Ruoka

Onnistu imelletyn perunalaatikon tekemisessä – nämä 5 asiaa menevät usein väärin

Imelletty perunalaatikko on joulupöydän klassikko. Sen valmistus voi vaikuttaa hankalalta, mutta näillä neuvoilla onnistut!

Perunoita, vettä, vehnäjauhoja, maitoa, voita ja suolaa. Imelletty perunalaatikko ei vaadi kummoisia aineksia. Imeltyminen onkin laatikon valmistuksen päänvaivaa tuottavin vaihe.

Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen kertoo, kuinka saat perunalaatikon imeltymään ja perunalaatikosta joulupöydän herkun.

Lue myös: Kaipaatko uusia makuja joululaatikoihin? Ota tästä helpot vinkit ja herkulliset reseptit

1. Valitse oikea perunalajike

”Jauhoinen peruna on kaiken a ja o ja imelletyn perunalaatikon ehdoton lähtökohta”, Arja Hopsu-Neuvonen sanoo.

Varmista siis kaupassa, että perunalajike on jauhoinen. Esimerkiksi puikula, pito ja velox ovat jauhoisia lajikkeita.

Hopsu-Neuvonen ei myöskään käyttäisi imelletyn perunalaatikon tekemiseen rasvatonta maitoa, sillä se tekee laatikon vetiseksi. Rasvainen maito täydentää makua ja tekee siitä pehmeämmän.

2. Mausta perunalaatikko maltilla

”Imelletyssä perunalaatikossa ei mausteilla juhlita. Makeus tulee imeltymisestä ja sitä ei parane peittää mausteilla. Suola on se, joka tuo makua.”

Jos haluat maustaa perunalaatikon esimerkiksi muskottipähkinällä, Hopsu-Neuvonen kehottaa olemaan hyvin helläkätinen annostelun suhteen.

3. Varmista oikea lämpötila

Keitä kuoritut perunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota keitinvesi talteen ja survo perunat. Sekoita survokseen keitinvettä ja vehnäjauhot. Vehnäjauhot voi lisätä kerralla tai kahdessa osassa.

imelletty perunalaatikko

Nyt seuraa valmistuksen tarkin ja pisin vaihe: survoksen täytyy pysyä oikeanlämpöisenä, jotta peruna imeltyy. Noin 55–75 astetta on hyvä lämpötila. Perunalaatikko ei imelly yli 75 asteessa. Anna imeltyä kolmesta neljään tuntiin.

4. Lisää maito ja suola imeltymisen jälkeen

Imeltynyt survos on löystynyt, tummunut ja makeutunut. Imeltyminen kannattaa todeta maistamalla.

”Ei ole synti ollenkaan lisätä aavistus siirappia laatikkoon ennen paistamista, jos imeltyminen ei ole onnistunut”, Arja Hopsu-Neuvonen kehottaa.

Lisää soseeseen vielä maitoa, jotta saat löysän vellimäisen seoksen. Mausta suolalla vasta nyt, sillä suola estää imeytymistä.

Lue myös: Uunissa paahdetut punajuuret – helppoja herkkuja paahdetusta hittijuureksesta

5. Täytä vuoka vain puolilleen

Vellimäinen seos voi kiehua yli. Vuokaa ei kannata siis täyttää täyteen. Noin kaksi kolmannesta vuoasta on hyvä määrä.

”Jätä kiehumisvaraa, niin et joudu pesemään uunia.”

Löysää perunalaatikkoa ei kannata pelästyä, sillä uuni haihduttaa laatikosta nestettä ja imelletty perunalaatikko voi olla rakenteeltaan muutenkin löysää.

Kypsennä imellettyä perunalaatikkoa 150–175 asteisessa uunissa pari kolme tuntia.

Kiertoilmauunissa kypsennettäessä paistolämpötila on noin 25 astetta alhaisempi kuin tavallisessa uunissa. Paistoaika on suunnilleen sama.

Imelletty perunalaatikko on valmis syötäksi, kun pinta on kauniin ruskea ja vuoan reunoilla on ruskeita ”kuohumisjälkiä”.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onnistu imelletyn perunalaatikon tekemisessä – nämä 5 asiaa menevät usein väärin

Leena

Eikö perunalaatikko imelly ilman vehnäjauhoja? Voiko käyttää gluteenittomia jauhoja?

