Rusinalimppu
Rusinalimppu säilyy hyvin ja maistuu aamu-, ilta- ja välipalana eikä vaadi välttämättä mitään päällystä. Rusinalimppu on einomaista myös paahdettuna.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
- Maidoton
- Vegaaninen
Ainekset
Rusinalimppu
- 12 dl vettä
- 3 dl mämmimaltaita
- 2 dl ruisjauhoja
- 4 dl kauraleseitä
- 50 g hiivaa
- 0,5-1 dl siirappia
- 2 tl suolaa
- 2 dl rusinoita (tai muita kuivattuja hedelmiä kuten aprikoosia, luumuja, mangoa tai viikunaa)
- noin 16 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
Rusinalimppu leivotaan näin:
Rusinalimppu-ohjeella syntyy 3 vuokaleipää.
- Kuumenna 1 l vettä. Vatkaa joukkoon maltaat, ripottele pinnalle ruisjauhoja, peitä astia ja pidä lämpimässä 2-3 tuntia.
- Lisää 2 dl kuumaa vettä, siirappi, suola, hiiva, kauraleseet ja pilkotut hedelmät. Sekoita puuharukalla joukkoon lopuksi vehnäjauhot. Anna taikinan nousta noin 1/2 tuntia.
- Vaivaa taikinaa pöydällä jauhojen avulla ja jaa se kolmeen osaan. Pyöritä kustakin vuoan pituinen pötkö ja nosta ne voideltuihin (noin litran vetoisiin) vuokiin. Kohota noin 1/2 tuntia.
- Paista leipiä 200 asteessa noin tunnin ajan, mutta pienennä lämpöä paistamisen loppupuolella. Nauti rusinalimppu voisilauksen kanssa.
Ohje: Toini Ottman, Turku
Katso myös: Joululeipä on parhaimmillaan itse leivottuna – Kotilieden parhaat joululeipäreseptit
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Leivo leipää juuresta – kolme maistuvaa reseptiä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Rusinalimppu