Saaristolaisleipä Nauvosta
Saaristolaisleipä on maultaan vahva, hyvin säilyvä. Klassikkoleipä maistuu erinomaiselta savusilakkatahnan tai lohimoussen kanssa. Tällä reseptillä leivot kaksi saaristolaisleipää.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
- Kasvis
Ainekset
Saaristolaisleipä Nauvosta
- 1 l piimää
- 75 g tuorehiivaa
- 3 dl tummaa siirappia
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl vehnänleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 rkl suolaa
- 10 dl vehnäjauhoja
voitelu
- 2 rkl siirappia, vettä
Valmistusohje
Saaristolaisleipä Nauvon tapaan leivotaan helposti näin:
- Kuumenna piimä varovasti kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.
- Voitele kaksi kahden litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.
- Paista saaristolaisleipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat paistuneet 1 1/2 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella.
- Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Maultaan vahva saaristolaisleipä säilyy hyvin ja se maistuu erinomaiselta savulohitahnan kanssa.
Saaristolaisleipä-ohjeen teki lukijamme Tarja Kivimäki, Turusta.
Vinkki! Jos haluat maidottoman leivän, voit vaihtaa taikinan piimän appelsiinimehuun.
Vinkki! Saaristolaisleivät voi hyvin myös pakastaa.
Lue myös Anna.fi: Näin teet herkulliset mäti-lohisuupalat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Saaristolaisleipä Nauvosta
Aivan loistava ohje, tällä tehty jo monta vuotta. Kiitos
Hei, pitääkö leivät poistaa vuuista voitelua varten vai voidellaan jo leivät vain päältä?
Riittää kun voitelee päältä. Siirappineste valuu reunoja pitkin leivän pohjalle. Itse voitelen reippaasti.
Kiitos. Tämä on niin hyvä ohje.
Olen tehnyt jo monta vuotta tällä ohjeella. Aina tulee uusia leivän tykkääjiä. Joulun alla kiire tehdä kaikille halukkaille.
Mukavaa Joulun odotusta kaikille leipojille.🌲⭐🎅❤
Kiitos. Tämä on niin hyvä ohje.
Olen tehnyt jo monta vuotta tällä ohjeella. Aina tulee uusia leivän tykkääjiä. Joulun alla kiire tehdä kaikille halukkaille.
Mukavaa Joulun odotusta kaikille leipojille.🌲⭐🎅❤
Mistä johtuu että mun leivät tulee paisto puolelta korkeampi? Se ei ole kaunis.
Hei. Olen jakanut taikinan kahteen vuokaan nyt jo pitempään. Nyt kokeilin paistaa taikinasta 3 leipää. Näidenkin leipien koko OK, mutta mielestäni leivistä tulee kovin tummia, kovia päältä ja pohjasta. Lyhentäkö paistoaikaa? Leivinpaperi oli yli tunnin leipien päällä. Ei apua. Vinkki: Olen tehnyt leipäsiä silikonisissa muffinsivuoissa. Onnistui hyvin. Leivät halkaisin 2 tai kolmeen osaan.
Onko kiertoilma- vai tavallinen uuni? Pitkään (siis runsaan tunnin) paistettavat kakut kypsennän kiertoilmauunissa 150 asteessa, jos ohjeessa on 170-180 astetta. Tällöin eivät pala pinnalta.
Kuinka suuri merkitys siirappivedellä vadellä on leivän pinnan pehmeyteen?
Olen käyttänyt Tupperin pieniä silikonivuokia (niitä ei kait enää myydä) Tuosta litran taikinasta tulee 6 kpl pieniä leipiä, kivoja tuliaisia ja joululahjoja.
Laitan taikinaan kaksi hiivapakettia, tuorehiivaa siis. Ei jää se yksi puolikas kaappiin kuivumaan…ja suolaa laitan n 3 rkl.
Teen annoksen 1,5 kertaisena. Näin saan uunin ”täyteen”, eli kolme leipää.
Aivan mahtavan hyvää !!!
Kaljamaltaat jäivät ikävän koviksi, mitä tein väärin?
Tapaan laittaa maltaat ensin piimään ja sekoittaa. Annetaan muhia tunnin verran ennen kuin jatketaan. Ei ole maltaat kuivia.
Eri merkkiset kaljamaltaat ovat karkeuksiltaan erilaisia. Voit rouhia niitä ennen taikinaan laittamista vähän tehosekoittimessa. Tai kokeilla toisen valmistajan tuotetta.
Itse en rouhi maltaita. Kiehautan nesteen ja kiehuvana kaadan maltaiden päälle, jäähdytän ködenlämpöiseksi, hiivaa varten.
Lämmitän piimän kädenlämpöiseksi, sekoitan siihen hiivan, siirapin, suolan ja maltaat, ja annan turvota puoli tuntia ennen leseiden ja jauhojen lisäämistä. Näin maltaat eivät jää koviksi.
On se vaan niin hyvää, että siihen on jäänyt koukkuun. Ja toivottu Joulukukka ystäville.