Viljan amylaasi

Perunalaatikko imelletään pääasiassa viljan amylaasilla. Kun jauhosta tehdään eri prosessien avulla gluteenitonta niin samalla amylaasi menettää tehonsa. Joku gluteeniton erikoisjauho muistaakseni on olemassa mitä voisi kokeilla.

Durra on luontaisesti gluteeniton ja sen on sanottu sisältävän imeltymiskelpoista amylaasia, mutta sitä en ole päässyt kokeilemaan.

Gluteeniton on siirapilla makeutettu perunalaatikko.

Johanna Keponen

Hei Leena,

imeltymiseen tarvitaan jauhoja. Voit käyttää vehnäjauhojen sijasta gluteenitonta jauhoseosta.

Rutkasti siirappia

Mikä gluteeniton jauho imeltää. Ainakin toistaiseksi imelletty perunalaatikko ei onnistu gluteenittomilla jauhoilla. Tarvitaan rutkasti siirappia.

Jos haluaa gluteenitonta makeaa perunalaatikkoa, niin on pakko tyytyä siirapilla/sokerilla makeutettuun perunalaatikkoon.

Onko ”apteekin” aineista apua?

Käsitykseni mukaan kaikki kotimaiset viljat imeltää perunalaatikon. Voi imeltää myös ”apteekin aineilla”, mutta niitä en ole kokeillut – laboratoriomittausten perusteella ne toimisivat viljan amylaasia alemmissa lämpötiloissa ja samalla tehokkuudella. Jos gluteenitonta haluaa niin silloin ”apteekin aineiden” koostumus tulisi olla tiedossa.

Jauhoilla perunasose imeltyy 65-67 asteisena 2-4 tunnissa. 3 tuntia on usein täysin riittävä imeltämisaika, kun sose on notkistettu lievästi vedellä ja jauhot lisätty 73-76 asteiseen soseeseen ja sose on laitettu imeltymään 65 -70 asteiseen uuniin.

Imeltymisreaktio on erittäin voimakkaasti lämpötilaherkkä ja 60 asteinen sose vaatii imeltymisaikaa noin 10-15 tuntia ja 55 asteinen sose 20-40 tuntia. Yleisesti alle 60 asteessa imeltymistä korjataan siirapilla ja sokerilla.

Ulla

Teillä nämä ohjeet muuttuvat, yhdessä ohjeessa luin kiinteä peruna ja nyt jauhoinen, jauhoinen se pitää olla!

Johanna Keponen

Hei Ulla,

olet oikeassa, jauhoinen lajike on oikea valinta.

Imellytä 65-75 asteista sosetta

Imellettyyn perunalaatikkoon saa erilaisia makuja, kun valitsee eri lajikkeita. Lajikkeella ei ole imeltymisen kannalta mitään merkitystä pieniä eroja lukuunottamatta. Kaikki perunalajikkeet sisältää tärkkelystä riittävästi imeltymiseen, kun imeltää imeltymisreaktioiden lämpötilassa. Imeltymisreaktioita on kaksi, 75 asteen reaktio ja 65 asteen reaktio. Imeltymisreaktiot ovat erittäin voimakkaasti lämpötilaherkkiä ja jo muutaman asteen poikkeama optimilämpötilasta saattaa hidastaa imeltymisreaktion niin että imeltymistä ei juurikaan tapahdu. Ehdottomasti suurin virhe imeltämisessä tehdään kun imeltämistä yritetään sellaisella lämpötila-alueella missä imeltymistä ei tapahdu. Imeltäminen tuleekin tehdä niin että SOSEEN LÄMPÖTILA tulee olla riittävän kauan 65-75 asteen alueella. Kaikki lajikkeet imeltyy imeltämällä ja siirapilla ja sokerilla makeuttamista ei tarvita.

Amyla

Perunalaatikon imeltyminen!

