Terveys

Anemia aiheuttaa väsymystä ja heikotusta – miten anemiaa hoidetaan, kun syynä on raudanpuute?

Väsymys, kalpeus ja kynsien katkeilu voivat johtua anemiasta eli raudanpuutteesta. Lue, miten paljon tarvitset rautaa, mistä ruoka-aineista saat sitä ja miten tunnistat anemian.

Punasolujen hemoglobiini sisältää rautaa, joka kuljettaa happea kudoksiin. Jos hemoglobiini tai raudansaanti laskevat, seurauksena on väsynyt ja voimaton tila eli anemia. Hemoglobiini on alhainen, kun se laskee naisella alle 117 g/l ja miehellä alle 134 g/l.

Aikuisen naisen kehossa rautaa on luonnostaan noin 1,5 grammaa ja miehellä 3 grammaa. Tämän lisäksi saamme rautaa ravinnosta.

Raudantarve vaihtelee iän, sukupuolen ja terveydentilan mukaan. Nuori, raskaana oleva tai imettävä nainen tarvitsee rautaa enemmän kuin vanhempi nainen, jonka kuukautiset ovat loppuneet.

Lue myös: Ferritiiniarvo selitti oireet – raudanpuute sai Marian, 42, epäilemään vaihdevuosia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa

Päivittäinen raudantarve milligrammoina:

Verenvuodot ja sairaudet altistavat anemialle

Syömme nykyään niin runsaasti ja monipuolisesti, että heikosta ravinnosta johtuva anemia on harvinainen. Niukka kasvisruokavalio voi aiheuttaa anemiaa, mutta monipuolinen kasvisruoka riittää turvaamaan raudansaannin.

Anemia johtuu usein verenvuodon aiheuttamasta raudan menetyksestä. Esimerkiksi runsaat kuukautiset tai suolistoverenvuoto voivat heikentää rauta-arvoja.

Anemia voi johtua myös imeytymishäiriöstä tai lisääntyneestä raudantarpeesta. Keliakia on yleisin anemialle altistava imeytymishäiriö. Lapsen raudanpuutos voi johtua maitoanemiaksi kutsutusta tilasta. Erittäin maitopitoinen ruokavalio vaurioittaa suolinukkaa, jolloin ravinteiden imeytyminen heikentyy. Maidon kalsium heikentää raudan imeytymistä entisestään.

Raudantarve lisääntyy lapsilla kasvupyrähdysten aikaan, tytöillä etenkin murrosiässä. Naiset taas tarvitsevat tavallista enemmän rautaa raskaus- ja imetysaikana.

Myös hemoglobiinia alentavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta, reuma, luuydinsairaudet ja syövät voivat aiheuttaa anemiaa. Rauta voi kertyä kasvainkudokseen. Tällöin muu keho kärsii anemiasta, vaikka raudan kokonaismäärä elimistössä olisi riittävä.

Lue myös: Ferritiini eli rauta-arvo: mitä alhainen ferritiiniarvo kertoo, ja miten se hoidetaan?

Anemian oireet – väsymystä ja heikotusta

Raudanpuutoksen tyypillisiä oireita ovat

Lisäksi keuhko- ja sydänsairauksien oireet voivat voimistua. Jos anemia johtuu sisäisestä verenvuodosta, ulosteessa voi olla verta.

Anemia kehittyy usein hiljalleen ja aluksi elimistö tottuu siihen. Vaihtelevat oireet voidaan sekoittaa normaaliin väsymykseen. Syyksi voidaan epäillä myös kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Koska anemian taustalla voi olla vakava sairaus, väsymyksen syy kannattaa selvittää nopeasti. Raudanpuute tutkitaan perusverenkuvasta. Jos syyksi epäillään sisäistä verenvuotoa, voidaan tehdä mahalaukun tai suoliston tähystys.

Rautaa saa tableteista ja ravinnosta

Anemiaa hoidetaan rautalääkityksellä. Rautavalmisteita myydään apteekeissa esimerkiksi tabletteina ja juomina.

Rautalääkitys tulee aloittaa lääkärin ohjeiden mukaan alhaisella annostuksella. Parin päivän jälkeen raudan määrää voidaan nostaa. Rautalääke voi aiheuttaa sivuoireina pahoinvointia, ripulia ja ummetusta.

Läääkitystä jatketaan yleensä maksimissaan puoli vuotta. Rautalisää ei saa käyttää suositeltua annostusta enempää tai jatkuvasti ilman keskustelua lääkärin kanssa. Raudan yliannostus voi nimittäin rasittaa maksaa, haimaa ja sydäntä sekä heikentää vastustuskykyä.

Lue myös: Testasimme 4 erilaista rautatablettia: Mikä rautalisä ei närästä?

Kokkaa rautaisia ruokia

Rautaa on runsaasti punaisessa lihassa, sisäelimissä ja täysjyväviljoissa. Ruoan rautapitoisuuden voi tarkistaa esimerkiksi Finelin sivuilta. Eläinkunnan tuotteiden sisältämä hemirauta imeytyy elimistöön paremmin kuin kasvikunnan rauta. Kasvissyöjän kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota raudansaantiin.

Rauta imeytyy tehokkaammin, kun nautit samalla C-vitamiinia. Sen sijaan maitotuotteet, kahvi ja tee heikentävät imeytymistä. Jos kärsit anemiasta, jälkiruokakahvi kannattaa korvata esimerkiksi mansikoilla tai appelsiinilla.

Näistä ruoka-aineista saat runsaasti rautaa:

Lähteet: Fineli, Potilaan lääkärilehti, Terveyskirjasto ja Aro A., Mutanen M. ja Uusitupa M.: Ravitsemustiede (2007, Duodecim). Kainalojuttujen kysymysten vastaajina sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki Lääkäriseura Duodecimista sekä kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anemia aiheuttaa väsymystä ja heikotusta – miten anemiaa hoidetaan, kun syynä on raudanpuute?

Kissuliini

Anemia ja raudanpuute ei ole sama asia.

Puutteellinen

Korjaus; raudanpuute ei selviä perusverenkuvasta vaan vaatii ferritiinimittauksen, joka on ihan erillinen verikoe.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.