miksi kananmunan keltuaisen ympärillä on harmaa rengas

Miksi kananmunan keltuaisen ympärillä on joskus harmaa rengas? Näin pääset siitä eroon!

Onko kananmunan keltuaisen ympärille muodostuva harmaa rengas vaarallinen? Miten renkaan muodostumiselta voi välttyä? Poimi talteen täsmävinkit!

Toisinaan kananmunan keltuaisen ympärille muodostuu harmaa rengas, joka näyttää epäilyttävältä. Kyse ei onneksi ole mistään vaarallisesta, ja renkaasta on mahdollista päästä eroon muutaman yksinkertaisen niksin avulla. Ota talteen vinkit!

Lue myös: Näin kuorit keitetyn kananmunan muutamassa sekunnissa! Katso 3 näppärää niksiä videolta

Miksi kananmunaan keltuaisen ympärille muodostuu harmaa rengas?

Kananmunaa, jonka keltuaisen pinnalle on muodostunut harmaa tai vihertävänmusta kerros, kutsutaan surumunaksi. Kerros syntyy, kun valkuaisen sisältämät rikkiyhdisteet reagoivat keltuaisen sisältämän raudan kanssa. Keltuaisen pinnalle muodostuu reaktion seurauksena rautasulfidia, jotka näkyvät harmaana värinä.

Ainoa rautasulfideista aiheutuva haitta on esteettinen, eikä kananmuna ole pilalla, vaikka keltuaiseen muodostuisikin harmaa pinta. Kerros ei myöskään ole vaarallinen ja kananmunan voi syödä aivan normaaliin tapaan.

Kerros muodostuu silloin, kun kananmunaa keitetään liian pitkään ja kun kananmunaa ei jäähdytetä kunnolla keittämisen jälkeen.

Lue myös: Kananmunan keittäminen – nappaa helpot ohjeet!

miksi kananmunan keltuaisen ympärillä on harmaa rengas

Kananmunan keltuaisen ympärille on muodostunut harmaa rinkula.

Näin vältät harmaan kerroksen muodostumisen

Harmaan rautasulfidikerroksen kananmunan keltuaisen pinnalla voi välttää muutamalla yksinkertaisella niksillä.

Kerros syntyy, kun kananmunaa keitetään liian kauan, joten on ensisijaisen tärkeää huolehtia, että kananmunaa ei ylikeitetä. Kananmunan keittoaika vaihtelee riippuen siitä, laittaako munan kypsymään kiehuvaan vai kylmään veteen. Keittoaika vaihtelee myös sen mukaan onko muna pieni S-kokoinen, keskikokoinen M-kokoinen vai suuri L-kokoinen.

Varma tapa välttää harmaan kerroksen syntyminen on keittää muna kovan sijaan hieman pehmeäksi. Pehmeissä kananmunissa ei ole harmaata rautasulfidikerrosta.

Jos kuitenkin haluat keittää pehmeiden munien sijaan kovia munia, tarkan keittoajan huolehtimisen lisäksi on tärkeää muistaa huuhdella kananmunat kylmän veden alla keittämisen jälkeen, jotta harmaalta kerrokselta keltuaisen ympärillä vältytään.

Paras tapa viilentää kananmunat on huuhdella niitä juoksevan veden alla, kunnes ne ovat jäähtyneet. Jos kananmunat laittaa astiaan, jossa on kylmää vettä, ne lämmittävät veden nopeammin kuin mitä vesi ehtii viilentää kananmunat.

Myös se, että kananmuna kuoritaan nopeasti keittämisen jälkeen pienentää harmaan renkaan muodostumisen todennäköisyyttä.

Lähteet: Sanna Mansikkamäki & Pia Inberg: Muna – Herkulliset ohjeet kananmunasta (Readme, 2017)

Avainsanat

Keskustelu

”Kun munan laittaa kypsymään kiehuvaan veteen, se valmistuu kovaksi 12 minuutissa. Kylmään veteen laitettuna kova muna valmistuu 8 minuutissa.”

Oisko se kuitenkin toisinpäin.

Kylmässä vedessä se ehtii lämmetä veden kanssa, kiehuvassa se pistetään vasta kiehumisen jälkeen. Aika ladketaan koehumisesta.

Kommentoi juttua: Miksi kananmunan keltuaisen ympärillä on joskus harmaa rengas? Näin pääset siitä eroon!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X