Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Salted caramel -kakku

Salted caramel -kakku on leivottu ruskistettuun voihin. Suolakinuksikakun koristelut tehdään poksautetuista popcorneista ja karamellikastikkeesta. Kuorrutuksessa on ripaus suolaa, joka tasapainottaa makeutta.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
16  annosta

Ainekset

Salted caramel -kakku, pohja

  • 225 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 kananmunaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • ½ tl merisuolaa
  • 2 ½ dl piimää
  • Varmista, että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä.

Täyte ja kuorrutus

  • 400 g huoneenlämpöistä voita
  • 500 g tomusokeria
  • 1 prk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
  • ½ tl merisuolaa

Kostutus

  • 1 ½ dl maitoa
  • 2 tl vaniljasokeria

Koristelu

  • 1 prk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
  • ¾ dl kermaa
  • 1 tl sormisuolaa tai muuta rouheampaa aromikasta suolaa
  • 1 ps (140 g) valmiiksi maustettu­ ja popcorneja (Werther’s Original Caramel Popcorn) tai 2 dl popcorneja

Valmistusohje

Salted caramel -kakku leivotaan helposti näin:

1. Ruskista 225 grammaa voita sulattamalla se kat­tilassa hiljalleen kovalla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Sekoi­ta puulastalla koko sulamisen ajan pohjia myöden, ettei voi pala. Kun voi alkaa muuttamaan väriään kau­niin paahteiseksi ja tuoksu on herkullinen, siirrä kattila pois levyltä ja anna jäähtyä. Ruskistettu voi pitää jäähtyä täysin ennen taikinaan lisäämistä.

2. Lusikoi jäähtynyt ruskistettu voi ja pohjalle valunut ruskistunut hera sekoituskulhoon. Lisää kaksi desilitraa soke­ria, desilitra fariinisokeria sekä kaksi teelusikallista vaniljasokeria ja vatkaa noin 10 minuuttia. Lisää yksitellen neljä kananmunaa ja vatkaa jokainen kananmuna hyvin ennen seuraavan lisäämistä.

3. Sekoita kuusi desilitraa vehnäjauhoja, teelusikallinen ruokasoo­daa ja puoli teelusikallista merisuolaa toisessa kulhossa. Siivilöi ne vaahtoon kevyesti sekoittamalla ja lisää samalla kaksi ja puoli desilitraa piimää taikinan jouk­koon. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.

4. Pingota irtopohjaisen kakku­ vuoan (halkaisija 20–23 cm) pohjal­le leivinpaperi. Voitele vuoan reu­nat voilla. Lusikoi taikina vuokaan ja paista kakkupohjaa 175 asteessa uunin alatasolla 45 minuuttia. Ti­puta lämpö 165 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Kun pohja on kypsä, siirrä se jääh­tymään.

5. Tee voikreemi sekoittamalla 400 grammaa pehmeää voita, 500 grammaa tomusokeria ja purkki karamel­likastiketta vaahdoksi.

6. Irrota kakku vuoasta ja leik­kaa kakku kolmeen osaan. Sekoita kaksi teelusikallista vaniljasokeria ja puolitoista desilitraa maitoa ja kostuta kakkukerrokset.

7. Aseta pohja vuoan pohjalle, lu­sikoi päälle parin sentin kerros voi­kreemiä ja aseta seuraava kerros. Levitä taas kreemiä ja lopuksi nosta viimeinen kerros kakkua täytteen päälle. Nosta kakku kylmään yöksi. Laita loput voikreemistä pursotinpussiin ja nosta jääkaappiin yöksi.

8. Ota voikreemi ajoissa pehmene­mään. Levitä loput voikreemistä ka­kun reunoille ja päälle.

9. Sekoita purkki kondensoitua maitoa ja 3/4 desilitraa ker­maa, lisää teelusikallinen sormisuolaa ja valuta kakun päälle. Koristele salted caramel -kakku valmiiksi maustetuilla­ tai tavallisilla popcorneilla. Tar­joa kakku huoneenlämpöisenä.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 8/2022.

Lue myös: Täytekakku kruunaa pienen ja ison juhlan – näillä neuvoilla leivot täydellisen kakun!

Lue myös Anna.fi: Ihanasti överi, rennosti naku vai näyttävästi valuva? Kakkujen koristelu tekee juhlan – kokosimme inspiroivat ideat


Kommentoi

Kommentoi juttua: Salted caramel -kakku

Hämmentynyt

Mikä hera?? Laitoin ohjeen kohdassa piimän ja voin sekaisin ja pilalle meni.

Kotiliesi

Hei, hera on ruskistetun voin paahtesia osia, jotka vajoavat kattilan pohjalle kun voin ruskistaa. Sulattaessasi voita kattilassa maidon hera eroaa rasvasta ja ruskistuu. Koska maidon hera on rasvaa painavampaa, se vajoaa pannun tai kattilan pohjalle. Eli ohjeessa mainittu hera on mukana voissa, se ei ole mikään erillinen ainesosa. Jos taikina on lähtenyt sinulla erottumaan, niin vika voi olla siinä, etteivät ainekset ole olleet saman lämpöisiä. Kakkutaikinan teossa on todella tärkeää, että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Voin pitää antaa jäähtyä täysin ennen käyttämistä, munien ja nesteiden pitää olla huoneenlämpöisiä. Jokainen muna pitää lisätä yksitellen ja vatkata välissä erikseen hyvin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.