Ruoka

Guava muistuttaa maultaan päärynää – kokeile rohkeasti eksoottista hedelmää sellaisenaan ja kokkailuihin

Guava on aromikas ja voimakastuoksuinen. Hedelmä on herkkua siltään, mutta sopii myös monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Guava eli hedelmäguava on myrttikasveihin lukeutuva pensas tai pienehkö trooppinen puu, joka kasvaa luonnostaan Karibialla sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Nykyään sitä viljellään trooppisella vyöhykkeellä ympäri maailman.

Guavan sesonki on loppuvuodesta marras-joulukuussa sekä alkuvuodesta tammi-maaliskuussa kasvupaikasta riippuen. 

Guavapuu tuottaa päärynänmuotoisia, halkaisijaltaan 3-10 senttimetrin kokoisia hedelmiä. Guavaa on olemassa useita eri lajikkeita. Lajikkeesta riippuen hedelmien kuori voi olla väriltään keltainen, vihertävä tai punainen. Hedelmälihan väri puolestaan vaihtelee valkoisesta keltaiseen ja jopa roosaan.

Guavalla on voimakas hedelmäinen ja kukkainen tuoksu, joka saattaa säilytyksen aikana tarttua muihin elintarvikkeisiin. Maku on hieman hapan, mutta silti makea ja siitä voi löytää niin päärynän, mangon kuin mansikankin aromeja. 

Guavan ravintoarvot

Guavassa on runsaasti kuitua, mutta monien muiden hedelmien tapaan maltillisesti energiaa. 

Guavassa on myös hurja määrä C-vitamiinia. Sadasta grammasta guavaa saa jopa 228 mg C-vitamiinia, joten yksi 50 grammaan painoinen hedelmä täyttää päivän vitamiinitarpeen yli kaksinkertaisesti.

Lisäksi guavassa on muun muassa niasiinia sekä muita B-ryhmän vitamiineja, kaliumia, rautaa sekä A-vitamiinia. 

Lue myös Anna.fi: Etelän hedelmät keventävät ateriaa

Miten guava syödään? Käyttö on helppoa ja monipuolista!

Guavasta hyödynnetään aromikas hedelmäliha, kuorta ei syödä. Parhaimmillaan guava on sellaisenaan syötynä, mutta ennen nauttimista hedelmä kannattaa pitää jääkaapissa, sillä guava maistuu parhaimmalta viileänä. 

Guavan rakenne muistuttaa avokadoa, mutta hedelmä on täynnä siemeniä jotka ovat hiukan suurempia kuin vadelmassa ja kivikovia. Siemenet ovat syötäviä, mutta jos ne häiritsevät kovin, voi hedelmälihan soseuttaa ja siivilöidä ennen käyttöä. 

Guava maistuu siltään, mutta siitä voi valmistaa myös herkullisia ruokia, välipaloja ja juomia. Surauta guavaa trooppiseen smoothieen tai sekoita siitä vaikka mojito tai margarita.

Guavasta voi valmistaa myös chutneya, hilloa, mehua, marmeladia tai sitä voi hyödyntää vaikkapa juustokakkujen leivonnassa. Kokeile guavaa myös jäätelön seuralaisena sekä erityisesti rahka- ja kermajälkiruoissa. 

Guava kestää hyvin myös kuumennusta, joten sitä voi kokeilla lämpimissä ruoissa paistettuna, keitettynä tai uunissa kypsennettynä.

Guava sopii leivontaan ja hilloihin.

Guava: säilytys

Guava säilyy parhaiten + 8 – + 10 asteen lämpötilassa. Jääkaapissa se kannattaa sijoittaa hedelmälokeroon tai muuhun jääkaapin lämpimään paikkaan.

Hedelmä on herkkä etyleenille, joten se kannattaa pitää erossa runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaateista, omenoista ja banaaneista. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Guava muistuttaa maultaan päärynää – kokeile rohkeasti eksoottista hedelmää sellaisenaan ja kokkailuihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.