Reseptit
alle 30 min
4
Himahella - avatar

Himahella

Kiitos

Perinteinen nakkikastike

Perinteinen nakkikastike tehdään niin kuin mummo sen teki eli valmistus aloitetaan ruskeasta peruskastikkeesta. Sama peruskastike muuntautuu moneksi, vinkkejä ohjeen lopussa.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Ruskea peruskastike

2-3 rkl voita tai margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä tai lihalientä
1/2- 1 tl suolaa
valko-, musta- tai maustepippuria
Mainos

Lisäksi

250 g nakkeja tai lenkkimakkaraa
1 sipuli hienonnettuna
1 tl sinappia
(tomaattisosetta)
(1/2 dl) kermaa)

Valmistusohje

 

  1. Rasva sulatetaan paistinpannussa, jauhot lisätään ja seosta ruskistetaan hyvin sekoittaen, kunnes se on tasaisen kauniin ruskeaa. Pannu ei saa olla liian kuuma, etteivät jauhot ruskistu epätasaisesti.
  2. Jos kastikkeeseen pannaan sipulia, lisätään se hienonnettuna ruskistuksen loppuvaiheessa. Koska sipuli imee ruskistettaessa rasvaa, joudutaan sitä käyttämään runsaammin.
  3. Jauhojen ruskistuttua pannua jäähdytetään vähän. Neste lisätään heti puolet, jotta kaikki jauhot pääsevät kunnolla turpoamaan. Neste lisätään kylmänä, sillä kuuma neste liisteröi hti osan jauhoista ja tekee kastikkeesta kokkareista. Kastikkeesta tulee helposti kokkareista myös, jos rasva-jauhoseos on liian kuumaa nestettä lisättäessä. Kastiketta sekoitetaan hyvin, kunnes se on tasaisesti saonnut, jolloin loput nesteestä lisätään ja kastiketta haudutetaan 5-10 minuuttia.
  4. Valmis kastike maustetaan suolalla ja pippurilla.
  5. Lisätään makkarakuutiot ruskistettuina tai ruskistamattomina. Kastike maustetaan hyvin valko-tai mustapippurilla, paprikalla, tomaattisoseella, soijalla ja sinapilla. Makua voi myös pyöristää lorauksella kermaa.

Hyvä kastike on tasaista, sopivan sakeaa ja hyvin maustettua. Jos kastikkeeseen on muodostunut jauhopaakkuja, sen voi siivilöidä.

1/2 litraa ruskeaa peruskastiketta muuntuu moneksi

Sipulikastike: 2 hienonnettua sipulia

Jauheliha- eli murukastike: 150-200 g ruskistettua jauhelihaa, 1 hienonnettu sipuli

Sianlihakastike: 150-200 g viipaloitua siansivua käristettynä, 1  hienonnettu sipuli

 

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Perinteinen nakkikastike

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X