Ruoka

Israelilainen ”Avi-isä” muutti Suomeen mukanaan äitinsä reseptit – kehitti hummuksen, jota hehkutetaan nyt maan parhaaksi

Kun Aviv Hovav muutti Suomeen lähes 50 vuotta sitten äitinsä reseptit mukanaan, suomalaisista kaupoista ei saanut munakoisoa eikä paprikaa. Nyt hänen Lähi-Idän ruokatuotteita valmistava yrityksensä täyttää 10 vuotta.

Se hetki on ruokamuistoissani vahvana: telavivilainen ravintola, johon paikalliset ystäväni olivat vieneet vastikään maahan saapuneen nuoren vieraansa. Eteeni kannettiin kulho toisensa jälkeen tuoksuvia herkkuja, kasvispyöryköitä ja vaaleita tahnoja. Älyttömän hyvää!

Ne olivat tietenkin falafeleja ja hummusta, Lähi-Idän perinteistä ruokaa. Tuon matkan jälkeen kesti monta vuotta, ennen kuin ensimmäiset falafel-ravintolat avautuivat Suomeen, eikä Tel Avivin kokemusten veroista hummusta niistä löytynyt. Puhumattakaan, että tuotteita olisi voinut ostaa ruokakaupoista.

Nyt, 24 vuotta myöhemmin, istun Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan Baba Foodsin demokeittiön pöydän ääressä ja maistelen eteeni katetuista kulhoista.

Herkullisen hummuksen salaisuus piilee raaka-aineissa

Ymmärrän syöväni ensimmäistä kertaa sitten kultaantuneiden nuoruusmuistojeni näin hyvää hummusta. Pöytä on täynnä Lähi-Idän ruokia, paitsi eri tavoin maustettuja hummuksia, myös tahinia, harissaa, pitaleipää, tori-salaattia, Baba Ganoush-munakoisotahnaa, shakshuka-kananmuna-tomaattipaistosta…

Koko kattaus hivelee makuhermoja, mutta aivan erityisesti hummus. Kuluttajat ovat kehuneet sitä jopa Suomen parhaaksi hummukseksi, enkä ihmettele yhtään. Mikä ihme tämän salaisuus oikein on, kysyn vieressäni hymyilevältä kokilta Avi Hovavilta. Hän on annosten reseptien laatija ja kehittelijä.

Mies tunnetaan paremmin Avi-isänä ja hän on kantava voima Lähi-Idän ruokatuotteita valmistavassa Baba Foods -perheyrityksessä, jonka tuotteita olen maistelemassa. Avi nimittäin todellakin on paitsi kolmen lapsen, myös Baba Foodsin ruokien isä.

”Salaisuus piilee tahinissa”, hän vastaa. Tahini eli seesaminsiementahna on hummuksen keskeisiä raaka-aineita ja muutenkin Lähi-Idän ruokalajeissa vahvasti läsnä. Tahinia on Avin mukaan oltava hyvässä hummuksessa riittävästi ja sen on oltava laadultaan hyvää.

Baba Foodsin käyttämä tahini on sukujuuriltaan ikiaikaisen samarialaisen Har Bracha- heimon valmistamaa, Avi kertoo. Heimo valmistaa tahininsa Houmera-lajikkeen siemenistä, jotka ovat peräisin Egyptistä Niilin varrelta.

Tahini eli seesaminsiementahna.
Tahini eli seesaminsiementahna on hummuksen pääraaka-aineita kikherneiden ohella, mutta sitä voi käyttää monipuolisesti muutenkin ja sellaisenaan kastikkeena. © Anna Ferrante

Kikherneet puolestaan tulevat Kanadasta, sillä sikäläinen herne on sekä laadultaan että puhtaudeltaan parhaimmaksi todettua.

Juuri siinä piilee yksi Baba Foodsin maun salaisuuksista: raaka-aineisiin ja yksityiskohtiin paneutuminen ja panostaminen.

”Kun raaka-aineet ovat laadukkaita ja mausteita uskaltaa käyttää riittävästi, paljon muuta ei tarvita”, Avi on kertonut minulle hetkeä aiemmin, kun pilkoimme aineksia tori-salaattia varten. Mestarilta tomaattien, kurkkujen ja punasipulien pilkkominen pieniksi kuutioiksi kävi käden käänteessä, eikä hän arkaillut niin tori- kuin varhaiskaalisalaatin suolaamisen ja öljyämisen kanssa.

Sama koskee hummusannoksia: ne kruunataan runsaalla lorauksella öljyä. Avi käyttää hummuksen päällä ja salaateissa suomalaista rypsiöljyä. Oliiviöljyn maku on niin vahva, että se saattaa hänen mukaansa häiritä kokonaisuutta.

Lue myös: Hummus on jokapaikan tahna – katso helpot ja herkulliset reseptit!

Maailmalle lähtenyt nuori mies toi sukunsa reseptit Suomeen

Mutta palataan vielä juurille, siihen mistä lähti liikkeelle tapahtumaketju, joka johti Baba Foodsin syntyyn 10 vuotta sitten.

