Sahramipullataikina
Sahramipullataikina sopii erityisen hyvin joulupullan leivontaan. Valmista taikinasta pullapoikia, pitko tai vaikkapa näyttävä kranssi. Maksimoi sahramin maku joko murskaamalla sahrami sokeripalan kanssa tai liottamalla sitä yön yli alkoholissa ennen taikinaan lisäämistä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
Ainekset
Sahramiliemi
- 1-2 ps (à 0,5 g) sahramia
- 1 sokeripala tai 1 tl sokeria
- 1 ½ rkl kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa
Sahramipullataikina
- 5 dl maitoa tai vettä
- 2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl jauhettua kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 2 dl rypsiöljyä
- 14 dl vehnäjauhoja
Voiteluun
- 1 kananmuna
Valmistusohje
Sahramipullataikina leivotaan helposti näin:
- Valmista ensin sahramiliemi. Murskaa morttelissa yhdestä kahteen pussia sahramia ja yksi sokeripala tai teelusikallinen sokeria keskenään. Kaada seos pieneen kulhoon ja valuta päälle puolitoista ruokalusikallista kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa. Anna seistä vähintään 15 minuuttia.
- Mittaa viisi desilitraa kylmää maitoa tai vettä monitoimikoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Sekoita joukkoon kaksi pussia kuivahiivaa, kaksi desilitraa sokeria, kaksi teelusikallista jauhettua kardemummaa, teelusikallinen suolaa, kaksi desilitraa rypsiöljyä ja sahramiliemi. Lisää puolet eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja sekoita kunnolla.
- Lisää loput eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa 15 minuuttia alhaisella teholla. Leivo sahramipullataikina pulliksi tai haluamasi muotoisiksi pitkoiksi. Kohota 30 minuuttia peitettynä.
- Voitele kanamunalla ja paista 175–225 asteessa 10–45 minuuttia koosta riippuen.
Vinkki! Sahramipullataikina sopii esimerkiksi pullapoikien, pullakranssin ja pullapitkon valmistukseen.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.
Lue myös Anna.fi: Pullataikina
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sahramipullataikina