Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Piparkakkutiramisu

Piparkakkutiramisu päättää jouluaterian maukkaasti. Italialainen klassikko on joulun upein jälkiruoka.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Piparkakkutaikina

  • 40 g voita
  • 2/3 dl sokeria
  • 1/3 dl muscovadosiirappia
  • 1/3 dl kuohukermaa
  • ½ tl jauhettua kanelia
  • ¼ tl jauhettua inkivääriä
  • ¼ tl jauhettua neilikkaa
  • ¼ tl jauhettua pomeranssinkuorta
  • ½ tl ruokasoodaa
  • 2 dl vehnäjauhoja

Piparkakkukreemi

  • 2 dl vispikermaa
  • 200 g mascarponejuustoa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 rkl kahvilikööriä tai kylmää kahvia
  • 2 tl piparkakkumaustetta

Kostutus

  • 2 dl kylmää kahvia
  • 1 rkl sokeria

Koristelu

  • 4 aluamasi mallista piparkakkua esim. sarvimuotilla tehtyjä

Valmistusohje

Piparkakkutiramisu tehdään helposti näin:

1. Valmista ensin piparkakkutaikina. Nosta kattilaan 40 grammaaa paloiteltu voita, 2/3 desilitraa sokeria, 1/3 desilitraa muscovadosiirappia ja 1/3 deslitraa kuohukermaa. Kuumenna ja kiehauta aineksia, kunnes voi sulaa. Nosta syrjään liedeltä. Lisää puoli teelusikallista jauhettua kanelia, 1/4 teelusikallista jauhettua inkivääriä, 1/4 teelusikallista jauhettua neilikkaa sekä 1/4 teelusikallista jauhettua pomeranssinkuorta ja anna jäähtyä.

2. Lisää kattilaan puoli teelusikallista ruokasoodaa ja kaksi deslitraa vehnäjauhoja vähitellen samalla sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä kylmässä yön yli.

3. Pehmennä taikina käsien välissä ja paista pienestä osasta haluamasi muo­toiset koristeet jälkiruoalle. Kauli loppu taikinasta 2,5 senttimetriä paksuksi ja 9 cm x 12 cm kokoiseksi levyksi. Jaa levy leveyssuuntaan kahteen osaan. Leikkaa levystä 12 paksuhkoa, 2 cm x 3 cm:n kokoista keksiä. Paista 200 astei­sen uunin keskitasossa noin 8 minuuttia. Anna keksien jäähtyä huolella.

4. Vatkaa kaksi desilitraa vispikermaa pehmeäksi vaahdok­si. Lisää joukkoon 200 grammaa mascarponejuustoa ja kaksi ruokalusikallista to­musokeria ja vatkaa ainekset sekaisin. Mausta seos ruokalusikallisella kahvilikööriä tai kylmällä kahvilla ja kahdella teelusikallisella pi­parkakkumaustetta.

5. Kostuta piparkakkuviipaleet kahdessa deslitrassa kylmää kah­via, johon on sekoitettu ruokalusikallinen sokeria ja nostele kerroksittain kolmeen kerrokseen piparkakkukreemin kanssa laseihin. Koristele piparkakkutiramisu-annokset annokset pi­parkakkukoristeilla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2021.

Lue myös: Joulun parhaat jälkiruoat – näillä herkuilla hurmaat juhlavieraasi

Lue myös Anna.fi: Piparitaikina on tämän talven hittiherkku – leivo piparipullia ja testaa muita mahtavia piparkakkureseptejä!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparkakkutiramisu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.