Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Piparikuusi

Piparikuusi on ihastuttava ja helppotekoinen koriste perinteisen piparkakkutalon sijaan. Useasta piparikuusesta voi rakentaa kokonaisen piparimetsän.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
1  annos

Ainekset

Ruispiparkakkutaikina

  • 100 g voita
  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 kananmuna
  • ¾ rkl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • ½ tl inkivääriä
  • ½ tl maustepippuria
  • 1 ½ dl sokeria
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Valmistusohje

Piparikuusi valmistuu helposti näin:

  1. Sulata sata grammaa voita mikrossa tai kattilassa. Sekoita kulhossa sulatettu voi, desilitra siirappia ja kananmuna tasaiseksi.
  2. Sekoita kulhossa 3/4 ruokalusikallista kanelia, teelusikallinen neilikkaa, puoli teelusikallista inkivääriä ja puoli teelusikallista maustepippuria, puolitoista desilitraa sokeria, neljä desilitraa ruisjauhoja, kaksi desilitraa vehnäjauhoja ja teelusikallinen leivinjauhetta ja lisää voiseokseen. Kun taikina on tasaista, muotoile se paksuksi levyksi, kääri kelmuun ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.
  3. Piparikuusen osat voi piirtää myös käsin, mutta helpoimmin onnistut noin 10 osaisella tähti- tai lumihiutale-piparimuottisarjalla, jossa on 10 erikokoista muottia.
  4. Jaa taikina puoliksi. Piparikuuseen tarvitset puolikkaan taikinan. Kauli taikina 3–4 mm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulle alustalle. Leikkaa jokaisella piparimuotilla kaksi piparia. Leikkaa pienimmällä muotilla 3 piparia. Paista pipareita 200-asteisessa uunissa 8–9 minuutin ajan, kunnes ne ovat ruskistuneet hieman. Siirrä sivuun jäähtymään.
  5. Kun piparit ovat jäähtyneet, valmista pikeeri. Vatkaa kulhossa valkuainen ja neljä desilitraa tomusokeria tahmeaksi vaahdoksi (pikeerin paksuutta ja levitettävyyttä voi säädellä tomusokerin määrällä). Jos koristelet pipareita pikeerillä, siirrä se pursotinpussiin, jossa on pieni pyöreä tylla. Jos käytät pikeeriä vain liimaukseen, riittää pelkkä pursotinpussi, jonka pää leikataan auki. Kuuseen tarvitset 11⁄2 dl pikeeriä.
  6. Kasaa piparikuusi niin, että kahden samankokoisen piparin sakarat osoittavat loimittain eri suuntiin. Pursota jokaisen piparin väliin sormenpään verran pikeeriä. Liimaa viimeinen pieni tähti pystyasentoon kuusen päälle. Jätä kuivumaan noin tunnin ajaksi.
  7. Viimeistele piparikuusi tomusokerilla.

Vinkki! Leivo tähteeksi jäänyt ruispiparkakkutaikina piparikranssiksi.

piparikuusi

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Piparikalenteri


Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparikuusi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.