ruokalusikallista sokeria, puoli teelusikallista suolaa ja yksi kananmuna monitoimikoneen leikkuuterällä nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjataikina haarukalla ja nosta kylmään odottamaan täytteen teon ajaksi.

4. Huuhtele ja viipaloi neljästä kuuteen omenaa. Valmista mantelitäyte samassa monitoimikoneen kulhossa kuin taikina. Mittaa kulhoon sata grammaa kuorittuja manteleita, kaksi desilitraa tomusokeria ja kaksi kananmunaa ja sekoita leikkuuterällä tasaiseksi.

5. Levitä pohjataikinan päälle omenasiiderihillo. Lusikoi päälle manteliseos ja tasoita pinta. Asettele omenaviipaleet mantelitäytteen pinnalle.

6. Paista omenapiirakka 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Vinkki! Tarjoa omenapiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

omenapiirakka

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 16/2023.

Lue myös Anna.fi: Omena-puolukka-tuorejuustopiirakka


Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenapiirakka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.