Punajuuren naattikääryleet
Punajuuren naattikääryleet ovat herkullista kesäruokaa. Kääräise naatinlehtien sisään maistuvaa spelttiä ja kasviksia. Jos kaipaat tuhdimpaa täytettä, lisää mukaan riistajauhelihaa.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
- Vegaaninen
Ainekset
Punajuuren naattikääryleet
- 12 punajuuren naattilehteä
Täyte
- 2 dl raakoja spelttihelmiä
- 4 dl kasvislientä
- 1 kesäsipuli
- 2 punajuurta
- 2 porkkanaa
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- ½ dl naatteja
- 1 rkl basilikaa
- 1 rkl lehtipersiljaa
Valmistusohje
1. Punajuuren naattikääryleet valmist8uvat helposti näin. Tee ensin täyte. Laita kaksi desilitraa raakoja spelttihelmiä kiehumaan kattilaan ja keitä ohjeen mukaan. Hienonna yksi kesäsipuli. Kuori kaksi punajuurta ja kaksi porkkanaa. Leikkaa pieniksi kuutioiksi.
2. Kuullota sipuleita ja juureksia öljytyllä pannulla pari minuuttia, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet. Mausta yhdellä teelusikallisella suolaa ja mustapippuria. Lisää puoli desilitraa hienonnettuja naatteja, yksi ruokalusikallinen basilikaa ja yksi ruokalusikallinen lehtipersiljaa. Sekoita kasvikset spelttin joukkoon.
3. Pese 12 punajuuren naattilehteä ja levitä työpöydälle. Laita alareunaan täytettä ja nosta reunat päälle ja rullaa. Laita voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Kaada yksi desilitra kasvilientä päälle. Valuta päälle kaksi ruokalusikallista siirappia ja lisää kaksi ruokalusikallista voita tai margariinia nokareina.
4. Paista punajuuren naattikääryleet 200 asteessa noin 30 minuuttia, voitele pohjalla valuneella liemellä pari kertaa paistamisen aikana. Peitä tarvittaessa foliolla, jos pinta lähtee tummumaan liikaa.
Vinkki! Varmista ennen ruoanlaittoa naattien puhtaus. Itse kasvatettujen ja luomukasvisten naatteja voi syödä ilman pelkoa torjunta-ainejäämistä.
Ohje on julkaistu Maalla-lehdessä 4/2020.
Katso myös: Vuoden vihannes 2019 valittu – kokkien ja ruokaharrastajien suursuosikki
Anna.fi/ruoka: Lehtikaalikääryleet
Kommentoi
Kommentoi juttua: Punajuuren naattikääryleet
Onko ohjeen laatija ottanut selvää, miten terveellisiä oikeasti nitraattia sisältävien kasvisten naatit ovat? Onko asiaa tutkittu muittenkin kuin raparperin lehtien osalta. Munuaisten toimintahäiriöistä ja kohonneesta verenpaineesta kärsiville nitraattia ja oksaalihappoa runsaasti sisältäviä ruokiahan ei suositella, ei siis ainakaan lapsille ja iäkkäille.