Ruoka

Persimon – makea hedelmä ihastuttaa monipuolisuudellaan: Katso herkulliset reseptit!

Persimon on ulkonäöltään tomaattia muistuttava ja maultaan luumun tai persikan kaltainen terveellinen ravintoainepommi, joka sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja herkutteluun myös sellaisenaan. Kokosimme tähän Kotilieden parhaat persimon-reseptit.

Persimonin paras sesonki on lokakuusta joulukuuhun. Vuoden pimeimpään aikaan vitamiinilisä ei ole lainkaan pahitteeksi. Lue tästä, miksi persimon päivässä on hyvä lisä ruokavalioon ja nappaa kokeiluun herkulliset reseptit.

Lue myös: Maistuisiko persimoni, kaki tai sharon? Näistä tunnistat kypsän ja herkullisen hedelmän

Persimon ei oikeastaan ole hedelmä, vaan se luokitellaan marjaksi.  Sen nimikin vaihtelee kasvualueen mukaan: persimoni kasvaa Espanjassa, kaki Aasiassa; Kiinassa ja Japanissa ja sharon Israelissa.

 

Persimonit ovat kauniin värisiä hedelmiä, joita on helppo yhdistellä erilaisiin ruokiin.
Persimon sisältää erityisen paljon A-vitamiinia ja kuitua.

Persimon on runsaskuituinen vitamiinipommi

Raikkaan oranssi hedelmä sisältää erityisen paljon A-vitamiinia sekä A-vitamiinin esiasteena toimivia karotenoideja. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka vaikuttaa ihon ja limakalvojen hyvinvointiin sekä näkökykyyn. Yhdellä keskikokoisella persimonilla voi kuitata myös osan päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta.

Persimoni on hyvä kuidun lähde. Yksi keskikokoinen hedelmä sisältää kuitua jopa kaksinkertaisen määrän ruisleipäviipaleeseen verrattuna eli noin 5 g. Kuitua suomalaiset saavat ruokavaliosta keskimäärin liian vähän, joten persimoni on hyvä tapa korjata vajetta. Lisäksi persimon sisältää runsaasti kaliumia, joka auttaa verenpaineen säätelyssä. Persimonissa on moniin muihin hedelmiin verrattuna runsaasti rautaa. 

Kypsä persimoni on makea.
Makeimmillaan persimon on, kun sen pintaan on ilmestynyt ruskeita täpliä.

Roppakaupalla hyvää energiaa

Persimoni ei ole hedelmistä se kaikkein kevyin. Energiaa persimon sisältää 77 kcal/100 g eli kaksinkertaisen määrän omenaan verrattuna. Persimoni on kuitenkin niin ihanan makea, että sillä on hyvä taltuttaa sokerihampaan kolotus. Makeimmillaan hedelmä on, kun sen pintaan on ilmestynyt ruskeita täpliä. Ne kertovat, että sen sisältämät pitkäketjuiset hiilihydraatit ovat pilkkoutuneet sokeriksi. 

Persimoni sopii syötäväksi sellaisenaa sekä käytettäväksi niin makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin. Persimon on mainio makupari niin porsaan kuin äyriäistenkin kera ja sopii myös juustojen kaveriksi sekä salaattien sekaan.

Persimon sopii moneen ruokaan

Juureksissa on luonnollista makeutta, joten ne sopivat loistavasti uuniin. Persimoni-hedelmä tuo uunijuureksiin uuden twistin.

Makea persimoni ja aromikas vuohenjuusto sopivat yhteen. Kokeile tätä makuparia vaikkapa leivän tai pizzan päällä.

Persimoni tuo jälkiruokiin herkullisen maun. Baijerilainen ker­mavanukas eli bavarois saa lisä­makua talven kausihedelmästä persimonista.

Himahella-blogin sesonkileivonnainen on persimontarteletit, joita maustaa vanilja, rosmariini ja granaattiomenan siemenet.

Perinteisen glögin sijaan kannatta välillä kokeilla jotain uutta. Lämmin rosee-persimonglögi koristellaan tähtianiksella.

Lue myös Anna.fi: Maustejogurttia ja persimonia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Persimon – makea hedelmä ihastuttaa monipuolisuudellaan: Katso herkulliset reseptit!

Rikke

Miksi ihmiset syövät tätä hedelmää niin vähän? Hedelmä on kokonaan syötävä, ei ole siemeniä ja maistuu aivan ihanalta erilaisten juustojen kanssa sekä käy suolaisen ja makean kanssa!

Kauhu88

Koska geenimanipulaation tekele, ”IMI über päärynä” soldiers food 4 24h…

Marunette

Geenimanipulaation tekele? Vain siinä määrin että se on saatu tuottavaksi hedelmäksi käyttöön ja myyntiin. Alkujaan kiinalainen ’marja’, eikä sitä ole hybridisaatio sun muut hallitut kasvatusmenetelmät pilanneet, päinvastoin. Hain tietoa kaikkialta mistä löysin enkä tullut mitenkään vakuuttuneeksi siitä että kyseessä olisi jokin frankenstein-mainen hirmuhedelmä johon keinotekoisesti pisteltäisiin tai pumpattaisiin vitamiineja sun muuta, vaan ainoastaan alkuperäisistä lajikkeistaan jalostettu ja sitä kautta parannettu satokasvi.

tuttutarina

siis riittääkö siinä, että vaan leikkaa sen?

tuttutarina

en ole koskaan maistanut kyseistä hedelmää, ihan vieras raaka aine.

Puppis

Persimon kuuluu ruokavaliooni. Pelkkää hyvää sanottavaa. Hukkaan ei mene juuri mitään ja hyvän makuinen. Jos kärsii ummetuksesta, tässä apu!

Mervi

Hyvä jos auttaa ummetukseen, kun se on ongelmani

Tiina

Voiko persimonia syödä Marevan-lääkityksen kanssa?

Milla Kukkonen

Hei,
kiitos viestistäsi! Kehotan tiedustelemaan asiaa lääkäriltäsi. 🙂
Yst. Milla / Kotiliesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.