saaristolaisleipä Nauvosta
Reseptit
yli 60 min
20
Kiitos

Saaristolaisleipä Nauvosta

Saaristolaisleipä on maultaan vahva, hyvin säilyvä. Se maistuu erinomaiselta savusilakkatahnan kanssa. Tällä reseptillä leivot kaksi saaristolaisleipää.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Saaristolaisleipä Nauvosta

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnänleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voitelu

2 rkl siirappia, vettä

Keskustelu

Hei, pitääkö leivät poistaa vuuista voitelua varten vai voidellaan jo leivät vain päältä?

Riittää kun voitelee päältä. Siirappineste valuu reunoja pitkin leivän pohjalle. Itse voitelen reippaasti.

Kiitos. Tämä on niin hyvä ohje.
Olen tehnyt jo monta vuotta tällä ohjeella. Aina tulee uusia leivän tykkääjiä. Joulun alla kiire tehdä kaikille halukkaille.
Mukavaa Joulun odotusta kaikille leipojille.🌲⭐🎅❤

Kiitos. Tämä on niin hyvä ohje.
Olen tehnyt jo monta vuotta tällä ohjeella. Aina tulee uusia leivän tykkääjiä. Joulun alla kiire tehdä kaikille halukkaille.
Mukavaa Joulun odotusta kaikille leipojille.🌲⭐🎅❤

Mistä johtuu että mun leivät tulee paisto puolelta korkeampi? Se ei ole kaunis.

Hei. Olen jakanut taikinan kahteen vuokaan nyt jo pitempään. Nyt kokeilin paistaa taikinasta 3 leipää. Näidenkin leipien koko OK, mutta mielestäni leivistä tulee kovin tummia, kovia päältä ja pohjasta. Lyhentäkö paistoaikaa? Leivinpaperi oli yli tunnin leipien päällä. Ei apua. Vinkki: Olen tehnyt leipäsiä silikonisissa muffinsivuoissa. Onnistui hyvin. Leivät halkaisin 2 tai kolmeen osaan.

Onko kiertoilma- vai tavallinen uuni? Pitkään (siis runsaan tunnin) paistettavat kakut kypsennän kiertoilmauunissa 150 asteessa, jos ohjeessa on 170-180 astetta. Tällöin eivät pala pinnalta.

Kuinka suuri merkitys siirappivedellä vadellä on leivän pinnan pehmeyteen?

Olen käyttänyt Tupperin pieniä silikonivuokia (niitä ei kait enää myydä) Tuosta litran taikinasta tulee 6 kpl pieniä leipiä, kivoja tuliaisia ja joululahjoja.
Laitan taikinaan kaksi hiivapakettia, tuorehiivaa siis. Ei jää se yksi puolikas kaappiin kuivumaan…ja suolaa laitan n 3 rkl.

Teen annoksen 1,5 kertaisena. Näin saan uunin ”täyteen”, eli kolme leipää.
Aivan mahtavan hyvää !!!

Kaljamaltaat jäivät ikävän koviksi, mitä tein väärin?

Tapaan laittaa maltaat ensin piimään ja sekoittaa. Annetaan muhia tunnin verran ennen kuin jatketaan. Ei ole maltaat kuivia.

Eri merkkiset kaljamaltaat ovat karkeuksiltaan erilaisia. Voit rouhia niitä ennen taikinaan laittamista vähän tehosekoittimessa. Tai kokeilla toisen valmistajan tuotetta.

Itse en rouhi maltaita. Kiehautan nesteen ja kiehuvana kaadan maltaiden päälle, jäähdytän ködenlämpöiseksi, hiivaa varten.

Lämmitän piimän kädenlämpöiseksi, sekoitan siihen hiivan, siirapin, suolan ja maltaat, ja annan turvota puoli tuntia ennen leseiden ja jauhojen lisäämistä. Näin maltaat eivät jää koviksi.

On se vaan niin hyvää, että siihen on jäänyt koukkuun. Ja toivottu Joulukukka ystäville.

Todella hyvää, tein ensimmäisen kerran tällä ohjeella, on kuohkea ja pehmeä. Taikinan jaoin kolmeen 1.5 l voideltuun foliovuokaan. Helppotekoinen, ensin sekoittelin vispilällä ja loput jauhot puukauhalla,laitoin kolme pussia kuivahiivaa. Yks on melkein syöty ja loput äkkiä pakkaseen että säästyy jouluksi.

Ruotsalaiset eivät tunne maltaita, ruoka kaupoissa niitä ei myydä, yhdessä kaupassa on leipomo ja kysyin sieltä tarjosivat mallas uutetta ,niilläkään ei ollut kokonaisia ..
Mitähän voisin käyttää jos ostan uutetta lalaitan sitä mutta haluan myös jotain rouhetta sekaan ,mikähän olis hyvä?

Tilasin itse maltaat Finska butikenista. Kallista, mutta tuli todella nopeasti postissa.

Minä laitan sekaan noin desin verran auringonkukan siemeniä. Tykkään kun leivässä on purutuntumaa.

Voiko kaljamaltaat ensin ”liottaa” esim. 2dl kiehuvaa vettä, jäähdyttää ja lisää 8 s.o. lämpöistä piimää? Onnistuisiko pehmentää maltaita…

Välillä muunnan ohjetta, tulee yhtä hyvää. Eli nesteeksi appelsiini mehua tai omena mehua (täysmehu) ja jos ei ole leseitä, laitan ohra tai kaurahiutaleita. Ja sekaan yleensä kaks desiä jäisiä tyrnejä tai puolukoita. Ainakin jouluksi tekee säväyksen. Tää on kyllä paras perus ohje. Kiitos.

Olen tehnyt samalla ohjeella monta vuotta,yleensä appelsiinitäysmehuun,mutta näin joulun alla käytän nesteenä juustonheraa,ei tarvitse viemäriin kaataa,se sopii erittäin hyvin myös sämpylätaikinan pohjaksi,pakastan ylimääräisen ja käytän tarvittaessa

Toimii loistavasti myös kylmäkohotuksella muiden hiivataikinoiden tavoin, maltaatkin ehtii pehmetä. Illalla taikinan teko kylmään nesteeseen, hiiva liukenee haarukan avulla pieneen nestemäärään. Valmis taikina yöksi jääkaappiin ja paisto seuraavana päivänä, hiivaa riittää tällöin pienempi määrä ja maku on parempi.

Minulla aina leipä lässähtää voiteluvaiheessa 1,5h jälkeen… Eli tulee notko leivän keskelle, vaikka uunissa on ollut kuohkea. Otatteko leivän uunista ulos vai taiteiletteko siirappivoitelun jotenkin uunin sisällä?

Kommentoi juttua: Saaristolaisleipä Nauvosta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X