Reseptit
yli 60 min
Kiitos

Saaristolaisleipä Nauvosta

Maultaan vahvat saaristolaisleivät säilyvät hyvin ja maistuvat erinomaiselta vaikkapa savusilakkatahnan kanssa. Tällä reseptillä leivot kaksi saaristolaisleipää, anna toinen lahjaksi. Omin käsin leivottu leipä on monelle mieluisa tuliainen.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Saaristolaisleipä Nauvosta:

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnänleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voiteluun:

siirappia, vettä

Valmistusohje

 

  1. Lämmitä piimä varovasti ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.
  2. Voitele kaksi kahden litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.
  3. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella.
  4. Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Maultaan vahvat saaristolaisleivät säilyvät hyvin ja maistuvat erinomaiselta savusilakkatahnan kanssa.
  5. Saaristolaisleivät voi myös pakastaa.

Ohje Tarja Kivimäki, Turku

Lue myös: 7 herkullista reseptiä – leivo nyt maukkaat leivät joulupöytään

Katso myös: Leivo lahjaksi leipä

Keskustelu

Hei, pitääkö leivät poistaa vuuista voitelua varten vai voidellaan jo leivät vain päältä?

Riittää kun voitelee päältä. Siirappineste valuu reunoja pitkin leivän pohjalle. Itse voitelen reippaasti.

Kiitos. Tämä on niin hyvä ohje.
Olen tehnyt jo monta vuotta tällä ohjeella. Aina tulee uusia leivän tykkääjiä. Joulun alla kiire tehdä kaikille halukkaille.
Mukavaa Joulun odotusta kaikille leipojille.🌲⭐🎅❤

Kiitos. Tämä on niin hyvä ohje.
Olen tehnyt jo monta vuotta tällä ohjeella. Aina tulee uusia leivän tykkääjiä. Joulun alla kiire tehdä kaikille halukkaille.
Mukavaa Joulun odotusta kaikille leipojille.🌲⭐🎅❤

Mistä johtuu että mun leivät tulee paisto puolelta korkeampi? Se ei ole kaunis.

Hei. Olen jakanut taikinan kahteen vuokaan nyt jo pitempään. Nyt kokeilin paistaa taikinasta 3 leipää. Näidenkin leipien koko OK, mutta mielestäni leivistä tulee kovin tummia, kovia päältä ja pohjasta. Lyhentäkö paistoaikaa? Leivinpaperi oli yli tunnin leipien päällä. Ei apua. Vinkki: Olen tehnyt leipäsiä silikonisissa muffinsivuoissa. Onnistui hyvin. Leivät halkaisin 2 tai kolmeen osaan.

Onko kiertoilma- vai tavallinen uuni? Pitkään (siis runsaan tunnin) paistettavat kakut kypsennän kiertoilmauunissa 150 asteessa, jos ohjeessa on 170-180 astetta. Tällöin eivät pala pinnalta.

Kuinka suuri merkitys siirappivedellä vadellä on leivän pinnan pehmeyteen?

Kommentoi juttua: Saaristolaisleipä Nauvosta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X