Reseptit
yli 60 min
40

Perinteiset karjalanpiirakat

Karjalanpiirakoiden valmistus vaatii aikaa ja sorminäppäryyttä, mutta lopputulos on vaiva arvoinen. Opi näillä vinkeillä mestariksi.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

RIISIPUURO:

4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 1/2 tl suolaa

Taikina:

2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja

voiteluun:

100 g voita
2 dl täysmaitoa

Valmistusohje

1. Tee puuro jo edellisenä päivänä valmiiksi. Käytä paksupohjaista kattilaa. Kaada riisi kiehuvan veden joukkoon, anna veden imeytyä riisiin. Lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia, sekoita pari kertaa keittämisen aikana. Mausta suolalla. Jäähdytä ja laita kylmään.

2. Tee kuoritaikina. Sekoita kylmän veden joukkoon öljy ja suola. Sekoita puuhaarukalla vehnäjauhot nestee- seen. Lisää ruisjauhot ja vaivaa käsin sileäksi ja kiinteäksi taikinaksi.

3. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalat ruisjauhotetulla työpöy- dällä ohueksi, noin 1⁄2 cm:n paksuiseksi levyksi. Painele juomalasilla levystä kakkaroita.

4. Laita kakkarat pinoihin, peitä ne tarvittaessa kelmulla kuivumisen estämiseksi. Kauli kakkarat ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Lado ne päällekkäin, ripottele väleihin ruisjauhoja ja peitä kelmulla.

5. Levitä reilu ruokalusikallinen puuroa kuoren keskelle, jätä noin 1 cm reunoilta vajaaksi. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä peukalo-etusormiotteella. Siirrä uunipellille, ilman leivinpaperia.

6. Paista 275–300 asteessa kullanruskeiksi noin 15 minuuttia.

7. Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Kaada se maidon joukkoon. Kasta kuumat karjanpiirakat maito-voiseokseen tai voitele pelkällä voilla. Nosta piirakat tarjoiluvadille ja peitä leivinliinalla.

Vinkit leivontaan:

1. Aidon karjanpiirakan tunnistaa rukiisesta kuoresta.

2. Yli puolet jauhoista pitää olla ruista, jotta se täyttää karjanlanpiirakan määritelmän. Jos nämä ei täyty, sitä kutsutaan riisipiirakaksi. Perinnetietoisimmat käyttävät piirakoihin pelkkää vettä, suolaa ja ruisjauhoja.

3. Täytteenä voi olla riisi- tai ohrapuuroa tai perunasosetta. Voit lisätä jäähtyneeseen puuroon kananmunan. Puurosta tulee notkeaa ja se on helppo levittää pohjan päälle.

4. Älä laita pellille leivinpaperia, se palaa uunissa.

5. Piirakat voi voidella pelkällä voilla ja jättää maito-voiseoksen pois.

6. Uunin täytyy olla mahdollisimman kuuma, mieluiten yli 300 astetta. Leivinuunissa se onnistuu, mutta ei kaikissa kotiuuneissa. Kuumenna uuni kuitenkin niin kuumaksi kuin se kotona onnistuu.

7. Aluksi ruisjauhojen kanssa on vaikea leipoa. Aloittelija voi korvata ne vehnäjauhoilla, jolloin leipominen helpottuu, mutta silloin piirakoita kutsutaan riisipiirakoiksi.

Resepti on julkaistu Kotiliedessä 24/17.

Avainsanat

Avainsanat: Sesongit ja teemat: Ruokavalio: Ateriatyyppi: Raaka-aineet:

Keskustelu

Kommentoi juttua: Perinteiset karjalanpiirakat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X