Vanhan ajan imelletty perunalimppu on työläs valmistaa, mutta työ tekijänsä palkitsee. Perunalimppu sopii hyvin graavikalan alle tai sillivoileiväksi. Tämä ohje on napattu isoäidin reseptikirjasta.
Kasvis
Laktoositon
Maidoton
Munaton
Vegaaninen
Ainekset
Vanhan ajan perunalimppu:
500 g
jauhoisia perunoita
2 dl
perunoiden keitinlientä
2 viipaletta
hapanruisleipää
1 dl
kaljamallasrouhetta
3 dl
ruisjauhoja
50 g
hiivaa
½ dl
vettä
1 rkl
suolaa
½ dl
tummaa leipäsiirappia
3 dl
ruisjauhoja
n. 5-6 dl
vehnäjauhoja
Voiteluun:
siirappia + vettä
Valmistusohje
1. Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Soseuta perunat perunasurvimella hienoksi perunalumeksi ja lisää joukkoon keitinliemi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hapanleivät. Lisää maltaat ja ruisjauhot. Peitä kulho liinalla ja nosta imeltymään lämpimään paikkaan vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli. Se koita imeltymisen aikana muutamia kertoja. Taikina löystyy imeltymisen aikana.
2. Liuota hiiva lämmitettyyn veteen ja lisää seos taikinaan. Lisää suola, siirappi ja ruisjauhot. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
3. Kumoa taikina leivinalustalle. Ripottele päälle jauhoja, jos taikina on tahmeaa ja vaikea käsitellä. Jos taikina on imeltynyt kunnolla, se saattaa olla todella löysää. Silloin limput voi paistaa padassa tai vuoassa. Muotoile taikinasta 2 limppua ja kohota ne hyvin, jos taikina on muotoiltavaa. Muussa tapauksessa toimi kuten pataleivän kanssa, eli nosta taikina paistumaan kuumaan pataan. Paista leipiä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 45–55 minuuttia. Voitele leivät paistamisen loppuvaiheessa halutes sasi siirappivedellä. Perunalimput voi tehdä etukäteen ja pakastaa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vanhan ajan perunalimppu