Perunacurry
Perunacurry viimeistellään intialaisella mausteöljyllä eli chhonkilla. Kardemummariisi täydentää intialaisen aterian.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
- Vegaaninen
Ainekset
Perunacurry
- 700 g kiinteitä perunoita
- 2 punasipulia
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl Massaman-currytahnaa (esim. SpiceUp!)
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
- 2 dl vettä
- ½ tl kurkumaa
- 1 tl suolaa
- 1 ruukku korianteria
Kardemummariisi
- 6 dl vettä
- 3 dl punaista riisiä
- 5 kardemumman kotaa
- ¼ tl suolaa
Chhonk eli mausteöljy
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl mustia sinapinsiemeniä
- 2 tl kokonaista juustokuminaa
- 2 kuivattua chiliä
- 1 rkl kuivattuja currynlehtiä
Valmistusohje
Perunacurry tehdään helposti näin:
1. Pese perunat ja lohko ne kuorineen kuuteen osaan. Kuori ja halkaise punasipulit. Leikkaa sipulit ohuiksi puolikuiksi.
2. Laita öljy ja currytahna isolle pannulle tai wokkiin. Kuumenna, kunnes tahna alkaa pehmentyä ja tuoksua.
3. Lisää jauhettu korianteri, perunalohkot ja punasipuli. Paista sekoittaen muutama minuutti.
4. Kaada pannulle kookosmaito. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää vesi pannulle. Lisää myös kurkuma.
5. Kuumenna seos kiehuvaksi ja laske lämpö hiljalleen poreilevaksi. Kypsennä välillä sekoittaen noin 25 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsät. Mausta suolalla.
6. Keitä riisi. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää riisit, kardemumma ja suola. Keitä kannen alla matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia ja anna vetäytyä kannen alla noin 5 minuuttia ennen tarjoamista.
7. Kun perunat ovat pehmenneet, valmista chhonk. Varaa kaikki mausteet valmiiksi lieden vierelle. Varaa valmiiksi myös kansi, sillä siemenet poksuvat kuumentuessaan. Kuumenna öljy keskilämmöllä paistinpannulla tai blinipannulla. Lisää sinapinsiemenet, juustokumina, chilit ja currynlehdet. Kun siemenet alkavat poksua, on öljy riittävän kuumaa. Siirrä pannu liedeltä ja kaada mausteöljy curryn päälle.
8. Tarjoa perunacurry kardemummariisin kera. Juomaksi sopii mangolassi.
Vinkki! Kodallista kardemummaa myydään intialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa kaupoissa. Voit korvata ne kuorituilla kokonaisilla kardemumman siemenillä (1⁄4 tl). Sinapinsiemeniä myydään sekä ruskeina että mustina. Kyse on samasta tuotteesta. Keltaiset sinapinsiemenet sopivat parhaiten pikkelöintiin ja säilykkeisiin.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 1/2024.
Lue myös Anna.fi: Aloo gobi, kukkakaali-perunacurry
Kommentoi
Kommentoi juttua: Perunacurry