Ruoka

Ei näitä mikroaaltouuniin! Listasimme jouluruoat, joita ei kannata lämmittää mikrossa

Mikro on kätevä ja nopea, mutta etenkään jouluruokia sinne ei kannata laittaa.

Mikro on oiva apuväline, mutta sen huonona puolena on se, että se ei paranna kypsien ja valmiiden ruokien makua, ja mikron kuumuus voi jopa pilata monen ruoan koostumuksen.

Joulukinkku ja riista eivät mikrossa parane

Miksi haluaisit pilata mehukkaan kinkun, jonka valmistuksessa olet onnistunut ja odottanut makunautintoa vuoden?

Joulukinkku tarjoillaan perinteisesti kylmänä. Jos kuitenkin haluat lämmittää sitä, niin valitse mieluummin uuni kuin mikro. Kinkku menettää mehukkuutensa heti mikroon jouduttuaan. Etenkin täysteholla kuumennus tekee mehukkaasta joulukinkusta korppua.

Jos valmistat joulupöytään riistalihaa fileestä, niin se on parhaimmillaan sisältä hieman roseeksi jätettynä. Mikrokuumennus kypsentää lihan ja pilaa makunautinnon. Riistafilee pitäisi valmistaa suoraan pöytään, roseeksi kypsennetty liha ei odota syöjiä.

Mikro tekee kumiperunoita

Jos haluat välttää kumiperunat joulupöydässä, älä kypsennä äläkä lämmitä jo kypsiä perunoita mikrossa. Joulupöydän kalojen kanssa tarjoillaan usein keitettyjä perunoita, jotka maistuvat yksinkertaisesti vain parhailta juuri keittämisen jälkeen.

Jouluaterialla on kuitenkin usein kiire saada suuri määrä ruokaa pöytään samanaikaisesti. Jos joudut keittämään perunat etukäteen, yritä pitää ne kuumina jättämällä perunat ylimääräisen veden valutuksen jälkeen kattilaan ja taittele pinnalle puhdas keittiöpyyhe ja laita kansi päälle.

Jämäperunoista ja kinkun jämistä voi tehdä pyttipannua, mutta paista ne silloin pannulla voissa.

Joululaatikot foliorasioissa

Jos joululaatikot ovat folioastiassa, älä kuumenna niitä mikrossa. Etenkin vanhoihin mikroaaltouuneihin ei saa laittaa metallia. Tutustu oman mikrosi käyttöohjeisiin, mitä siellä sanotaan foliosta. Joihinkin uusimpiin malleihin voi laittaa foliota.

Paras lämmitystulos ja maku tulee uunissa, mutta jos haluat lämmittää laatikot mikrossa, varmista, että ne ovat mikron kestävässä astiassa.

Etenkin imelletty perunalaatikko ei parane mikrolämmityksen jälkeen.

imelletty perunalaatikko

Joulupuuro on parasta pitkään hauduteltuna

Joulupuuron voi periaatteessa tehdä mikrossa alusta asti. Parhaan maun ja tunnelman saa kuitenkin valmistamalla se uunipuurotyyliin tai kattilassa hauduttamalla pitkän kaavan kautta.

Mikropuuroa pitää muistaa sekoitella usein ja maitoakin pitää lisäillä useampaan kertaan.

Valmiin puuron lämmitys onnistuu mikrossa, mutta lisää maitoa puuroon, että saat siitä taas notkeaa.

Glögi kuumaksi ja munatotin valmistus

Etenkin alkoholillisen glögin lämmitys kannattaa tehdä kattilassa. Näin voit valvoa lämpenemistä, eikä juoma pääse ylikuumenemaan. Alkoholi alkaa haihtua noin 78 asteessa, joten jos haluaa säilyttää alkoholin, juoman lämmitys kannattaa lopettaa, kun höyryä alkaa nousta kattilasta. Mikrossa juoma alkaa kiehumaan todella nopeasti.

Mikään ei estä nauttimasta jouluherkkuja jo nyt.

Munatoti on ihana joulujuoma. Kananmuna ei saa kypsyä liikaa, muuten juomasta tulee kokkelia. Mikrokypsennyksellä juoma ei onnistu. Katso Kotilieden video munatotin valmistuksesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ei näitä mikroaaltouuniin! Listasimme jouluruoat, joita ei kannata lämmittää mikrossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.