Uunilohi vihannesten kanssa

Uunilohi on suomalaisten suosikkiruoka – onko lempparisi perinteinen kermainen vai raikas appelsiininen?

Uunilohi on suomalaisten suosikkikotiruoka. Eikä ihme. Isokin filee kypsyy uunissa nopeasti ja helposti, ja sillä ruokkii vaivatta suuremmankin seurueen. Maustamalla lohen eri tavoin saat uunilohesta aina uuden herkun. Katso Kotilieden ihanimmat ohjeet!

Uunilohi kypsyy nopeasti ja kestää hyvin maustamista. Uunilohen voi tehdä perinteisen kermaisena, mutta siitä saa mehevän myös itämaisittain maustaen. Vaihtelemalla eri lisukkeita, saat lohiruokaan vielä lisää uusia makuelämyksiä. Kokosimme tähän vinkit ja ohjeet, joilla onnistut.

Lue myös: Helppoja kalaruokia

Uunilohi saa kermasta tai mausteista jujua   

Radio Suomipop -ohjelmasta ja TV:stä tutun juontajan Anni Hautalan uunilohessa yhdistyvät smetana, juusto ja katkaravut.  Annin ruokakirja (Otava) on täynnä ihania arkiruokaohjeita. Ohje on yksi monista Annin kirjan makupaloista.

Tämä uunilohiresepti on siitä kiva, että lisuke valmistuu kalan kanssa samalla pellillä. Pirteästi pirskahtelevat pikkutomaatit muhivat uunissa ihanan meheviksi ja ovat täydellinen kumppani aasialaismausteiselle lohelle. Jos haluat, voit keittää inkiväärilohen ja uunitomaattien kaveriksi vielä riisiä tai couscousia.

Itämainen uunilohi on helppoa pikaruokaa. Valmiilla maustetahnoilla ja -kastikkeilla saat loheen hetkessä rutkasti makua.  Chili-, inkivääri- ja valkosipulitahnasta sekä soija- ja kalakastikkeesta tehdään aasialainen maustetahna,  jolla lohipalat sivellään ennen kypsennystä.  Kala kypsyy uunissa parissa kymmenessä minuutissa. Kevätsipuli ja korianteri viimeistelevät tämän maukkaan uunilohen. Lisukkeena maistuu jasmiiniriisi.

Chili-inkiväärilohi saa raikkaan makulisän sitruunaruohosta. Kokonaisen aterian saat aikaiseksi, kun tarjoat uunilohen sitruunan raastetulla kuorella, sitruunamehutilkalla ja juoksevalla rasvalla maustetun perunasurvoksen sekä valkosipuliöljyssä kypsennetyn pinaatin kanssa.

Jos pidät makean ja suolaisen yhdistelmästä, tätä ohjetta on pakko kokeilla. Marokkolaisessa appelsiinilohessa on appelsiinin lisäksi myös sitruunaa sekä rusinoita, taateleita ja pinjansiemeniä. Hauduttele muhevan mausteista tomaattikastiketta ensin tovi liedellä ja nosta se vasta sen jälkeen lohen kanssa uunii muhimaan. Näin maut avautuvat ja ruoka maistuu entistä paremmalta. 

Marokkolainen uunilohi saa itämaisen maun tomaattisen mausteisesta kastikkeesta, jota ryydittävät jättikatkaravut, rusinat ja pinjansiemenet. Juhlava ja näyttävännäköinen uunilohi sopii vähän fiinimmänkin aterian päätähdeksi tai joulupöytään kinkun tilalle.

Lue myös Anna.fi: Miso, teriyaki ja salvia – uutta makua uuniloheen

Uunilohi kypsyy myös pieninä paloina 

Kokonaisen fileen lisäksi uuniin sopivat myös pienemmät pienemmät kalapalat sekä medaljongit. 

Herkullinen kuorrutus lohimedaljongeille valmistuu hetkessä piparjuurella maustetusta tuorejuustosta sekä aurinkokuivatuista tomaateista. Kuorrutetut lohimedaljongit saavat vielä ylellisen silauksen rapeaksi paahtuneesta ilmakuivatuista kinkusta ja tuoreesta timjamista. 

Saat lohen ihan uudelle tasolle, kun täytät sen aurinkotomaatti­-pinaatti­-fetatäyt­teellä. Täytetty lohi mehe­vöityy uunissa eikä kaipaa rinnal­leen muuta kuin raikkaan salaa­tin. Lisää suolaa varovasti, sillä aurinkokuivatuissa tomaatissa ja fetassa on jo suolaa.

Näin teet maistuvan uunilohen

  1. Varmista lohen tuoreus. Kysy kalakauppiaalta, milloin lohi on pyydetty ja milloin se on tullut myyntiin. Tuoreen kalan tunnistaa raikkaasta tuoksusta.
  2. Valitse  isohko lohipala, joka on leikattu lohen paksuimmasta päästä. Pieni ja ohut lohipala kannattaa mieluummin paistaa, kuin laittaa uuniin.
  3. Paista lohi miedossa, 120-150-asteen uuninlämmössä, jotta lohi pysyy mehevänä. Jos haluat pintaan kullanruskean värin, paista lohta aluksi noin 10 minuuttia 200-asteessa ja laske sitten lämpötila 120-asteeseen.
  4. Käytä lämpömittaria, niin et vahingossa kypsennä lohta liikaa. On makuasia minkä kypsyysasteen valitsee. Noin 38–42 -asteisena lohi on vielä punertavaa, 42–52 -asteinen on kypsynyt jo jonkun verran, mutta edelleen hyvin mehevä. Läpikypsä, yli 60-asteinen lohi, on monen kokin mielestä jo aivan liian kypsää.

Keskustelu

Aina sama laulu kuin ns. keittiöammattilaisillakin , joille muuten opetetaan oppilaitoksissa että lohi pitää jättää ns. pehmeäksi, eli limaiseksi ja löysäksi josta harva tykkää. 200 asteisessa uunissa ihan reilusti niin että se lohkeaa kunnolla on paras. Päälle voi laittaa parmesanjuustosta, piparjuuritahnasta sekä dijon sinapista pienen tahnan ja avot.

Tärkeintä on ennen uuniin laittamista kuivata pinta, puristaa sitruunaa ja sitten reilusti karkeaa suolaa joka saa sulaa ennen uuniin laittamista. Suolaton kala on pahaa.

Kommentoi juttua: Uunilohi on suomalaisten suosikkiruoka – onko lempparisi perinteinen kermainen vai raikas appelsiininen?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X