Soseuta keitetyt perunat ja notkista lämpimällä keittovedellä. Vesi on olellinen osa imeltymistä. Lisää jauho noin 70-75 asteiseen soseeseen – kuumemmassa amylaasientsyymit tuhoutuu. Lisää tarvittaessa lämmintä keittovettä. Jos keittää niukassa vedessä, niin silloin perunat voi soseuttaa suoraan keittoveteen.

Laita imeltymään 65-75 asteiseen uuniin – alfa-amylaasi muodostuu noin 75 asteessa ja beetta-amylaasi noin 65 asteessa. Imellä 4-6 tuntia. Voit imeltää yön yli. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

Tee sose vlmiiksi ja paista.

Eigenheimer

Jauho lisätään vedellä notkistettuun 77 asteiseen raakana kuorituista keitetyistä perunoista tehtyyn perunasoseeseen ja imellytetään muutama tunti sähköuunissa jäähtyen samalla 65 asteeseen. Imeltämistä voi jatkaa yön yli 65-68 asteessa.

Dekstriini-Maltoosi

Perunalaatikon imeltämistä pidetään hankalana, mutta sitä se ei ole. Mikään muu asia imeltämisessä ei toimi niin kaavamaisesti tarkalla lämpötila-alueella kuin imeltäminen.

Imeltäminen perustuu kahteen viljan amylaasireaktioon. Nämä reaktiot tunnetaan aika hyvin. Alfa-amylaasireaktion optimilämpötila on noin 74 astetta ja beetta-amylaasireaktion optimilämpötila on noin 65 astetta. Reaktiot ovat lämpöherkkiä ja ne vaimenee aika nopeasti kun lämpötila laskee tai nousee.
Viljan amylaasi saadaan yleensä vehnäjauhosta tai ruisjauhosta. Jauho menettää tehon jos lämpötila on yli 77 astetta.
Teoreettisesti paras imeltymistulos saadaan kun imellytetään ensin 74 asteessa 1-2 tuntia ja 65 asteessa 1-2 tuntia. Käytännössä näin tarkkaa lämpötilan hallintaa on vaikea ylläpitää. Imellyttäminen onnistuukin kohtuullisen hyvin 70 asteisessa sähkölieden uunissa. Alfareaktion voi hyödyntää tehokkaasti kun imellys aloitetaan soseen ollessa 76-77 asteista ja sose laitetaan 65-70 asteiseen uuniin imeltymään. Uunissa sose jäähtyy riittävän hitaasti ja alfareaktio ehtii tapahtua jäähtymisen aikana. Kun sose jäähtyy 65-70 asteeseen, alfareaktio heikkenee ja beettareaktio alkaa. Imeltymisaika on 2-5 tuntia. Imeltymistä voi tarkkailla maistamalla ja tarvittaessa imetymisaikaa voi jatkaa.

Hyvä Arkiruoka

Osa imelletyn perunalaatikon tekijöistä tykkää jauhoisista perunoista tehdystä ja osa tykkää kiinteistä perunoista tehdystä laatikosta. Osa tekee saadakseen vaihtelua, kaikista mahdollisista perunalaaduista. Kun imeltää imeltymisreaktioiden optimilämpötila-alueilla 65-75 astetta niin kaikki perunalaadut imeltyy. Optimilämpötilassa imeltyminen tapahtuu noin 2-3 tunnissa.

Kun perunat kuoritaan raakana ja halkaistaan niin saadaan sisältä vialliset perunat poistettua ja laatu säilyy hyvänä. Perunat keitetään suolattomassa vähässä vesimäärässä perunat soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa soseeseen lisätään kuumaa vettä millä soseesta saadaan puuromaista.

Sose jäähdytetään huolellisesti 76-77 asteiseksi ja soseeseen sekoitetaan vehnäjauho tai vastaava amylaasia sisältävä jauho. Mitään muuta tässä vaiheessa ei lisätä.

Sose laitetaan imeltymään noin 70 asteiseen sähköuuniin 2-3(-5) tunniksi. Imeltymistä voi seurata maistamalla. Siirappia ei tarvita.

Kun sose on imeltynyt siihen lisätään suola ja voita. Maitoa lisätään niin että saadaan sakehko puuromainen velli.

Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita ja haluttaessa korppujauhoa. Paistetaan 140-170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Tämä ohje on nykyaikainen sovellus vahasta ohjeesta minkä mukaan perinteisesti valmistettiin imellettyä perunalaatikkoa arkiruuaksi 1800 luvulla ja 1950-1960 luvulle asti. Sen jälkeen imellyttämistaidot on käytännössä unohdettu.

Aitoa Imellettyä Gluteenitonta

Onko mitään mahdollisuutta imeltää gluteeniton perunalaatikko ?

Joka ikinen kerta olen joutunut tyytymään siirapilla makeutettuun perunalaatikkoon. Kun olen yrittänyt selvittää mahdollisuutta imellyttää gluteeniton perunalaatikko, niin asiantuntijatkin väittää että ei ole viljan amylaasia sisältävää jauhoa, koska amylaasi tuhoutuu gluteenin poiston yhteydessä. Ja luontaisesti gluteenittomat viljatkaan ei sisällä amylaasia.

Onko olemassa sellaista kasvia mistä saadaan gluteenitonta, mutta amylaasia sisältävää jauhoa – eli jauhoa millä voi imellyttää samaan tapaan kuin vehnä-, ruis- ja ym. vastaavilla jauhoilla. Haluan aitoa imellettyä gluteenitonta perunalaatikkoa – en siirapilla tai muuten makeutettua.

Riitta-Mummi

Olen tehnyt imellettyä perunalaatikkoa noin 30 vuotta joka joulu. Keitän aina perunat kuorineen, kuorin kuumina ja soseutan heti, lisään vehnäjauhot ja uuni 65 asteiseksi ja kattila sinne. Välillä sekoitan ja tarkistan imeltymisen. Kestää noin 2-3h ja sen jälkeen täysmaito ja suola. Tarkistan maun ja vuokiin, pinnalle voinokareita.
Uuniin 160 astetta 2 1/2-3 h hiljaa hymyillen paistetaan kypsäksi.

Merja 62

Minäkin keitän kuoriineen ja heti kuorin niin kuumina kun sormet sietää. Imellytän yön yli lämpimällä hellalla. Mummon opissa tytöstä lähtien.

Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko

En edes muista koska lopetin yön yli imelltämisen, kun imeltymisen sijaan sose happani. Jopa 65 asteisessa uunissa sose saattaa hapantua, koska soseen lämpötila saattaa olla useitakin asteita uunin lämpötilaa alhaisempi. Kun soseen lämpötila on 63 astetta tai yli, niin silloin happanemista ei pääse tapahtumaan. Imeltymisen kannalta on edullista kun jauhot lisätään noin 70 asteiseen soseeseen ja sose laitetaan imeltymään 70-75 asteiseen uuniin – ei taatusti happane ja taatusti imeltyy 2-3 tunnissa.

Ja taatusti siirappia ei tarvita. Kaikki makeus saadaan imeltämällä.

Imeltämisestä

Perunalaatikon imeltämisen perusteet:
.
1. Perunasta tehdään yksinkertainen sose. Sosetta notkistetaan vain kuumalla keittovedellä. Jos perunat keitetään kuorittuina vähässä vedessä, niin silloin perunat soseutetaan suoraan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä.
.
2. Ei suolaa keittoveteen eikä soseeseen ennen imeltymistä.
.
3. Sose jäähdytetään 70-75 asteiseksi ja jauho lisätään jäähdytettyyn soseeseen.
.
4. Sosekattila laitetaan imeltymään 70 asteiseen sähkölieden uuniin 2-4 tunniksi. Imetymisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi nostaa 75-80 asteeseen.
.
Kun imelletään tällä ohjeella, siirappia ja sokeria ei tarvita. No… voi lisämakeuttaakin jos haluaa…

Vain vähäarvoinen jouluruokien lisäke!

Nykyohjeiden mukaan imelletty perunalaatikko on usein vain siirapilla makeutettu jouluruokien lisuke!

Imelletty perunalaatikko valmistettiin vielä 1900 luvun lopulla haarukalla syötäväksi pääruoaksi ja sillä oli tarkoitus tulla kylläiseksi. Nykyisin imelletyn perunalaatikon asema pääruokana on romahtanut ja sitä valmistetaankin lähinnä vähäpätöiseksi ”vain lisukkeeksi” notkeaksi velliksi mikä ei edes haarukassa pysy. Ja imeltäminen on korvattu siirapilla ja sokereilla makeuttamalla.

