Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sydännäkkärit

Sydännäkkärit sopivat suolapalaksi glögijuhliin, ruokalahjaksi herkkusuulle ja joulupöydän leipäkoriin. Leivo pari peltiä näkkäreitä niin osa jouluvalmisteluista on tehty.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
24  annosta

Ainekset

Sydännäkkärit

  • 12,5 g tuorehiivaa
  • 2 ½ dl vettä
  • 3 ½ dl ruisjauhoja
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl seesaminsiemeniä
  • 3 rkl pellavansiemeniä
  • 3 rkl auringonkukansiemeniä
  • 2 tl suolaa

Valmistusohje

Sydännäkkärit leivotaan helposti näin:

1. Murusta 1/4 pakettia tuorehiivaa kahteen ja puoleen desilitraan kylmää vettä ja sekoita kunnes se on liuennut.

2. Lisää kolme ja puoli desilitraa ruisjauhoja, kaksi ja puoli desilitraa vehnäjauhoja, kolme ruokalusikallista seesaminsiemeniä, kolme ruokalusikallista pellavansiemeniä ja kolme ruokalusikallista auringonkukan siemeniä ja lopuksi kaksi teelusikallista suolaa. Alusta taikinaa kymmenen minuuttia käsin vaivaten tai koneella viisi minuuttia. Peitä taikinakulho huolellisesti kelmulla ja nosta kylmään yöksi.

3. Kaada taikina pöydälle ja tee siitä tanko. Leikkaa tanko kolmeen palaan ja kauli ohueksi levyksi. Käytä ruisjauhoja apuna. Taikina on tarttuvaa.

4. Ota taikinasta piparimuotilla paloja ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Jäähdytä näkkärit hyvin. Ne vain paranevat ajan kanssa. Voit myös paistaa taikinan kokonaisena kaulittuna ja murtaa siitä paloja paistamisen jälkeen.

5. Sydännäkkärit säilyvät kuukausia kuivassa. Säilytä ne purkissa tai paperipussissa.

Vinkki! Tarjoa sydännäkkärit juustojen kera. Kokoa juustoista esimerkiksi näyttävä juustotorni.

sydännäkkärit

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2022.

Lue myös Anna.fi: Ruisnäkkileipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sydännäkkärit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.