Ideoita ruoanlaittoon

Juurekset keventävät leipätaikinoita – 5 maukasta ohjetta

Juuressoseet ja -raasteet tuovat mehevyyttä, makua ja keveyttä leipiin. Kokeile perinteisiä porkkanasämpylöitä tai loihdi lämpimäisiä punajuuresta, nauriista ja lantusta.

Mehevien porkkanasämpylöiden taikinassa on runsaasti porkkanasosetta, jonka maanläheinen maku sointuu mukavasti spelttileseiden ja -hiivaleipäjauhojen kanssa. Sämpylät muotoillaan kauniin pyöreiksi ja sivellään siirappivedellä. Viimeinen silaus ulkonäköön saadaan porkkananpalojen ja rosmariininoksien avulla.

190800-naurisrieska.jpg

Herkulliset naurisrieskat edustavat perinneleipiä parhaimmillaan. Samettisen sileä naurissose yhdistetään taikinassa ruis-, ohra- ja vehnäjauhoihin. Kananmuna pitää taikinan koossa ja hiiva toimii rieskojen kohotusaineena. Uunipellille nostellaan pieniä taikinanokareita, jotka taputellaan ohuiksi rieskoiksi ennen paistamista. Naurisrieskat ovat parhaimmillaan uunituoreina, jolloin voisipaisu sulaa niiden pinnalle houkuttelevasti.

185159-punajuurileipa.jpg

Viehättävä punajuurileipä saa väriä ja makua punajuurisoseesta. Oman säväyksensä lopputulokseen tuo suloinen maustekimara, jossa yhdistyvät inkiväärin, neilikan ja pomeranssinkuoren ainutlaatuiset aromit. Ruis- ja vehnäjauhot pöllyävät, kun taikina alustetaan huolella. Taikinasta voidaan muotoilla joko kaksi leipää tai useita pieniä sämpylöitä.

On aika kaivaa leipäkone kaapin perukoilta ja valmistaa gluteeniton porkkanaleipä leipäkoneella. Keliaakikoille sopiva leipäjauhoseos saa rinnalleen porkkanaraastetta, joka mehevöittää taikinan mukavasti. Leipäkone on siitä mainio laite, että sen voi ajastaa illalla valmiiksi, jolloin aamulla herätessä keittiöstä leijailee valmiin leivän vastustamaton tuoksu.

lanttuleipä

Kuvankaunis lanttuleipä on maukas lämpimäinen, jossa on vieno lantun maku – siitä pitää huolen taikinaan lisätty lanttusose. Sosetta myydään kaupassa valmiina, jolloin leivän valmistaminen nopeutuu ja helpottuu. Taikinaan tulee lisäksi maltaita, ruis- ja vehnäjauhoja, siirappia sekä runsaasti mausteita. Valmis taikina jaetaan voideltuihin leipävuokiin ja paistetaan uunin lämmössä kauniin ruskeiksi.

Lisää maukkaita leipäohjeita: Gluteeniton leipä x 8 Sämpylät ovat helppoa ja edullista leipomista Saaristolaisleipä maistuu ympäri vuoden – 5 mehevää ohjetta Leipäreseptejä herkkusuille Ruoka.fi: Leivo leipää lauantai-illaksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juurekset keventävät leipätaikinoita – 5 maukasta ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.