Utsjokelaisittain vedessä keitetty lohi (Steihkipivvun luossa)
Vuonna 1971 Kotiliesi aloitti kolme vuotta kestäneen maakuntien ruokaperinteen tallentamisen. Sarjan ensimmäinen osa Lapin ja Perä-Pohjolan maakuntaruoat kerättiin yhdessä Lapin kesäyliopiston kanssa, ja ruokaohjeet kokeiltiin keittiömestari Tapio Soinnun johdolla. Lapin ruokaperinnekilpailun voittajan Riitta Paavilaisen tallentamasta, Kaarin Suomenrinteen Utsjoelta antamasta lohen keitto-ohjeesta on tullut todellinen suosikki myös ravintolaruokana.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Gluteeniton
Ainekset
Keitetty lohi:
- 1 kpl kokonainen lohi
- vettä
- suolaa
- 1 nokare voita
Valmistusohje
- Leikkaa lohesta poikkipäin ruotoineen 2 sentin paksuisia viipaleita ja nosta ne paistinpannuun tai paistokasariin, jossa on noin 1,5 cm kiehuvaa vettä. Keitä, kunnes vesi haihtuu. Käännä lohiviipaleita kerran kypsymisen aikana. Ripottele viipaleille suolaa ja kun vesi on kiehunut kuiviin, lisää muutama voinokare. Vedessä keitettäessä kala pysyy ja jää pehmeäksi. Koska paistoaika on lyhyt, ei kala kuivu.
- Lapin ruokaperinnekilpailun voittajan, kotitalousopettaja Riitta Paavilaisen tallentama ohje vuodelta 1976. Ohjeen antaja on Kaarin Suomenrinne Utsjoelta.
Lue myös: Uunilohi on helppoa kotiruokaa – katso 4 herkullista ohjetta!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Utsjokelaisittain vedessä keitetty lohi (Steihkipivvun luossa)