Ruoka

Rosanna leipoo lähes kaiken hapanjuureen – jopa juustokakutkin! Ota talteen vastustamaton Cookie Dough-juustokakkuresepti

Tiesitkö, että hapanjuurta voi käyttää myös juustokakkujen leivonnassa? Huiman somesuosion hapanjuuri-reseptivideoillaan kasvattanut Rosanna jakaa ohjeen vastustamattoman hyvään Cookie Dough -juustokakkuun.

Leivän tekemisestä kaikki alkoi. Puolitoista vuotta sitten tamperelainen Rosanna Kujala päätti kokeilla tehdä hapanjuureen leivotun leivän. Häntä kiehtoi ajatus siitä, että kaupan valmiiden leipien ostamisen sijaan hän valmistaisi itse oman leipänsä.

”Olen aina pitänyt maalaishenkisestä elämäntavasta ja siihen liittyvästä omavaraisuudesta. Omavaraisuudessa minua juurikin viehättää se, että tehdään mahdollisimman paljon itse sen sijaan, että ostettaisiin valmiina. Tykkään myös todella paljon marjastamisesta ja kalastuksesta”, Rosanna kertoo.

Aluksi Rosanna myöntää olleensa hieman hämillään. Hän ei ollut koskaan aiemmin tehnyt hapanjuurta.

”Katsoin varmaan miljoona erilaista hapanjuuri-ohjevideota, ja kaikilla oli vähän oma tyylinsä. Ohjeiden kanssa ei ollut mitään yhtä selkeää linjaa”, hän muistelee.

Ensimmäiset viikot olivat opettelua ja kokeilua. Hapanjuuren kasvattaminen vei aikaa, ja ensimmäiset leivät olivat tiiviitä tai eivät muuten onnistuneet odotetusti.

”Itse hapanjuuren tekeminen vaatii paljon kärsivällisyyttä, eikä ensimmäinen hapanjuurileipä välttämättä aina onnistu”, Rosanna sanoo.

Mutta Rosanna ei luovuttanut. Hiljalleen hapanjuuri ja omat leivontataidot kehittyivät, ja hapanjuurileipä alkoi onnistua toivotulla tavalla. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin Rosanna leipoo viikoittain suolaisia tai makeita leivonnaisia alkuperäisestä hapanjuurestaan.

Monipuoliset hapanjuurireseptit Tiktok-suosion taustalla

Leivontaharrastustaan Rosanna jakaa Tiktok-tilillään @rousena, jolla on huimat 40 tuhatta seuraajaa. Rosanna uskoo suosionsa salaisuudeksi kasvavan kiinnostuksen hapanjuurileivontaa kohtaan.

”Hapanjuureen leipominen on monille uusi ja mielenkiintoinen asia, joka herättää tällä hetkellä paljon kiinnostusta. Kokeilen rohkeasti tehdä kaikki uusia ruokia ja leivonnaisia hapanjuureen. Pyrin myös tekemään videoista mielenkiintoisia ja olemaan oma itseni”, Rosanna kertoo.

Herkullisia reseptivideoita täynnä oleva TikTok-tili herättää kysymyksen siitä, mistä Rosanna saa inspiraationsa resepteihinsä. Rosannan vastaus on yksinkertainen: mistä vain. Erityisesti sosiaalisen median leivonta-aiheiset tilit ja videot tarjoavat hänelle inspiraatiota. Lisäksi Rosanna on alkanut hyödyntämään tekoälyä reseptiensä ideoinnissa ja suunnittelussa.

”Kysyn tekoälyltä esimerkiksi, voisitko tehdä minulle reseptin kirsikkakakkuun, johon käytetään hapanjuurta. Tekoäly sitten luo minulle toivomani reseptin, jota lähden kokeilemaan”, Rosanna kertoo.

Rosanna kertoo, että joskus tekoälyn suunnittelema resepti ei ole toteutuskelpoinen tai tarvitsee vielä kehittelyä Useimmiten kokeilu johtaa kuitenkin uuden ja herkullisen hapanjuurireseptin syntymiseen.

Leipomisharrastus tuo hyvää vastapainoa Rosannan työlle hammashoitajana. © Rosanna Kujalan kotialbumi

Lue myös: Hankolaisen Mian taidokkaat taideleivät hurmaavat somessa – katso lumoava video 

Kuivattua juurta muille hapanjuuri-intoilijoille

Rosannan leivontaharrastus on vienyt hänet täysin mukanaan, ja nykyisin hän leipoo joka viikko erilaisia herkkuja.

”Harrastukseni on saanut minut kokeilemaan monia erilaisia reseptejä. Olen tehnyt leipien lisäksi vehnähapanjuureen muun muassa bageleita, hampurilaissämpylöitä, pizzaa, vohveleita, lettuja ja viimeisimpänä tuorepastaa”, Rosanna kertoo.

