Ruoka

Testasimme suositun kikan, jonka ansiosta halkaistun avokadon luvataan säilyvän vihreänä – katso videolta, miten kokeilussa kävi

Avokadon säilytys on tarkkaa puuhaa – etenkin, jos haluaa, että leikattu avokado säilyttää vihreän värinsä. Yksi tapa estää avokadon hedelmälihaa tummumasta on käyttää sitruunanmehua. Kotilieden Toukola testasi, miten niksi toimii.

Mikä on paras tapa varmistaa avokadon säilytys? Optimaalisin säilytyslämpötila avokadolle on 10–15 astetta. Kotiolosuhteissa avokado kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa avokadon kypsyminen pysähtyy. Kaupassa myytävät avokadot ovat usein kovia, sillä avokadot poimitaan raakoina.

Avokado tuottaa runsaasti etyleeniä, joka nopeuttaa kasvisten kypsymistä ja/tai vanhenemista. Siksi avokadoa ei tulisi säilyttää samassa hedelmävadissa etyleenille arkojen kasvisten, kuten sitruunan, appelsiinin, vesimelonin tai yrttien, kanssa.

Jos haluaa, että avokado kypsyy nopeammin syömäkelpoiseksi, se kannattaa laittaa paperipussiin jonkun toisen etyleeniä tuottavan hedelmän, kuten banaanin tai omenan, kanssa.

Lue myös: Oletko säilyttänyt leikkokukkia ja hedelmävatia tai kurkkua ja tomaattia vierekkäin? Ei kannattaisi, sillä osa hedelmistä erittää etyleeniä, joka nopeuttaa kasvisten vanhenemista

Miksi avokado tummuu? Asiantuntija kertoo

Leikatun avokadon hedelmäliha alkaa muuttaa väriä nopeasti. Hieman tummunut tai pilkullinen hedelmäliha on lähinnä esteettinen haitta eikä tee avokadosta syömäkelvotonta.

Mutta mistä tummuva väri johtuu? Kun kasviksia pilkkoo, kasvisten solut rikkoutuvat ja entsyymit vapautuvat. Entsyymit ja happi saavat leikatun avokadon hedelmälihan tummumaan, kertoo erityisasiantuntija Elina Leinonen Ruokavirastosta. 

Internetissä kiertävien ja eri medioissa julkaistujen ohjeiden mukaan yksi tapa saada leikattu avokado säilyttämään houkuttelevampi vihreä väri on puristaa hedelmälihan päälle sitruunan- tai limenmehua. Niksi perustuu sitruunanmehun sisältämään happoon, joka hidastaa avokadon tummumista.

Halkaistu avokado neuvotaan käärimään muovikelmuun ja/tai laittamaan ilmatiiviiseen muovirasiaan tai -pussiin jääkaappiin muiden pilkottujen kasvisten tavoin. Puolitettu avokado tulee käyttää mahdollisimman pian.

Lue myös: Tunnista kypsä avokado helposti – unohda puristelu!

Avokadon puolikkaat ja sitruunan puolikkaat pöydällä.
Avokadon hedelmäliha on väriltään kellertävän vihertävä. Avaamattoman avokadon säilytyspaikka on huoneenlämmössä. Leikattu avokado kuuluu jääkaappiin. © Sinimaria Halonen

Saiko sitruunanmehu avokadon säilyttämään värinsä? Näin testissä kävi

Kotilieden Toukola testasi, miten sitruunanmehukikka toimii. Sitruunanmehulla valellut avokadon puolikkaat olivat muovikelmuun käärittyinä muovirasiassa jääkaapissa yhden vuorokauden ajan. 

Hedelmälihan pinta oli seuraavana päivänä pääosin vihertävä, mutta siinä oli myös tummia läiskiä. Voiko syynä olla se, että ylimääräistä sitruunanmehua tuli pyyhittyä avokadon pinnasta ennen kelmuun käärimistä?

Myös avokadon reunat olivat hieman muussautuneet ja tummuneet. Tämä tosin saattaa johtua siitä, että testaaja survoi molemmat avokadonpuolikkaat samaan rasiaan, jossa avokadojen reunat saivat hieman osumia.

Katso videolta, miltä puolikas avokado näytti seuraavana päivänä

Riski taudinaiheuttajille altistumiselle on aika pieni, kun avokadon pesee ennen halkaisua ja käyttää kohtuullisen ajan sisällä.

Avokadon säilytys: näin ennaltaehkäiset sairastumisriskiä

Sosiaalisessa mediassa saattaa törmätä videoihin, joissa puolikas avokado neuvotaan laittamaan yöksi vesiastiaan jääkaappiin. Tähän saattaa asiantuntijan mukaan liittyä kuitenkin jonkinlainen riski, sillä tuoreiden kasvisten pinnalla voi esiintyä taudinaiheuttajia, esimerkiksi listeriabakteeria.

”Taudinaiheuttajien esiintymistä tuoreiden kasvisten pinnoilla ei aina pystytä kokonaan estämään. Jos halkaistua avokadoa säilytetään vedessä, bakteereita ja mahdollisia taudinaiheuttajia voi siirtyä kuoren pinnalta avokadon syötäviin osiin. Jos säilytys on pitkäaikaista, mahdollinen listeriabakteeri voi ajan kuluessa lisääntyä myös jääkaappilämpötilassa”, erityisasiantuntija Elina Leinonen Ruokavirastosta kertoo sähköpostitse.

Listeriabakteeri on ongelmallinen etenkin heikon vastustuskyvyn omaaville henkilöille, vanhuksille ja raskaana oleville henkilöille. Se voi aiheuttaa raskaana olevalle keskenmenon tai johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai vauvan sairastumiseen.

Leinosen mukaan riski taudinaiheuttajille altistumiselle on kuitenkin aika pieni, kun avokadon pesee ennen halkaisua ja käyttää kohtuullisen ajan sisällä. Jos leikattua avokadoa ei ehdi käyttää lyhyen ajan sisällä, se on mahdollista myös pakastaa. Pakastaminen voi kuitenkin vaikuttaa hedelmän laatuun.

”Mikrobit eivät lisäänny pakastimessa, mutta tuotteen ominaisuuksiin vaikuttavia kemiallisia ja fysikaalisia muutoksia, esimerkiksi kuivumista, voi tapahtua myös pakastuslämpötilassa”, Leinonen kertoo.

Koska pakastaminen ei tuhoa mikrobeja, pakastettu avokado tulee käyttää heti jäisenä ruoanlaitossa tai sulattaa kylmässä. Huoneenlämmössä mikrobit voivat päästä lisääntymään sulavan avokadon pinnalla.

Muut lähteet: Kotimaiset kasvikset ry, Satokausikalenteri, K-Ruoka, Helsingin Sanomat

Lue myös Anna.fi: Tarttuiko hedelmähyllyltä taas mukaan kivikovia avokadoja? Tällä kikalla kypsytät raa’an avokadon nopeasti!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Testasimme suositun kikan, jonka ansiosta halkaistun avokadon luvataan säilyvän vihreänä – katso videolta, miten kokeilussa kävi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.