Imelletylle perunalaatikolle olisi jo aika palauttaa se asema ”tavallisena arkiruokana” mihin se nousi 1700 luvun lopulla ja vakiintui 1800 luvulla. Imelletty perunalaatikko piti pintansa leipomispäivinä valmistettuna arkiruokana vielä 1900 luvulla niin kauan kuin oli käytössä isot, massiiviset leivinuunit.

Kun vanhan ajan leivinuunit poistui käytöstä, niin samalla ruokaleipien kotileipominen väheni ja samalla väheni myös imelletyn perunalaatikon valmistaminen arkiseksi ruoaksi. Samalla hiipui myös taito imellyttää perunalaatikko – siitäkin huolimatta vaikka imeltäminen sähköuunissa oikeiden imeltämisohjeiden mukaan on käytännössä ”pomminvarmaa”.

Lopullisesti imeltämistaito romahti, kun 1990 luvulla levisi yli koko suomen sellainen imeltämisohje missä ohjeistetaan imeltämään 50-60 asteinen sose tai annettiin tarkempi imeltymislämpötila 55 astetta. Näiden matalien imeltämislämpötilojen seurauksena yritykset valmistaa imellettyä perunalaatikkoa päätyi niin että imeltymistä ei tapahtunut ja lopputuloksena oli usein hapan ja käynyt sose. Happanemisriski on silloin kun soseen lämpötila 62 astetta tai alle. Suurin osa lehtien ruokatoimituksista käyttää edelleen tätä ”matalan lämpötilan ohjetta” . Näissä ohjeissa lähes aina imeltyminen korvataan siirapilla ja sokereilla makeuttamisella.

Imeltyminen onnistuu hyvin kun soseeseen lisätään kuumaa vettä niin että sose hiukan notkistuu ja sose jäähdyttään 76 asteiseksi.

Jauho lisätään 76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.

Sose laitetaan imeltymään 70-75 asteiseen uuniin.

Sose imeltyy uunissa noin 2-4 tunnissa.

Vehnäjauholla ja ruisjauholla imeltyminen on tehokkainta kun soseen lämpötila saadaan muuttumaan riittävän hitaasti 63 ja 75 asteen välillä. Näin saadaan toimimaan 74 asteen imeltymisreaktio ja 65 asteen imeltymisreaktio. 70-75 asteisessa uunissa saadaan hyvä imellyttämistulos. Soseen lämpötila on yleensä imellyttämisen aikana muutaman asteen uunin lämpötilaa alempi.

Kiinnitä näihin viiteen kohtaan erityistä huomiota!

Nämä viisi asiaa menee ainakin joskus oikein.

1. Kaikki perunalajikkeet imeltyy. Kiinteät ja jauhoiset ja kaikki siltä väliltä.

2. Vedellä notkistaminen on tärkeää. Kuiva sose ei aina edes imelly.

3. Soseen jäähdyttäminen noin 75-76 asteiseksi. Yli 77 asteessa imeltymisentsyymit tuhoutuu lopullisesti.

4. Jauho lisätään 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Mitään muita aineita ei tässä vaiheessa lisätä.

5. Imellä sose 70-75 asteisessa uunissa 2-4 tuntia. Sekoita 2-3 kertaa. Yli 4 tunnin imeltymisaika saattaa heikentää imeltymistulosta. Seuraa maistamalla.

