Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sveitsiläinen marenki

Sveitsiläinen marenki on helppo tapa tehdä pursotettava marenkivaahto. Sitä voi käyttää täytekakkujen koristeluun tai siitä tehdä siitä pieniä ilmakuivattuja marenkeja. Sveitsiläistä marenkia ei tarvitse paistaa uunissa.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Sveitsiläinen marenki

 • 4 valkuaista
 • 200 g (2 1/2 dl) hienokiteistä sokeria
 • halutessasi elintarvikeväriä tai kaakaojauhetta värjäykseen

Valmistusohje

Sveitsiläinen marenki valmistuu helposti näin:

 1. Tee vesihaude. Laita ison kattilan pohjalle vettä ja nosta kattila liedelle kiehumaan. Kun vesi kiehuu, säädä liesi pienemmälle. Vesi ei saa poreilla liian kovasti. Laita kattilan päälle metallikulho, kuumuutta kestävä lasikulho tai haudekattila. Kuuma pienesti poreileva vesi kuumentaa kulhoa, mutta vesihöyryä eikä vettä ei saa nousta kulhoon.
 2. Mittaa teräskulhoon neljä valkuaista. Aloita heti vatkaus sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kaksi ja puoli desiä sokeria pikku hiljaa sähkövatkaimen käydessä koko ajan. Jos vesi poreilee alla liian lujaa ja on liian kuuma, valkuaiset ja sokeri jämähtävät kulhon pohjaan. Pienennä lämpöä tarvittaessa.
 3. Sekoita valkuais-sokerivaahtoa vispilällä niin kauan, että sokeri liukenee valkuaisiin. Voit ottaa nokareen massaa sormien väliin, tunnet sen siitä, kun sokerikiteet eivät enää tunnu sormien välissä. Mittaa massan lämpöä keittiömittarilla. Massan tulisi nousta 60 asteen lämpöön. Siirrä kulho nyt pois kattilan päältä. Lisää elintarvikeväriä pari tippaa, jos haluat värjätä marengin. Jatka vatkausta sähkövatkaimella vielä noin 10 minuuttia. Massa jäähtyy ja siitä tulee notkeaa ja kiiltävää.
 4. Käytä massa heti kakun kuorrutukseen tai lusikoi osa siitä pursotinpussiin missä on valitsemasi tylla. Pursota marenkeja leivinpaperille tai kakkujen päälle. Sveitsiläisetä tehdyt marengit voi jättää kuivumaan huoneenlämpöön, niitä ei paisteta. Massa on kypsynyt vesihauteessa.
 5. Sveitsiläisellä marengilla voi kuorruttaa myös piirakoita, ja marengin pinnan voi halutessaan paahteiseksi kaasupolttimella eli keittiötoholla.
 6. Käytä vain puhdasta kulhoa. Vähäinenkin rasva kulhossa voi estää marengin vaahtoutumisen. Kulhon materiaali olisi hyvä olla mieluiten metallinen tai lasinen.
 7. Valmiin marenkimassan voi säilöä rasiassa tai pursotinpussissa jääkaapissa pari päivää. Sen voi myös pakastaa.
 8. Huomaa, että sveitsiläinen marenki ei sovellu klassisten peruskovien marenkien leipomiseen.

Vinkki! Testaa ihania Suklaapossun ilmakuivattuja marenkeja sveitsiläisestä marengista.

Sveitsiläinen marenki on kiiltävää ja pehmeää.
Sveitsiläinen marenki on kiiltävää ja pehmeää. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi: Suklaamarengit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sveitsiläinen marenki

Sinun täytyy kommentoidaksesi.