Uunilohi on helppoa kotiruokaa – 5 herkullista ohjetta

Uunilohi on suomalaisten suosikkikotiruokia. Eikä ihme. Isokin filee kypsyy uunissa nopeasti ja helposti, ja sillä ruokkii vaivatta suuremmankin seurueen. Maustamalla lohen eri tavoin saat uunilohesta aina uuden herkun.

Nopeasti kypsyvä uunilohi kestää hyvin maustamista. Uunilohen voi tehdä perinteisen kermaisena, mutta siitä saa mehevän myös itämaisittain maustaen. Vaihtelemalla eri lisukkeita, saat lohiruokaan vielä lisää uusia makuelämyksiä. Kokosimme tähän vinkit ja ohjeet, joilla onnistut.

Lue myös: Helppoja kalaruokia

4 neuvoa maistuvaan uuniloheen

  1. Varmista lohen tuoreus. Kysy kalakauppiaalta, milloin lohi on tullut myyntiin. Tuoreen kalan tunnistaa raikkaasta tuoksusta.
  2. Valitse  isohko lohipala, joka on leikattu lohen paksuimmasta päästä.  Pieni ja ohut lohipala kannattaa mieluummin paistaa, kuin laittaa uuniin.
  3. Kypsennä lohi miedossa, 120-150-asteen uuninlämmössä, jotta lohi pysyy mehevänä. Jos haluat pintaan kullanruskean värin, paista lohta aluksi noin 10 minuuttia 200-asteessa ja laske sitten lämpötila 120-asteeseen.
  4. Käytä lämpömittaria, niin et vahingossa kypsennä lohta liikaa. On makuasia minkä kypsyysasteen valitsee. Noin 38–42 -asteisena lohi on vielä punertavaa, 42–52 -asteinen on kypsynyt jo jonkun verran, mutta edelleen hyvin mehevä. Läpikypsä, yli 60-asteinen lohi, on monen kokin mielestä jo aivan liian kypsää.

Inkiväärilohta ja uunitomaatteja

Inkiväärillä maustettu uunilohi ja uunitomaatit

Tämä uunilohiresepti on siitä kiva, että lisuke valmistuu kalan kanssa samalla pellillä. Pirteästi pirskahtelevat pikkutomaatit muhivat uunissa ihanan meheviksi ja ovat täydellinen kumppani aasialaismausteiselle lohelle. Jos haluat, voit keittää inkiväärilohen ja uunitomaattien kaveriksi vielä riisiä tai couscousia.

Nopea kermainen uununilohi Annin tapaan

anni hautalan nopeauunilohi

Radio Suomipop -ohjelmasta ja TV:stä tutun juontajan Anni Hautalan uunilohessa yhdistyvät smetana, juusto ja katkaravut.  Annin ruokakirja (Otava) on täynnä ihania arkiruokaohjeita. Ohje on yksi monista Annin kirjan makupaloista.

Itämainen lohi

Itämainen uunilohi on helppoa pikaruokaa. Valmiilla maustetahnoilla ja -kastikkeilla saat loheen hetkessä rutkasti makua.  Chili-, inkivääri- ja valkosipulitahnasta sekä soija- ja kalakastikkeesta tehdään aasialainen maustetahna,  jolla lohipalat sivellään ennen kypsennystä.  Kala kypsyy uunissa parissa kymmenessä minuutissa. Kevätsipuli ja korianteri viimeistelevät tämän maukkaan uunilohen. Lisukkeena maistuu jasmiiniriisi.

Uunilohta marokkolaisittain

marokkolainen appelsiinilohi

 

Jos pidät makean ja suolaisen yhdistelmästä, tätä ohjetta on pakko kokeilla.  Marokkolaisessa appelsiinilohessa on appelsiinin lisäksi myös sitruunaa sekä rusinoita, taateleita ja pinjansiemeniä. Hauduttele muhevan mausteista tomaattikastiketta ensin tovi liedellä ja nosta se vasta sen jälkeen lohen kanssa uunii muhimaan. Näin maut avautuvat ja ruoka maistuu entistä paremmalta.

Muhkeat lohimedaljongit kypsyvät uunissa

kuorrutetut lohimedaljongit

Kokonaisen fileen lisäksi uuniin sopivat myös pienemmät medaljongit. Herkullinen kuorrutus valmistuu hetkessä piparjuurella maustetusta tuorejuustosta sekä aurinkokuivatuista tomaateista. Kuorrutetut lohimedaljongit saavat vielä ylellisen silauksen rapeaksi paahtuneesta ilmakuivatuista kinkusta ja tuoreesta timjamista.

Maista myös näitä mainioita lohiruokia:

chili-inkiväärilohi

Chili-inkiväärilohi

Marokkolainen uunilohi

Marokkolainen uunilohi

miso-lohikyljykset ja seesamkasvikset

Miso-lohikyljykset ja seesamikasviksia

Ruoka.fi: Salvialohta ja siirappikurpitsaa

Keskustelu

Aina sama laulu kuin ns. keittiöammattilaisillakin , joille muuten opetetaan oppilaitoksissa että lohi pitää jättää ns. pehmeäksi, eli limaiseksi ja löysäksi josta harva tykkää. 200 asteisessa uunissa ihan reilusti niin että se lohkeaa kunnolla on paras. Päälle voi laittaa parmesanjuustosta, piparjuuritahnasta sekä dijon sinapista pienen tahnan ja avot.

Tärkeintä on ennen uuniin laittamista kuivata pinta, puristaa sitruunaa ja sitten reilusti karkeaa suolaa joka saa sulaa ennen uuniin laittamista. Suolaton kala on pahaa.

Kommentoi juttua: Uunilohi on helppoa kotiruokaa – 5 herkullista ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X