
Joulun jälkiruoat – näillä suosikkiherkuilla hurmaat juhlavieraasi
Jouluaterian kruunaa tietysti suussa sulava jälkiruoka. Kokosimme joulun makeimman jälkkäripöydän, josta jokainen voi poimia omat suosikkinsa.
Joulun jälkiruoat ovat odoteuimpia jouluherkkuja. Jälkiruokapöydässä ei tarvitse kuitenkaan olla sen seitsemää sorttia, mutta jälkiruokaa voi vaihdella joulun pyhinä. Kokosimme tähän tarjolle Kotilieden parhaat joulupöytään sopivat jälkiruoat, joista varmasti löydät suosikkisi.
Lue myös: Joulun juustokakut hurmaavat – katso parhaat ohjeet!
Nämä joulun jälkiruoat sulattavat sydämen
Mitäpä olisi joulu ilman suklaata. Konvehtien lisäksi sillä voi herkutella pehmeän suklaamoussen, hienostuneen suklaafondantin tai viettelevän valkosuklaarisoton muodossa.
Kuka voisi vastustaa salmiakkia ja suklaata? Herkullinen salmiakki-suklaakräkkeri syntyy ohutnäkkileivästä, maitosuklaasta ja turkinpippurijauheesta. Karkkimainen herkku sopii paitsi jälkiruoaksi, jouluaaton makeaksi suupalaksi myös lahjaksi. Kannattaa siis valmistaa kerralla tupla-annos.
Suklaiset appelsiinineliöt sulavat suuhun. Sulatettu suklaanougat antaa herkkupaloille ihanan hasselpähkinän maun ja maissihiutaleet rouskuvat mukavasti suussa.
Jamie Oliverin luksuscannolit täytetään kaakaolla maustetulla ricottatahnalla. Herkku tarjoillaan kuuman sulan suklaan ja paahdetun hasselpähkinärouheen kera.
Suklaapavlova sopii täydellisesti jouluillallisen jälkiruoaksi. Se ei ole liian makea, kun käytät täytteeseen puolukoita tuomaan raikkautta.
Valkosuklaa ei sisällä lainkaan kaakaota, joten kaikki eivät luokittele sitä suklaaksi. Niin tai näin, valksuklaiset jälkiruoat sulattavat varmasti juhlijoiden sydämet.
Lue myös: Suklaakakku x 7 – katso parhaat reseptit
-
Minttusuklaafondant
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Valkosuklaarisotto
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Suklaa-salmiakkikräkkeri
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
-
Suklaa-appelsiinineliöt
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
-
Paheelliset suklaacannolit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 24 annosta
-
Suklaapavlova
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Suklaa-mokkabrûlée
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Valkosuklaavaahto omenien ja herukoiden kera
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Tummasuklaamousse
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Joulun jälkiruoat maailmalta
Affogato tarkoittaa italiaksi hukutettua. Tässä ohjeessa vaniljajäätelöpallot hukutetaan kirjaimellisesti manteliliköörin, kuuman espresson ja kahvilla maustetun kinuskikastikkeen alle. Pyörittele jäätelöpallot valmiiksi pakastimeen ja valuta kastikkeet päälle vasta juuri ennen tarjoilua.
Kahvi maistuu jouluisessa tiramisussa, ja taateleiden kera tarjottuna kelpaa silläkin herkutella jouluaterian päätteeksi. Manteliliköörillä terästettynä se on jälkiruoka erityisesti aikuiseen makuun. Tiramisusta saa jouluisen helposti myös pipareilla.
Ranskalainen jouluhalko on perinteinen joululeivonnainen ja tuhti päätös jouluaterialle. Jouluhalon väliin ja kuorrutteeksi sivellään aprikoosi- tai viikunahilloa sekä suklaasta, tuorejuustosta ja kastanjasoseesta tai pähkinätahnasta sekoitettua täytettä.
Christmas pudding on klassikko. Se keitetään kypsäksi vesihauteessa ja nostetaan tarjolle liekityksen siivittämänä.
Cassata on sisilialainen jälkiruoka, jota tarjotaan siellä kaikissa juhlissa, myös jouluna.
Yhdysvalloissa ja Uudessa-Seelannissa suosittu jouluinen jälkiruoka on kurpitsapiirakka.
-
Affogato espresso-kinuskikastikkeella
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Taatelitiramisu
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Ranskalainen jouluhalko
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulukakku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
-
Sisilialainen Cassata (Cassata alla siciliana)
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Uuden-Seelannin kurpitsapiirakka
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Piparkakkutiramisu
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Suolakinuski-pavlova
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Appelsiini créme brûlée
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Joulun kiisselit
Joulun kiisseleissä maistuvat kuivatut hedelmät, luumut, aprikoosit. Karpalokiisseli on hienostuneen raikas lopetus jouluaterialle. Jouluinen jälkiruoka viimeistellään kermavaahtonokareella ja helppo kiisseli on valmis.
Jos haluat kiisselistä astetta fiinimmän jälkiruoan, viimeistele se paahteisella marengilla.
-
Luumukiisseli
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Karpalokiisseli
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Sekahedelmäkiisseli ja poltettua marenkia
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Lakkakiisseli
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Punaisten marjojen kiisseli
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Sekahedelmäkiisseli
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Jouluinen jälkiruoka raikastuu hedelmillä
Hedelmistä koottu jälkiruoka on raikas päätös tuhdille jouluaterialle. Maistuisiko itämaisittain appelsiini- ja ruusuvedellä marinoitu hedelmäsalaatti, persimonherkut tai mausteiset päärynät inkiväärisiirapin ja kermavaahdon kera tarjottuna?
Luumukiisseli tai sekametelisoppa ovat joulun perinteisiä jälkiruokia. Jos haluat niistä piirun verran entistä parempaa hunnuta kiisseliannos marengilla.
-
Itämainen hedelmäsalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Persimonipannacotta ja rommihedelmät
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Persimoni-kermavanukas
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Glögipäärynät
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Mausteiset glögipäärynät
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Talvinen hedelmäsalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Paahdetut hedelmät
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Lämmin hedelmäsalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Omena-marjavokki ja kaneli-valkosuklaamousse
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Viettelevän viileä joulun jälkiruoka
Yhtäaikaa kermaisen täyteläinen ja ihanan raikas jäädyke vie kielen mennessään. Jäädytetty jälkkäri on myös siitä kätevä, että sen voi valmistaa pakastimeen hyvissä ajoin valmiiksi, joten jouluna voi keskeittyä vain nautiskeluun. Muista vain ottaa jäädyke huoneenlämpöön sulamaan noin vartti ennen tarjoilua, jolloin se on parhaimmillaan.
Jouluinen karpalojäädyke, karpaloparfait viimeistellään vastustamattomalla suolakinuskikastikkeella.
-
Piparkakkujäädyke
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Karpalojäädyke
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Hasselpähkinäkrokanttijäädyke ja suklaa-kinuskikastike
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Hunajakrokanttijäädyke ja aprikoosikastike
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Pannacotta-jäädyke
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Glögijäädyke
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Roseekuohuvajäätelö
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Baked Alaska -jäätelökakku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Karpalomalja
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joulun jälkiruoat – näillä suosikkiherkuilla hurmaat juhlavieraasi
Joulutortut
Luumurahka
Luumurahka on hyvää,kanelilla maustettuna,rahka on terveellistä eikä tämä ole liian makeaa