Todella hyvää, tein ensimmäisen kerran tällä ohjeella, on kuohkea ja pehmeä. Taikinan jaoin kolmeen 1.5 l voideltuun foliovuokaan. Helppotekoinen, ensin sekoittelin vispilällä ja loput jauhot puukauhalla,laitoin kolme pussia kuivahiivaa. Yks on melkein syöty ja loput äkkiä pakkaseen että säästyy jouluksi.
Ruotsalaiset eivät tunne maltaita, ruoka kaupoissa niitä ei myydä, yhdessä kaupassa on leipomo ja kysyin sieltä tarjosivat mallas uutetta ,niilläkään ei ollut kokonaisia ..
Mitähän voisin käyttää jos ostan uutetta lalaitan sitä mutta haluan myös jotain rouhetta sekaan ,mikähän olis hyvä?
Tilasin itse maltaat Finska butikenista. Kallista, mutta tuli todella nopeasti postissa.
Minä laitan sekaan noin desin verran auringonkukan siemeniä. Tykkään kun leivässä on purutuntumaa.
Voiko kaljamaltaat ensin ”liottaa” esim. 2dl kiehuvaa vettä, jäähdyttää ja lisää 8 s.o. lämpöistä piimää? Onnistuisiko pehmentää maltaita…
Välillä muunnan ohjetta, tulee yhtä hyvää. Eli nesteeksi appelsiini mehua tai omena mehua (täysmehu) ja jos ei ole leseitä, laitan ohra tai kaurahiutaleita. Ja sekaan yleensä kaks desiä jäisiä tyrnejä tai puolukoita. Ainakin jouluksi tekee säväyksen. Tää on kyllä paras perus ohje. Kiitos.
Olen tehnyt samalla ohjeella monta vuotta,yleensä appelsiinitäysmehuun,mutta näin joulun alla käytän nesteenä juustonheraa,ei tarvitse viemäriin kaataa,se sopii erittäin hyvin myös sämpylätaikinan pohjaksi,pakastan ylimääräisen ja käytän tarvittaessa
Mitä tarkoittaa ”lämmitä piimä varovaasti” ???
siis varovasti
Toimii loistavasti myös kylmäkohotuksella muiden hiivataikinoiden tavoin, maltaatkin ehtii pehmetä. Illalla taikinan teko kylmään nesteeseen, hiiva liukenee haarukan avulla pieneen nestemäärään. Valmis taikina yöksi jääkaappiin ja paisto seuraavana päivänä, hiivaa riittää tällöin pienempi määrä ja maku on parempi.
Minulla aina leipä lässähtää voiteluvaiheessa 1,5h jälkeen… Eli tulee notko leivän keskelle, vaikka uunissa on ollut kuohkea. Otatteko leivän uunista ulos vai taiteiletteko siirappivoitelun jotenkin uunin sisällä?
Hei! Montako leipää tulee yhdestä ohjeesta? Teen joulumyyjäisiin niin mietin että teenkö 2x ohjeen mukaan.
Hei, laitan 1,5 litraa laktoositonta piimää nesteeksi ja maltaita liotan jo yön yli siinä piimässä, pehmenee mukavasti. Annoksesta tulee oma uunillinen eli 4 × 1,5 litran foliovuoka.
Hei,
minä paistan tästä taikinasta aina kolme leipää, käytän silikonisia vuokaleipävuokia.
Onnistuuko, jos taikinan kaataa heti leipävuokiin ja kohottaa niissä sen 1,5h ?
Hei Jonnanen! Todella hyvä idea. Itse leivon saaristolaisleivät juuri tuolla tyylillä. Kaadan taikinan vuokiin ja kohotan niissä ennen paistoa.
Miksi pinnasta tulee kova? Hampaani halkesi. Pitääkö ottaa jo aikaisemmin uunista? Voideltu on. Hyvää tämä leipä kyllä on!
Käytän mämmi- ja leipämallasta, koska en halua kovia ”sattumia” leipään. Tulee hyvää.
Miten valmistetaan aito imelletty saaristolaisleipä. Onko vanha ohje kadonnut kokonaan ja unohtunut.
Olisi haussa sellainen vanha perinteinen ohje missä ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Sen ohjeen mukaan makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Oliko tähän jokin ohje?
Hei!
Katsotko ohjetta mobiililaitteella? ”Ainekset”-otsikon vieressä lukee ”Ohje”. Kun napsautat siitä, saat ohjevälilehden auki.
Yst. Milla / Kotiliesi
Voisitte toki ilmoittaa määrät edes jossain sivussa MYÖS painomittoina. On jengillä pikkuvaakoja kotona kuitenkin, kovin paljon tarkempaa ja ennenkaikkea näin tehdään meillä leipomoissa. Kiitos ohjeesta. Ps: Mallas kuuluu liottaa keitetyssä vedessä, eli n. 1/3 nesteestä (vesi) keitetään.
Tein ohjeen mukaan, mittasin aineet tarkoin. Missä meni vikaan aivan lässähti ja keskeltä raakaa. Pitääkö taikinan olla tiivistä eli leivottavaa. Minulla jäi löysäksi taikina siitäkö johtui.