Perunalaatikon imeltämisen pahimmat ongelmat

Perunalaatikon imeltämisen pahimmat ongelmat.
.
1. Ongelma: Pahin ongelma on kun keskitytään ajattelemaan imeltymisen kannalta täysin merkityksetöntä asiaa eli jauhoista perunaa. Kaiken lisäksi sillä että onko peruna jauhoista vai kiinteää vai jotain siltä väliltä, ei ole imeltymisen kannalta mitään merkitystä. Lajikkeita vaihtelemalla saadaan sopivaa vaihtelua makuihin ja suutuntumaan.
.
2. Ongelma: Kuiva tönkkösokin voi olla ongelma. Kun kypsäksi keitetyt perunat soseutetaan kuumana perunasurvimella, niin sosetta tulee hiukan notkistaa kuumalla vedellä sakeaksi puuromaiseksi soseeksi. Vesi edistää imeltymistä olellisesti ja vettä ei saa unohtaa. Liian kuiva sose ei aina edes imelly.
.
3. Ongelma. Lämpötilat: Paha mutta onneksi harvinaisempi ongelma. Jauhot lisätään kuumaan soseeseen.
Jauhot todellakin voidaan lisätä ja perinteisessä vanhanajan menetelmässä kuuluukin lisätä mahdollisimman kuumaan soseeseen, mutta jauhot ei saa kuitenkaan ”palaa”, eli menettää imeltämistehoaan lopullisesti. Sose tuleekin jäähdyttää huolellisesti 75-76 asteiseksi ja jauhot lisätään 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Soseastia eristetään hyvin useilla kerroksilla ”vällyjä” eli keittiöliinoja ja laitetaan lämpimään paikkaan imeltymään 2-4 tunniksi. Mahdollisimman korkea imeltämisen alkulämpö pitää yllä imeltymislämpötilaa riittävän pitkän ajan. 2kg perunoita on sopiva pienin eräkoko, mutta pienemmillä erillä tulos voi olla epävarmempi.
.
Soseen voi laittaa imeltymään myös noin 70 asteiseen sähköuuniin 2-4 tunniksi. Tässä tapauksessa soseen voi antaa jäähtyä hiukan alempaan lämpötilaan, koska uuni pitää yllä sopivan lämpötilan.
.
Miksi 55-60 asteisessa uunissa joskus imeltyy ja joskus ei imelly ???
.
Kun 76 asteinen sose laitetaan 55-60 asteiseen uuniin niin se vastaa samaa kuin soseastia olisi eristetty vällyillä ja sose jäähtyy niin hitaasti että imeltyminen ehtii tapahtua samaan tapaan kuin vällyissä, 2-4 tunnissa.
Kun 60 asteinen sose laitetaan 55-60 asteiseen uuniin, niin imeltymistä tapahtuu hitaasti ja yli yön imeltäminenkään ei anna riittävän hyvää imeltymistulosta. Näissä tapauksissa turvaudutaan usein makeuttamiseen siirapilla tai sokerilla tai molemmilla.
Yleisestikin käytetyn ohjeen mukaan sose jäähdytetään käden lämpöiseksi ja laitetaan imeltymään 50-55 asteiseen uuniin. Tässä tilanteessa imeltymisaika on niin pitkä että käytännössä imeltymistä ei tapahdu ja usein todetaankin että ”on imelletty” ja makeus haetaan siirapilla ja sokerilla.

Kesäinen Imelletty Perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko.

Tässä on faktoja. Kaikki epämääräiset kikat ja keinot ja vionkit on jätetty omaan arvoonsa.

Perinteiseen vanhanajan imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä sokeria. Maku saadaan imeltämällä.
Talven yli varastoitu peruna on parhaimmillaan kesäiseen imellettyyn perunalaatikkoon. Grilliaterian täydennykseksi valmistettu imelletty perunalaatikko kannattaakin valmistaa edellisen vuoden sadosta.

Yksinkertaiset raaka-aineet:

3 kg jauhoisia tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita.
3 kukkupää ruokalusikallista vehnäjauhoja, tai jotain vastaavaa
niukasti keittovettä, veden määrä tulee arvioida niin että perunat voi soseuttaa koko vesimäärään, tarvittaessa kuumaa vettä voi lisätä
noin 150 g voita
1,2 litraa täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee suuresti eri lajikkeilla
2-3 tl suolaa
Voi maustaa maun mukaan, monien mielestä maustamatta paras.

Tällä ohjeella onnistuu:

Jauhoiset perunat, kuorinta- ja keittotppioden välttämiseksi, kuoritaan raakoina kattilaan. Keitetään kuoritut perunat kattilassa niukassa ja suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Survotaan perunat kattilassa suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Näin vältetään suurin osa kuorinta ja keittotappioista, kun keittoveteen liuenneet tärkeät aineet tulee keittoveden mukana soseeseen. Tarvittaessa lisätään hiukan kuumaa vettä, mutta yleensä keittovesi riittää.

