Ruoka

Mikä ihmeen kalajauheliha? Ruodoton proteiinipommi kypsyy parissa minuutissa

Kalajauheliha helpottaa arkiruokien valmistusta ja kalaruokien tekemistä. Kalajauheliha on pikaruokaa.

Pro Kalan teettämän Kalan paikka suomalaisessa ruokapöydässä 2024 -tutkimuksen mukaan suomalaisista valtaosa, noin 70 prosenttia syö kalaa vähintään kerran viikossa. Kalaa pitäisi syödä kuitenkin ainakin kahdesti viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

Lue myös: Kalajauhelihakastike on todellista pikaruokaa

Kalajauheliha – vain kalaa, ei muuta

Kalajauheliha on yksi vaihtoehto lisätä vaihtelua kalaruoissa. Kalajauheliha on käytännössä jauhettua kalaa. Siinä ei ole piikikkäitä ruotoja, se on niin sanotusti täyttä tavaraa eli se sisältää pelkkää kalaa, eikä muuta. Helppoa siis.

Kalajauhelihaa tai jauhettua kalaa saattaa löytää markettien kalatiskeiltä, josta sitä saa tuorejauhettuna, eli kala on jauhettu kaupassa paikan päällä. Valikoimat vaihtelevat kaupoittain.

Useimmiten tiskistä löytyy tuoreena jauhettua haukea tai hauen ja lohen sekoitusta. Joidenkin kauppojen ja kalamyymälöiden tiskeistä saattaa löytää myös jauhettua kuhaa, riippuen kalan sesongeista.

Lue myös: Tunnetko kalojen sesongit? Nämä on hyvä tietää

Lisäksi kalajauhelihaa myydään pakattuna kylmätiskistä. Kaupoissa myydään kotimaisen valmistajan kotimaisesta kirjolohesta jauhettua kalajauhelihaa. Markkinoilla oli jonkin aikaa lahnasta tehtyä kalajauhelihaa, jonka valmistus lopetettiin muutama vuosi sitten.

Niin S- kuin K-ryhmien päivittäistavaroiden viestinnästä vahvistetaan Kotiliedelle, että tällä hetkellä valmiiksi pakattua kalajauhelihaa on myynnissä vain yhdeltä valmistajalta.

100 grammassa kalajauhelihaa on noin 16–20 grammaa proteiinia riippuen kalalajista.

Kalajauheliha
Kalajauheliha on näppärä tapa lisätä kalaruokien syöntiä. Kuvassa on jauhettua kotimaista kuhaa K-Supermarketin kalatiskillä. © Sanna Mansikkamäki

Suomalaiset valitsevat edullisia tuotteita – kalaa syödään arjessa ja juhlassa

Kalan paikka suomalaisessa ruokapöydässä 2024 -tutkimuksen mukaan kalan hinta vaikuttaa jonkin verran sen käyttöön. Kalatuotteiden syömistottumukset ovatkin viime aikoina kääntyneet siihen, että kuluttajat suosivat edullisempia tuotteita.

”Edullisemmilla kalatuotteilla tarkoitetaan mitä hyvänsä hinnaltaan edullisempia kalatuotteita, esimerkiksi pakastekalatuotteita kuten kalapuikot, sei ja paneroidut kalaleikkeet tai tuorekaloissa edullisemmat kalalajit, kuten silakka, muikku, hauki tai lohikalat sesonkiensa mukaan. Myös säilykkeistä löytyy edullisempia vaihtoehtoja, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen kertoo Kotiliedelle.

HoReCa puolella tämä on näkynyt esimerkiksi ruokalajeissa: kalafileen sijaan kalaruokana onkin tarjolla esimerkiksi kiusaus tai keitto, hän jatkaa.

Lue myös: Kurkkaa Kotilieden parhaimmat kalakeitto-ohjeet

Kaikkien tottumuksiin hinta ei silti ole vaikuttanut lainkaan. Lisäksi lähes yhtä suuri osa Pro Kalan tutkimuksen vastaajista oli sekä vähentänyt että lisännyt kalan ostamista. Trendi on kuitenkin se, että yleisimmin vastaajat sanoivat, että söisivät enemmän kalaa, jos se olisi edullisempaa.

Suomalaisten suosikkikalaresepteistä Partanen nostaa etenkin uunilohen erilaisilla kastikevariaatioilla.

Uunilohen lisäksi kalajauhelihasta tehty jauhelihakastike on hauska tuttavuus.

Pakatun Saimaan Tuoreen kirjolohikalajauhelihan hyviä puolia on sen pikainen kypsyvyys ja kotimaisuus. Kotilieden tekemässä jauhelihakastikkeessa kala kypsyi kypsäksi parissa minuutissa. Kalajauheliha voi tässä ohjeessa olla kirjolohijauhelihaa, haukijauhelihaa tai niiden sekoitusta.

Lue myös Anna.fi: Ei aina uunilohta – nappaa herkulliset ideat kalaruokien valmistukseen

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että suurin osa vastaajista syö kalaa yhtä lailla arkisin ja viikonloppuisin. Kala tuntuu sopivan lähes yhtä hyvin juhla- ja arkiruoaksi, päivälliselle ja lounaalle. Suuri osa vastaajista suosii paistovalmiita kalatuotteita, jotka voi laittaa suoraan pannulle tai uuniin. Toisaalta kokonaisten kalojen ostaminen on kasvanut.

Lähde: Kalan paikka suomalaisessa ruokapöydässä 2024 -tutkimus ja Luonnonvarakeskus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen kalajauheliha? Ruodoton proteiinipommi kypsyy parissa minuutissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.