Ruoka

"Eivätkö lapset enää saa perunaa?" Ruokatoimittaja kauhistui ja kokosi parhaat perunareseptit kirjaksi

Kotilieden ruokatoimittaja ja lähiruokafani Sanna Mansikkamäki kirjoitti keittokirjan, jossa on pelkkiä perunareseptejä. – Haluan pelastaa perunan, Sanna sanoo.

Muutama vuosi sitten Kotilieden food manager ja pitkän linjan ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki järkyttyi: hänen tuttavaperheissään oli lapsia, jotka eivät olleet eläissään maistaneet perunaa. Samaan aikaan perunan kulutus on tilastojen mukaan romahtanut Suomessa. Onko peruna katoamassa suomalaisten ruokapöydistä, Sanna mietti.

Superraaka-aine peruna

”Olen aina itse tiennyt, että peruna on superraaka-aine. Mutta mitä syvemmältä tutkin asiaa, sitä selvemmin tajusin, että suomalaiset ovat kadottamassa kulttuuriperintöä ja ruokahistoriamme perustaa. Törmäsin ihmisiin, joiden lapset eivät ole koskaan syöneet perunaa.”

Lue myös: Asiantuntijan vinkit perunalajikkeiden käyttöön

Syntyi ajatus pelkästään perunalle omistetusta kirjasta. Nyt Sannan Peruna – parhaat reseptit (Readme) on julkaistu.

”Peruna on suomalaisen ruokakulttuurin kivijalka ja perusta. Haluan kirjallani osoittaa, että kotimaiset raaka-aineet voivat olla kiinnostavia ja mielenkiintoisia kokattavia arjessa ja juhlassa,” Sanna sanoo.

Lisäksi peruna on ilmastoystävällinen valinta. Perunakilon tuottamiseen kuluu 202 litraa vettä, kun riisikilon kohdalla luku on 1 112 litraa. Ja peruna on halpa ja kaikille saatavilla oleva raaka-aine.

Lue myös: Kuoritko perunan ja heititkö perunankuoret pois? Ei ehkä olisi kannattanut

Kiusauksia, vohveleita ja kakkuja

Peruna-kirjassa on lähes 80 ohjetta, joissa kaikissa pääraaka-aine on peruna.

Sanna Mansikkamäki perunapellolla.
Sanna Mansikkamäki perunapellolla. Kuva: Peruna/Pia Inberg

Sanna lupaa, että uutukainen tarjoaa riittävän helppoja ohjeita aloitteleville kotikokeille ja sopivasti haastetta konkareille. Kirja tarjoilee niin vanhoja tuttuja reseptejä, kuten merimiespihvin ohjeen, kiusauksia, laatikoita ja muusiohjeita, kuin myös jännittäviä uusia ohjeita, kuten perunavohvelit, ranskalaista liha-perunasoselaatikkoa ja leivontaa perunasta.

Sannan oma suosikki kirjan resepteistä on paahdetuista Puikula-perunoista tehty muusi, joka on omiaan houkuttelemaan lapsia perunan ystäviksi.

”Siinä on todella paljon voita! Perunat paahdetaan uunissa kuorineen kypsiksi. Ne kuoritaan, ja peruna-aines muussataan voin kanssa,” Sanna kertoo.

Kirjallaan Sanna haluaa muuttaa perunan tylsän mielikuvan.

”Pottu on kaikkea muuta kuin tylsä! Se sopii myös juhlaruoaksi. Juhlissa voi tarjota perunaruusukkeita tai peruna-juustopalleroita.”

Lisäksi kirjassa saavat sanansa siemenperunaviljelijät, viljelijät ja peruna-ammattilaiset, kuten kemisti, joka kertoo, miksi esimerkiksi perunan keitinveteen pitää laittaa suolaa.

”Vaikka et koskaan kokkaisi kotona mitään, niin tämä kirja on tietopaketti tärkeimmästä juureksestamme,” Sanna sanoo.

Peruna pääsi takaisin huippuravintoloiden listoille

Sanna muistuttaa, että nykyään perunaa näkee taas myös huippuravintoloiden listoilla.

”Ultima kasvattaa ilmaperunaa ravintolassaan, Chapterin perunamuusi on varmasti Helsingin kuuluisin muusi. Ravintola Carelia nosti Puikula-muusin Jura-viikkojen pääruokalistalle yhdessä hauen kanssa. Ravintola Nokka tarjoilee brändättyjä Gobbas Gårdin tilan erikoisperunoita omana annoksenaan ja kertoo tarkasti mistä perunat tulevat ja kenen kasvattamia ne ovat.”

Peruna on Sannan viides ruoka-aiheinen kirja, ja se ilmestyy 25.10. Kirjan kuvat on ottanut Pia Inberg. Lisäksi tiimissä oli mukana keittiöammattilainen Merja Naumanen, joka auttoi Sannaa kuvauksissa.

Sanna on kirjoittanut ruoasta 16 vuotta, ja tällä hetkellä hän vastaa Kotiliesi-, Maalla- ja Deko -brändien ruokasisällöistä.

Sannan edellinen kirja MUNA  – herkulliset ohjeet kananmunasta (Readme) julkaistiin puolitoista vuotta sitten.

Sannan voi tavata Helsingin Kirja-, ruoka- ja viinimessuilla 2018 27.10 lauantaina klo 12:30 Atria-näytöskeittössä kokkaamassa ja sen jälkeen Bonnier Booksin osastolla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: "Eivätkö lapset enää saa perunaa?" Ruokatoimittaja kauhistui ja kokosi parhaat perunareseptit kirjaksi

ketoosi

Hiilarimössöä

Peruna on kunnon ruokaa

No, jos et osaa edes perunoita keittää niin surkeaa on.

Oikeastihan peruna on ehkä maailman monipuolisin raaka-aine, sen voi valmistaa kymmenillä (sadoilla?) eri tavoilla ja aina tulee hyvää.

Pottua, johon on helppo tottua

Kyllähän se peruna on perusruokaa ja vieläpä terveellistä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.