Reseptit
yli 60 min
Kiitos

Vanhan ajan perunalimppu

Vanhan ajan imelletty perunalimppu on työläs valmistaa, mutta työ tekijänsä palkitsee. Perunalimppu sopii hyvin graavikalan alle tai sillivoileiväksi. Tämä ohje on napattu isoäidin reseptikirjasta.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Vanhan ajan perunalimppu:

500 g jauhoisia perunoita
2 dl perunoiden keitinlientä
2 viipaletta hapanruisleipää
1 dl kaljamallasrouhetta
3 dl ruisjauhoja
50 g hiivaa
1/2 dl vettä
1 rkl suolaa
1/2 dl tummaa leipäsiirappia
3 dl ruisjauhoja
n. 5-6 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

siirappia + vettä

Valmistusohje

1. Keitä kuoritut perunat kypsik­si suolattomassa vedessä. Soseuta perunat perunasurvimella hienoksi perunalumeksi ja lisää joukkoon kei­tinliemi. Anna jäähtyä kädenlämpöi­seksi ja murenna joukkoon hapanlei­vät. Lisää maltaat ja ruisjauhot. Peitä kulho liinalla ja nosta imeltymään lämpimään paikkaan vähintään pa­riksi tunniksi, mielellään yön yli. Se­ koita imeltymisen aikana muutamia kertoja. Taikina löystyy imeltymisen aikana.

2. Liuota hiiva lämmitettyyn veteen ja lisää seos taikinaan. Lisää suola, siirappi ja ruisjauhot. Alusta taiki­naan vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivin­liinalla. Anna kohota lämpimässä pai­kassa kaksinkertaiseksi.

3. Kumoa taikina leivinalustalle. Ri­pottele päälle jauhoja, jos taikina on tahmeaa ja vaikea käsitellä. Jos taiki­na on imeltynyt kunnolla, se saattaa olla todella löysää. Silloin limput voi paistaa padassa tai vuoassa. Muo­toile taikinasta 2 limppua ja kohota ne hyvin, jos taikina on muotoilta­vaa. Muussa tapauksessa toimi kuten pataleivän kanssa, eli nosta taikina paistumaan kuumaan pataan. Paista lei­piä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 45–55 minuuttia. Voitele leivät paistamisen loppuvaiheessa halutes­ sasi siirappivedellä. Perunalimput voi tehdä etukäteen ja pakastaa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/18.

Makea joululimppu kuuluu joulupöytään: 

Joulun ruokalahjat

Portterilimppu

makea joululeipä

Makea joululeipä

joululeipä

Jaakkolan joululeipä

Anna.fi: Joululimppu

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vanhan ajan perunalimppu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X