Hyvinvointi

5 asiaa, joita kampaaja ei tekisi hiuksilleen – käyttäisi kahta suomalaisten suosimaa hiustenhoitoainetta vain satunnaisesti

Onko sinullakin tapana tarttua shampoohyllyllä tuuheutta lupaavaan tuotteeseen? Ei ehkä kannattaisi, sanoo kampaaja Tom Schevelin-Repnau. Myös kuuma suihku on hänen mukaansa karhunpalvelus hiuksille.

Vaikka ei tohtisi uskoa, hiusten tavallisimmat ongelmat, kuten hilseily, kuivuus tai vaikkapa runsas rasvoittuminen ovat usein itseaiheutettuja. Hiusten hoito voikin olla yllättävän vaikeaa.

”Hiuspohjan ongelmat johtuvat usein asioista, joita teemme väärin hiuksia hoitaessa”, kampaaja ja kampaamoyrittäjä Tom Schevelin-Repnau Nuvosta sanoo.

Schevelin-Repnau kertoo, mitä asioita hän ei itse koskaan tekisi omille hiuksilleen.

Lue myös: Tukka lähtee, mikä avuksi? Näin hoidat hiustenlähtöä

1. En poimisi neuvoja somesta

Sosiaalisessa mediassa jaettuihin vinkkeihin Schevelin-Repnau kehottaa suhtautumaan varauksella. Syy on se, että somessa liikkuu paljon suosituksiksi naamioituja kaupallisia yhteistöitä, joihin ei voi aidosti luottaa.

”Brändit maksavat vaikuttajalle tietyn summan tuotteiden suosittelusta. Usein näillä vaikuttajilla ei kuitenkaan ole hiuksen hoidosta minkään valtakunnan käsitystä”, Schevelin-Repnau sanoo.

Somen suosituksiin luottaminen sokeasti voi johtaa monenlaisiin ongelmiin, jos tuotteet eivät sovikaan omalle hiuspohjalle.

2. En menisi nukkumaan märillä hiuksilla

Märillä hiuksilla nukkumaan meneminen on tapa, jota Schevelin-Repnau suosittelee välttämään. Harva näin tekevä ei tule ajatelleeksi, mitä hiusten ja tyynyliinan välissä tapahtuu yön aikana.

”Hiuspohjassa on täysin oma mikrobiomi, kuten myös tyynyllä. Kun kostealla hiuksella menee nukkumaan, päästä huokuva lämpö antaa mahtavat olosuhteet kaikenlaisille hiiva- ja sienikasvustoille.”

Ajan kanssa tämä tapa johtaa hilseilyyn.

”Yksinkertaisilla asioilla voi vaikuttaa isoihinkin ongelmiin. Jos menisi nukkumaan kuivalla tukalla, näitä ongelmia ei välttämättä olisi ollenkaan.”

Hiusten hoito. Henkilö kihartaa toisen hiuksia.
Suomalaisten suosimat tuuheuttavat tuotteet eivät missään nimessä sovellu arkipäiväiseen pesuun, kampaaja Tom Schevelin-Repnau sanoo. © iStockphoto

3. En käyttäisi tuuheuttavia tuotteita jatkuvasti

Tuuheuttavat tuotteet ovat hentohiuksisten suomalaisten kestosuosikkeja. Schevelin-Repnau kuitenkin huomauttaa, että tuuheuttavia tuotteita ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.

”Tuuheuttavien tuotteiden kohdalla ei kerrota, miten se tuuheus saadaan aikaan. Monella onkin mielikuva, että kun tuuheuttavaa tuotetta käyttää tarpeeksi pitkään, tukka tuuheutuu ajan kanssa.”

Tuuheuttavat tuotteet eivät kuitenkaan toimi niin. Niiden teho perustuu hiusta turvottavaan alkoholiin, minkä vaikutus on hetkellinen ja poispestävä.

”Mutta kun joku jää siihen koukkuun, ja kuvittelee ajan kanssa saavansa tuuhean tukan, saakin kuivan ja katkeilevan hiuksen. Alkoholi nimittäin kuivattaa tukkaa.”

Tuuheuttavia tuotteita ammattilainen suosittelee käyttämään silloin, kun tuuheampaa efektiä kaipaa kertaluontoisesti.

4. En käyttäisi rakennepaikkaavia tuotteita jatkuvasti

Hiuksia vahingoittavan lopputuloksen voi saada myös käyttämällä liikaa plex-tuotteita, eli korjaavia tuotteita, joita kauppojen hiustenhoitohyllyt ovat tällä hetkellä pullollaan.

”On syntynyt harhakuva, että hiusta täytyy olla jatkuvasti korjaamassa rakennepaikkaavilla tuotteilla. Niin markkinoinnissa annetaan ymmärtää.”

Schevelin-Repnaun mukaan korjaavat tuotteet toimivat, kun niitä käyttää oikeassa tilanteessa, mutta hiusta ei voi rakennepaikata loputtomiin.

”Kun rakennepaikkaava proteiini hiuksissa vain kovettuu ja kovettuu, hiuksista katoaa jousto. Ja sitten hiukset alkavat napsahdella poikki. Hiuksen katkeaminen voi tapahtua itsestään tai samalla kun hiuksia harjaa.”

Lue myös Anna.fi: Skandinaavinen hiusraja on luonnonkaunista lookia imitoiva värjäystekniikka – katso, sopisiko sinulle

5. En pesisi hiuksia kuumalla vedellä

Moni rakastaa kuumia suihkuja sen rentouttavan vaikutuksen vuoksi. Ja usein hiuksetkin tulee samalla pestyä kuuman veden alla. Tästä tavasta olisi hyvä pyrkiä eroon, Schevelin-Repnaun sanoo.

Hiuspohjan mikrobiomi ei pidä kuumasta vedestä. Kuuma vesi myös pesee pois hiuspohjan tuottamat hyvät öljyt. 

Kun mikrobiomi häiriintyy, tavallinen seuraus on hiuspohjan kuivuminen.

”Kuiva hiuspohja voi nopeasti kääntyä erittäin rasvoittuvaksi, kun hiuspohja menee hälytystilaan ja alkaa tuottamaan talia. Yhtäkkiä hiuksia pitääkin pestä päivittäin, ja talin tuotanto vain kasvaa.” 

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita kampaaja ei tekisi hiuksilleen – käyttäisi kahta suomalaisten suosimaa hiustenhoitoainetta vain satunnaisesti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.