1. Valmista ensin piparkakkutaikina. Nosta kattilaan 40 grammaaa paloiteltu voita, 2/3 desilitraa sokeria, 1/3 desilitraa muscovadosiirappia ja 1/3 deslitraa kuohukermaa. Kuumenna ja kiehauta aineksia, kunnes voi sulaa. Nosta syrjään liedeltä. Lisää puoli teelusikallista jauhettua kanelia, 1/4 teelusikallista jauhettua inkivääriä, 1/4 teelusikallista jauhettua neilikkaa sekä 1/4 teelusikallista jauhettua pomeranssinkuorta ja anna jäähtyä.
2. Lisää kattilaan puoli teelusikallista ruokasoodaa ja kaksi deslitraa vehnäjauhoja vähitellen samalla sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä kylmässä yön yli.
3. Pehmennä taikina käsien välissä ja paista pienestä osasta haluamasi muotoiset koristeet jälkiruoalle. Kauli loppu taikinasta 2,5 senttimetriä paksuksi ja 9 cm x 12 cm kokoiseksi levyksi. Jaa levy leveyssuuntaan kahteen osaan. Leikkaa levystä 12 paksuhkoa, 2 cm x 3 cm:n kokoista keksiä. Paista 200 asteisen uunin keskitasossa noin 8 minuuttia. Anna keksien jäähtyä huolella.
4. Vatkaa kaksi desilitraa vispikermaa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon 200 grammaa mascarponejuustoa ja kaksi ruokalusikallista tomusokeria ja vatkaa ainekset sekaisin. Mausta seos ruokalusikallisella kahvilikööriä tai kylmällä kahvilla ja kahdella teelusikallisella piparkakkumaustetta.
5. Kostuta piparkakkuviipaleet kahdessa deslitrassa kylmää kahvia, johon on sekoitettu ruokalusikallinen sokeria ja nostele kerroksittain kolmeen kerrokseen piparkakkukreemin kanssa laseihin. Koristele piparkakkutiramisu-annokset annokset piparkakkukoristeilla.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2021.
Lue myös: Joulun parhaat jälkiruoat – näillä herkuilla hurmaat juhlavieraasi
Lue myös Anna.fi: Piparitaikina on tämän talven hittiherkku – leivo piparipullia ja testaa muita mahtavia piparkakkureseptejä!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Piparkakkutiramisu