Rosannan omiin suosikkeihin kuuluu kaurapuuron tähteistä tehty leipä, johon hän lisää hapanjuurta.

Hiljattain Rosanna on alkanut valmistamaan hapanjuurta myydäkseen sitä. Ajatus oman hapanjuuren myymisestä oli itänyt hänen mielessään pitkään, ja kaksi kuukautta sitten hän päätti mainita ensimmäistä kertaa leivontavideollaan, että häneltä voi ostaa hapanjuurta. Seuraajien innostus tuli Rosannalle täysin yllätyksenä. Nyt kahden kuukauden jälkeen hän on myynyt ja postittanut satoja kuivattuja hapanjuuripakkauksia.

”Ruokin omaa juurtani melkein päivittäin, jotta saan sitä riittävästi kuivatettua myyntiin ja omia leipomuksiani varten”, Rosanna kertoo.

Aktiivisen juuren Rosanna kuivattaa levittämällä sen leivinpaperille ja antamalla sen kuivua puolitoista päivää pyykinkuivaustelineen päällä. Tämä varmistaa, että juuri kuivuu kunnolla ja on valmiina pakattavaksi postitusta varten. Paketin mukaan Rosanna laittaa kirjalliset ohjeet juuren aktivoimiseen ja leipomiseen.

Rosanna arvelee, että hänen myymänsä hapanjuuren suosion taustalla on sen helppous.

”Hapanjuurileivonta on helpompi ja nopeampi aloittaa, kun ei tarvitse itse kasvattaa juurta alusta asti”.

Leipomisessa Rosannan mielestä parasta onnistumisen ilo ja se, että hän voi tehdä lähes kaiken itse. Tiktok-tilin kasvun myötä ja hapanjuuren myynnin aloitettuaan Rosanna on saanut myös paljon positiivisia viestejä seuraajiltaan, mikä ilahduttaa häntä suuresti.

”Kun joku kertoo kokeilleensa reseptiäni ja tykänneensä siitä, se saa hymyn huulilleni. Ja vielä enemmän ilahdun, kun näen kuvia hapanjuurestani leivotuista leivonnaisista. On mahtavaa, jos voin tuottaa toisille samanlaisia onnistumisen elämyksiä kuin itse saan leipoessani!”, Rosanna iloitsee.

Hapanjuuritilausten mukaan Rosanna laittaa myös hänen hapanjuurileivän reseptin. © Rosanna Kujalan kotialbumi

Rosanna juhli äskettäin syntymäpäiviään teemalla, jossa kaikki tarjottavat hän valmisti hapanjuureen. Yksi näistä herkuista oli hänen itse suunnittelema Cookie Dough -juustokakku, jonka pohjaan hän käytti hapanjuurikeksitaikinaa.

”Kokeilin juustokakkua ensimmäistä kertaa syntymäpäivilläni. Vieraat ihastuivat kakkuun sekä muihin tarjottaviin, jotka olin tehnyt juureen”, Rosanna kertoo.

Juustokakun pohja tehdään hapanjuurikeksitaikinasta, jota Rosanna on käyttänyt aiemmin suklaakeksien valmistukseen. Taikinaan voidaan käyttää joko normaalia vehnähapanjuurta tai makeaa vehnähapanjuurta, jota yleensä käytetään esimerkiksi pullien leivonnassa. Hapanjuuri tuo Rosannan mukaan ainutlaatuisen maun täyteläiseen ja tahmeaan keksitaikinapohjaan. Hapanjuuri ei kuitenkaan ole välttämätön pohjan valmistuksessa.

Pohja paistetaan uunissa 180 asteessa 15-20 minuuttia, mutta ennen paistamista pohjan on suositeltavaa antaa jähmettyä ja fermentoitua yön yli jääkaapissa. Tämä antaa taikinalle tiiviimmän rakenteen ja syvemmän maun.

Erilaisten Cookie Dough -leivosten tunnusomaisia ’sattumia’ ovat keksitaikinan palat, jotka jäävät leivoksen keskelle.

”Tässä juustokakussa käytetään noin viidesosaa kakkupohjasta keksitaikinapallojen valmistamiseen, jotka upotetaan vanilja-valkosuklaatäytteen sekaan”, Rosanna selventää.

Lue myös Anna.fi: Tämän kakun haluavat nyt kaikki – näillä vinkeillä loihdit huipputrendikkään vintagekakun

© Rosanna Kujalan kotialbumi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rosanna leipoo lähes kaiken hapanjuureen – jopa juustokakutkin! Ota talteen vastustamaton Cookie Dough-juustokakkuresepti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.