Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Portokalopita

Portokalopita eli kreikkalainen appelsiinikakku yhdistää rapeat filotaikinahiutaleet kerroksittain appelsiinilla maustetun taikinan kanssa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Taikina

  • 450 g filotaikinaa (pakaste)

Täyte

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 ½ dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • appelsiinisiirapissa hillotut appelsiinin kuoret

Vuoan voiteluun

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl vehnäjauhoja

Appelsiinisiirappi

  • 2 appelsiinin kuori
  • 2 dl appelsiinimehua
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl vettä

Valmistusohje

Portokalopita valmistuu helposti näin:

  1. Nosta taikina sulamaan leipomista edellisenä päivänä jääkaappiin. Avaa taikinalevyrulla ja irrota yksi levy kerrallaan laskostaen sen puhtaan uunipellin reunaan. Nosta seuraava ja laskosta kevyesti viereen. Jatka, kunnes kaikki levyt ovat laskostettu ilmavasti pellille. Kuivaa filolevyjä 100 asteessa tunnin ajan, kunnes levyt ovat rapeita. Nosta hetkeksi jäähtymään. Murskaa filorullat käsin suurehkoiksi, karkeiksi paloiksi.
  2. Keitä appelsiinisiirappi. Pese appelsiinit huolella ja vuole kuoret kattilaan ja keitä appelsiinimehun, veden ja sokerin kanssa 5 minuuttia. Siivilöi liemi ja säästä appelsiininkuoret. Hienonna kuoret huolella pieniksi paloiksi.
  3. Vatkaa munat ja sokeri suuressa kulhossa huolella vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon jogurtti, öljy, leivinjauhe, vaniljasokeri ja hillotut appelsiinin kuoret. Sekoita ainekset. Nostele joukkoon vähitellen filomurskaa välillä nuolijalla kevyesti nostellen, kunnes kaikki filot on lisätty ja seos on paksuhkoa, puuromaista seosta.
  4. Öljyä ja jauhota vetoisuudeltaan 3 litran uunivuoka. Valuta seos vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
  5. Valuta appelsiinisiirappi kuuman kakun pinnalle ja anna jäähtyä vähintään puolisen tuntia ennen leikkaamista. Tarjoa portokalopita eli kreikkalainen appelsiinikakku jäähtyneenä löysäksi vatkatun kermavaahdon kera.

Vinkki! Lisukkeeksi voi valmistaa myös raikkaan sitruuna-rahkajäätelön.

portokalopita
Portokalopita eli kreikkalainen appelsiinikakku on sitrussesongin herkku.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 4/2024.

Astialainat: E. Ahlström Oy, www.eahlstrom.fi, p: 010 3495 100, laatat Bauhaus www.bauhaus.fi

Lue myös Anna.fi: Appelsiinikakku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Portokalopita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.