Ruoka

Gluteenittomat pataruoat arkeen ja juhlaan – 5 mehevää ohjetta

Pataruoat ovat jokaisen kotikokin suosikkeja, sillä kaikki ainekset hautuvat maukkaaksi kokonaisuudeksi yhdessä astiassa. Siten tiskivuori pienenee ja vatsa täyttyy gluteenittomilla herkkuruoilla.

Gluteeniton linssi-kasvispata säästää niin aikaa kuin lompakkoa. Alle tunnissa valmistuvan pataruoan proteiinin lähteenä käytetään edullisia linssejä. Ruoan mausta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä, mistä pitävät huolen inkivääri, garam masala -mausteseos ja kurkuma. Kasviksina maistuvat puolestaan porkkana, lehtiselleri ja aurinkokuivatut tomaatit. Kevyt pataruoka hurmaa lounastajat takuuvarmasti!

Possupataa

Hitaasti hautunut possupata kasslerista on mehevä yhdistelmä porsaan kassleria ja hedelmäisiä makuja. Aprikoosien ja luumujen makeus korostaa porsaanlihan vienoja aromeja. Pataan heitetään myös kourallinen mausteita, kuten korianterin- ja kuminansiemeniä. Höyryävän kuuma pataruoka on ehdoton valinta syksyn viiletessä ja talven paukkupakkasilla.

190035-ayriaispata.jpg

Piristävä Cioppino – äyriäispata saattelee syöjänsä etelän tunnelmiin, jolloin voi melkein kuulla meren kohisevan. Raikas kattaus simpukoita, katkarapuja ja vaaleaa kalaa maistuu vuodenajasta riippumatta. Muistathan varmistaa, että simpukat sulkeutuvat harjaamisen yhteydessä ja vastaavasti avautuvat kypsennyksen aikana. Kuiva valkoviini ja voimakas kalaliemi muodostavat maukkaan pohjan ihanalle padalle, joka nautitaan gluteenittoman leivän kera.

178295-kaalipata1.jpg

Mehevä kaali-jauhelihapata on klassikko vailla vertaa. Kaali-, mukulaselleri- ja lanttusuikaleet haudutetaan padassa, minkä jälkeen joukkoon lisätään esikypsennettyä naudan jauhelihaa. Kokonaisuus maustetaan tuttuun tapaan meiramilla ja gluteenittomalla kasvisliemikuutiolla. Herkku paranee ajan kanssa, joten tänään valmistettu pata on entistä maukkaampaa huomenna. Kerralla kannattaa siten valmistaa suuri padallinen syysherkkua ja lämmittää sitä aina nälän tullen.

190033-lihajuurespata.jpg

Klassinen liha-juurespata on lapsuudesta tuttu herkku. Porsaan suolalapaa haudutetaan pitkän kaavan mukaan, jolloin lopputulos on pehmeän maukas. Padassa kypsyvät myös lohkotut lantut, porkkanat ja perunat, jotka imevät itseensä liemen herkullista makua. Perinteitä kunnioittaen mausteiden käyttö on hyvin vähäistä, sillä maukkaat raaka-aineet puhuvat puolestaan.

Leivo gluteenitonta leipää pataruoan rinnalle: Gluteeniton leipä x 8 Gluteeniton focaccia Gluteeniton porkkanaleipä leipäkoneella Gluteeniton kaurapatonki Keliaakikon porkkanarieskat Ruoka.fi: Rapea gluteeniton teeleipä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteenittomat pataruoat arkeen ja juhlaan – 5 mehevää ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.