Tämä on tärkeää vaikka tätä ei edes yleensä mainita resepteissä ja ohjeissa: Jäähdytetään sose huolellisesti 72-76 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon. Kylmemmässä lisääntyy liisteröitymishekkyys ja klimppiytymisherkkyys. Jauhot sekoittuu parhaiten 72-76 asteiseen soseeseen.

Lisätään jauhot ja survotaan 72-76 asteiseksi jäähdytetyn perunasoseen joukkoon. Laitetaan kansi kattilaan ja laitetaan kattila 65-70 asteiseen uuniin. Imelletään perunasosetta noin 3 tuntia. Sekoitetaan muutaman kerran imeltämisen aikana. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Tässä lämpötilassa imeltymisreaktiot ovat niin tehokkaita, että ylipitkä imeltymisaika saattaa heikentää oleellisesti imeltymistulosta.

Lisätään voi ohuina siivuina sulamaan soseeseen. Lisätään maitoa soseeseen niin että saadaan notkea sose. Lisätään suola. Sekoita sose tasaiseksi. Jos maustetaan, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa.

Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan. Lisätään pinnalle muutamia voinokareita. Aloitetaan paistaminen noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Paistetaan vielä noin 2½-3 tuntia.

Imelletty perunalaatikko sopii tarjoiltavaksi myös kesäisellä grilliaterialla. Grilliherkut sopii erinomaisesti imelletyn perunalaatikon lisäkkeiksi.
Paras kesäinen imelletty perunalaatikko valmistetaan yli talven varastoiduista perunoista. Rohkeat kokeilee uusistakin perunoista.

Onnistuu Pomminvarmasti

KUN NÄMÄ 5 KOHTAA SAADAAN OIKEIN, NIIN SILLOIN IMELLETTY PERUNALAATIKKO ONNISTUU TAKUUVARMASTI

1. Valitaan oikea perunalajike
Hyvin soseutuva peruna on kaiken a ja o ja imelletyn perunalaatikon ehdoton lähtökohta. Hyvin soseuruvia on kiinteitä ja jauhoisia perunalajikkeita. Käytännössä kaikki lajikkeet imeltyy hyvin. Eri lajikkeilla saadaan myös vaihtelua makuun ja suutuntumaan.

2. Mausta perunalaatikko maltilla
Imelletyn perunalaatikon maku saadaan imeltämällä. Perinteiseen vanhanajan imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eika sitä mausteta. Monien mielestä maustamatta paras. Jouluiseen imellettyyn perunalaatikkoon voi lisätä kevyesti jouluisia makuja, mutta monien mielestä jouluinenkin imelletty perunalaatikko on maustamatta paras.
Siis vanhanajan imelletty perunalaatikko on paras.

3. Varmista oikea lämpötila
Keitä kuoritut perunat suolattomassa niukassa vesimäärässä kypsiksi. Arvioi veden määrä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä soseeseen. Survo perunat kuumina soseeksi suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Vältä tönkkösosetta, koska tönkkösose ei aina edes imelly. Mahdollisimman kuumana soseuttaminen vähentää liisteröitymisriskiä.
Jäähdytetään sose suurta huolellisuutta noudattaen – välillä kevyesti sekoittaen 72-76 asteiseksi.
Vehnäjauhot lisätään 72-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen kevyesti mutta tehokkaasti sekoittamalla. Lisätään vain tarvittaessa tilkka noin 75 asteista vettä. Jauhon lisääminen mahdollisimman kuumaan soseeseen – ei kuitenkaan yli 76 asteiseen – vähentää liisteröitymistä ja kokkaroitumista. Jos jauho lisätään alemmassa lämpötilassa, niin silloin liisteröityminen ja kokkaroituminen on todennäköisempää.

Nyt seuraa valmistuksen helppo imeltämis vaihe: Vehnäjauhon lisäyksen jälkeen 72-76 asteinen sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Imeltymistä voi tarkkailla maistamalla – riittäisikö 2-3 tunnin imeltymisaika. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa.