Oikeastaan tarina lähti liikkeelle jo lähes puoli vuosisataa sitten, vuonna 1975, kun nuori israelilainen mies päätti jättää kotimaansa ja muuttaa Suomeen. Mukanaan 25-vuotiaalla Avilla oli vain reppunsa – sekä äitinsä ja kotiseutujensa ruokareseptit.

Avi Hovav.
Avi on syntynyt Israelissa, mutta hänen sukunsa on kotoisin Tabrisista vanhan Persian alueelta. Perheyrityksen nimessä esiintyvä Baba tarkoittaa persian kielellä isää tai isoisää. © Anna Ferrante

Äiti ei olisi poikaansa mielellään ulkomaille päästänyt ja kyseli kyyneleet silmissä, että tulethan sinä sieltä takaisin. Tulen tulen, Avi lupasi.

Ruoanlaitosta pitävän nuorenmiehen sitoi Suomeen rakkaus pohjanmaalaiseen naiseen. Lupauksensa äidilleen hän piti: muutamia vuosia myöhemmin Avi palasi ulkomailta äitiään tapaamaan. Mukanaan hänellä oli suomalainen vaimo ja kuuden kuukauden ikäinen esikoistytär, Ronit. Se oli kuitenkin vain visiitti, pysyvä koti Avilla oli nyt Suomessa.

70-luvulla Suomi oli kovin toisenlainen maa verrattuna nykyhetkeen, Avi muistelee. Ruokakaupoista oli turha etsiä munakoisoa tai paprikaa, puhumattakaan harvinaisemmista erikoisuuksista. Hummuksesta olivat kuulleet vain harvat Lähi-Idän kävijät.

Avilla oli reseptinsä mukanaan, ja siinä sivussa kun hän etsi jalansijaa suomalaisesta työelämästä ja lopulta sitä saikin muun muassa kokkina ja ravintoloitsijana. Työtehtävät vuosien varrella vaihtuivat, perhe kasvoi vielä kahdella lapsella ja lapset kasvoivat aikuisiksi, mutta yksi asia pysyi samana: perheen yhteinen perjantaipäivällinen.

Aterioiden pääkokki oli aina Avi, ja hänen sukuresepteistään soveltamat ruokalajit veivät mennessään niin perheenjäsenten kuin aterioille kutsuttujen vieraiden kielet.

Hummusta.
Hummus saa tarjoilukulhossa reilun öljyhunnun sekä ripauksen paprikajauhetta, kurkumaa ja kurpitsansiemeniä. © Anna Ferrante

Lue myös Anna.fi: Tahini on todellinen ravintoainepommi ja maukas lisä moneen ruokaan – näin käytät!

Idea perheyrityksen perustamisesta syntyi perjantaipäivällisen ääressä

Idea ja lopulta päätös perheyrityksen perustamisesta syntyi sekin perjantaipäivällisen ääressä. Lapset saivat isän puhuttua ympäri, ja syntyi Baba Foods. Siinä puikoissa ovat Avin lisäksi tytär Ronit Hovav-Halonen ja poika Tomer Hovav. Reseptien ja ruokien takana oli alusta asti ja on edelleen itseoikeutetusti Avi-isä.

Alku oli vaatimatonta ja kuin hyppäys tuntemattomaan:

”Aloitimme sillä, että maistatimme kehittelemiämme tuotteita erilaisissa tapahtumissa ja kaupoissa. Olihan se hieman jännittävää, että mitä mieltä niistä ollaan ja tuleeko tästä mitään”, Avi kertoo.

Tulihan siitä. Kymmenessä vuodessa Baba Foodsin tuotteet ovat levittäytyneet laajasti suomalaiseen vähittäiskauppaan sekä myös suoramyyntiin yrityksille. Päivittäistavarakaupoissa on brändin neljää eri makuista hummusta sekä lukuisia muita kasvispohjaisiatahnoja ja kastikkeita. Uusimpana innovaationa mukaan on tullut tahinismoothie, jossa kuitu- ja proteiinipitoinen seesaminsiemen kohtaa hedelmäiset maut.

Tahinin monipuolisuus raaka-aineena on lähes loputon, käy ilmi vielä aterian päätteeksi. Kun hummukset, falafelit, tahinikastikkeet ja uunimunakoisot on syöty, on jälkiruoan aika. Jälkiruokana tarjoillaan suussasulavia tahinibrownieita, sisältä mutakakkumaisen tahmeita suklaaunelmia.

Baba Foods täyttää tänä vuonna 10 vuotta, mutta juhlavuotenakaan ei jäädä lepäilemään laakereilla. Uusia tuotekokeiluja tehdään jatkuvasti eikä Avin kokkaaminen niin koe- kuin kotikeittiössä lakkaa. Eräs toinenkin asia on ja pysyy: edelleen perhe kokoontuu perjantaipäivällisille yhteisen pöydän ääreen – ja Avi kokkaa, totta kai!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Israelilainen ”Avi-isä” muutti Suomeen mukanaan äitinsä reseptit – kehitti hummuksen, jota hehkutetaan nyt maan parhaaksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.