Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Salmorejo – espanjalainen tomaatti-leipäkeitto

Salmorejo on espanjalainen tomaatti-leipäkeitto. Se näyttää gazpacholta, mutta näillä kahdella on suuri ero. Salmorejoon tulee vain tomaattia ja leipää pääraaka-aineeksi, kun taas gazpachoon tulee tomaatin lisäksi muita kasviksia.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Salmorejo

  • 1 kg kypsiä tomaatteja (hieman ylikypsät toimivat hyvin tässä ohjeessa)
  • ½ pala valkoista vehnäpatonkia
  • 2 rkl sherryviinietikkaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl merisuolaa
  • 2 dl laadukasta oliiviöljyä

Koristelu

  • 6 ilmakuivattua espanjalaista kinkkuviipaletta
  • 4 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 2 rkl oliiviöljyä

Valmistusohje

Salmorejo valmistuu helposti näin:

  1. Kalttaa noin kilo tomaatteja. Leikkaa tomaattien pintaan kevyt ristiviilto ja upota tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen. Nosta tomaatit vedestä reikäkauhalla pöydälle. Anna jäähtyä vähän ja irrota kuoret. Pilko tomaatit ja laita ne tehosekoittimeen. Surauta tomaatit sileäksi soseeksi.
  2. Irrota puolikkaan patongin sisältä pehmeä leipäosa. Laita se tehosekoittimeen tomaattisoseen kanssa ja käytä konetta uudestaan kunnes seos on sileää.
  3. Hienonna kaksi valkosipulinkynttä. Lisää tehosekoittimeen kaksi ruokalusikallista sherryviinietikkaa, hienonnetut valkosipulinkynnet ja kaksi teelusikallista suolaa. Käytä konetta täysteholla, kunnes seos on sileää.
  4. Nyt lisää koneen käydessä pikkuhiljaa öljy. Keiton on tarkoitus emulgoitua paksuksi ja sileäksi. Jos öljyn lisää liian nopeasti kerralla, öljy erottuu muusta massasta helposti, eikä keitosta tule paksua.
  5. Maista ja lisää tarpeen mukaan suolaa.
  6. Nosta keitto jääkaappiin viilenemään.
  7. Leikkaa kuusi viipaletta kinkkua pienemmäksi suikaleeksi. Paista halutessasi ilmakuivatut kinkkuviipaleet rapeiksi kuivalla pannulla, tai tarjoile ne keiton kanssa ilman paistamista. Keitä kananmunat koviksi.
  8. Hienonna kananmunat pieneksi silpuksi. Tarjoa viilennyt salmorejo-keitto kinkkurouheen ja kananmunasilpun kanssa.

Vinkki! Espanjalainen ruoka valloittaa värikkyydellään – aloita herkuttelu tapaksilla ja päätä ateria churroihin

Katso alta videolta miten salmorejo ja gazpacho eroavat ulkonäöllisesti toisistaan. Gazpachossa on paljon enemmän kasviksia, ja se on ohuempaa. Salmorejo tehdään vain tomaatista, leivästä, mausteista ja öljystä emulgoimalla keitto paksuksi.

Lue myös Anna.fi: Perunamunakas – Tortilla de patatas

Salmorejo tarjoillaan rapeaksi paistetun ilmakuivatun kinkun ja kovaksi keitetyn kananmunan kanssa.
Salmorejo tarjoillaan ilmakuivatun kinkun ja kovaksi keitetyn kananmunan kanssa. © iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salmorejo – espanjalainen tomaatti-leipäkeitto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.