4. Lisää ohuina siivuina voi sulamaan imeltyneeseen soseeseen. Lisää maito niin että saadaan notkeahko sose. Lisää suola.
Imeltynyt survos on löystynyt, tummunut ja makeutunut. Imeltyminen kannattaa todeta maistamalla.
Kun imelletään tämän ohjeen mukaan, niin siirappia tai sokeria ei tarvita korjaamaan epäonnistunutta imeltämistä.

5. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluaa, niin pinnalle voi sirotella korppujauhoa.
Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
Paistetaan noin 3 tuntia.

Kun alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin ei jouduta pesemään uunia.

Grillisyötävät ovat erinomaisia kesäajan imelletyn perunalaatikon lisukkeita.

Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko

Onnistu imelletyn perunalaatikon tekemisessä – nämä 5 asiaa menevät usein väärin.

Imelletty perunalaatikko on perinteisesti leipomispäivien klassikkoruoka. Se kypsyi sopivasti leivinuunin jälkilämmössä. Sen valmistus voi vaikuttaa hankalalta, mutta näillä neuvoilla se on helppo valmistaa!

Imelletty perunalaatikko valmistuu helposti sähkölieden uunissa.

Perunoita, vettä, vehnäjauhoja, maitoa, voita ja suolaa. Imelletty perunalaatikko ei vaadi kummoisia aineksia. Imeltäminenkin on erittäin helppoa – 70 asteinen sosekattila noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin – se on siinä.

1. Valitse oikea perunalajike.
Jauhoinen peruna on yleisesti suosittu perunalaatikon raaka-aine. Mutta monet suosii myös kiinteitä perunoita tai yleisperunoita. Valitse perunalajike maun mukaan ja myös halutun vaihtelun mukaan. Kaikki lajikkeet imeltyy.

2. Mausta perunalaatikko maltilla.
Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko saa maun aidosti imeltämällä ja suolalla. Voi maustaa jos haluaa, mutta perinteistä imellettyä perunalaatikkoa ei maustteta. HUOMIOI ! Lisää voi, maito ja suola vasta imeltämisen jälkeen.

3. Varmista oikea lämpötila.
Keitä kuoritut perunat suolattomassa pienessä vesimäärässä täysin kypsiksi. Arvioi ennakkoon tarvittava keittoveden määrä – keittovesi jää soseeseen. Survo perunat suoraan keittoveteen sakeahkoksi soseeksi. Jäähdytä sose huolella ja välillä sekoittaen noin 70-75 asteiseksi. Lisää jäähtyneeseen soseeseen vähitellen ja samalla sekoittaen vehnäjauhot.
Kun noudatat lämpötilaohjeita, seuraa valmistuksen helpoin vaihe: Soseen täytyy pysyä oikeanlämpöisenä, jotta peruna imeltyy. Soseen lämpötilan tulee olla noin 64-66 astetta. Laita sosekattila noin 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä 2½-3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä.

4. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi, maito ja suola.
Lisää soseeseen voi sulamaan siivuina. Lisää maitoa, jotta saat notkean puuromaisen soseen. Lisää voi ja mausta suolalla vasta nyt, sillä voi ja suola estää imeltymistä. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluaa, pinnalle voi sirotella kevyesti korppujauhoa.

5. Täytä vuoka vain puolilleen.
Jos soseen antaa kiehua vapaasti, sose voi kiehua yli. Täytä vuoka noin 2/3.
Toimi näin jos haluat paistaa lähes täysiä vuokia: Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 135-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

sterna

Olen eri mieltä monesta asiasta. Minulla on aina riittänyt keittiön lämötila n. 22 astetta. Olen imellyttänyt yön yli ell n. 12 tuntia. Ei ole koskaan tarvinnut lisätä siirappia tai mitään muutakaan makeutusainetta. Onko minulla siis käynyt hyvä tuuri vuodesta toiseen? Opin äidiltäni tämän ”kyseessä ei ole imelletytte perunalaatikko, jos siihen pitää lisätä jotain makeutusainetta”. Jos haluat olla oikein tarkka, niin laita seos lämmittämättömään uuniin, niin ei ainakaan joudu tuuletusten tai muiden virtausten kohteeksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.