Mitä ruoka-apukassi pitää sisällään? Kokkasimme kassin raaka-aineista keiton, munakkaan, lämppärit ja keksit – katso simppelit ohjeet 

Ruoka-apukassin sisältö kiinnostaa, ja se mitä aineksista voi tehdä. Kasseja jaetaan enemmän kuin koskaan ennen. Selvitimme, mitä ruoka-apukasseissa on, ja kokkasimme annokset yhdeksi päiväksi. 

Ruoka-apukassin sisältö kiinnostaa. Ruoka-apua tarvitsee normaaliolosuhteissa vuosittain yli 100 000 suomalaista. Koronakeväänä 2020 avuntarvitsijoiden määrä on joillain alueilla jopa tuplaantunut.

Helsingissä ruokaa jaetaan eri pisteissä 1 500–1 800 kassia joka päivä. Itäkeskuksen alueella  jaetaan noin 700 kassia päivässä. Ruokakasseja jaetaan viitenä päivänä viikossa.

Lue myös: Ruoka-apu on jopa tuplaantunut normaalioloista – kuka voi hakea ruoka-apua ja mistä sitä saa?

Uusia jakopaikkoja perustettu korona-ajaksi

Helsingin Kontulassa Kiikun leikkipuiston jaossa jaetaan korona-aikaan päivittäin noin 330 ruokakassia.

Helsingissä on avattu uusia väliaikaisia jakopisteitä,  Kiikun leikkipuisto on yksi näistä. Uusia jakopisteitä on avattu väliaikaisesti, koska Myllypuro ja Hursti ovat joutuneet sulkemaan ovensa toistaiseksi. Myllypuron elintarvikeavun tiloissa pakataan nyt ruokakasseja. Siellä toimii normaalioloissa yksi Helsingin suurimmista ruokajaoista.

”Näissä molemmissa, Myllypurossa ja Hurstilla käy normaalisti yli tuhat asiakasta päivittäin, ja siksi uusille pisteille oli tarvetta. Useammalla jakopistellä on tarkoitus hajauttaa ihmismäärää useampaan paikkaan, ettei minnekään syntyisi liian pitkää jonoa”, Helsingin ruoka-avun kehittämisen projektipäällikkö Anni Heinälä kertoo.

Koronan takia  yhteisölliset ruoka-apuruokailut ovat suljettu, ja siksi ruoan jakopaikkoja tarvitaan nyt enemmän kuin ennen.

Poikkeuksellinen kevät on aiheuttanut myös sen, että ruoka-apua hakevat poikkeuksellisesti myös sellaiset perheet, jotka eivät ennen ole tarvinneet apua. Ruokakassit pakataan valmiiksi hygienia- ja turvallisuussyistä.

”Ajatuksena ylimääräisen jakopaikkojen perustamisessa oli se, että voimme vähän hajauttaa apua  jonojen vähentämiseksi, sekä sen takia, että ruokajako tapahtuisi siellä missä tarvetta on. Apua tarvitsevia perheitä on yhä enemmän. Koronan aiheuttamat yllättävät lomautukset ovat tuoneet täysin uusia avuntarvitsijoita. Kontulassa kassit ovat riittäneet melko hyvin, mutta on paikkoja, jossa kasseja ei riitä kaikille tarvitsijoille”, Anni jatkaa.

Kasseihin pakattava ruoka koostuu pääasiassa kauppojen ja tukkujen hävikkielintarvikkeista sekä joskus myös valmiista ruoka-annoksista ravintoloista.

Kassit pakataan Myllypuron ruokajaon, seurakuntien ja kaupungin työntekijöiden sekä vapaaehtoisten toimesta muovikasseihin, jonka jälkeen ne kuljetetaan eri pisteisiin ympäri Helsinkiä. Lisäksi Hurstin apu pakkaa valmiita kasseja yhteisiin jakopisteisiin.

Ruoka-apukassin sisältö vaihtelee

Kassin sisältö vaihtelee päivittäin. Kaupoista tulee paljon kuiva- ja maitotuotteita sekä jonkin verran vihanneksia ja hedelmiä. Lihaa kasseissa on harvemmin. Juhlapyhien jälkeen kauppojen hävikki on suurempi ja kassitkin saattavat silloin olla runsaampia.

”Leipää tulee paljon. Kassissa on usein myös maitotuotteita ja tuoreita vihanneksia. Lihaa on vähän harvemmin. Joskus kassiin saadaan myös valmiita ravintola-annoksia. Tällä hetkellä ravintolat myyvät asiakkailleen mukaan otettavia ruoka-annoksia, joten saamme silloin tällöin joltain toimijoilta ylijäänyttä valmista ruokaa”, Anni kertoo.

Haasteena ruoka-avussa on tällä hetkellä se, että erityistarpeita ei valitettavasti voi ottaa huomioon. Ruokakassien sisältö vaihtelee, koska ne pakataan etukäteen valmiiksi. Gluteenitonta tai vegaanista kassia ei pystytä kokoamaan.

”Kassien sisältö on koottu valmiiksi. Ihan jo hygieniariskin minimoiseksi jakotilaisuudessa on tärkeää, että jako tapahtuu sukkelasti ja turvavälit huomioiden. Kassin sisältöön ei pysty ainakaan tällä hetkellä itse vaikuttamaan”, hän jatkaa.

Anni on erityisen ilahtunut siitä, että koronan myötä on ollut ilahduttavaa huomata, kuinka useat eri tahot ovat tarjonneet apuaan.

”Yhteis- ja talkoohenki sekä hyväntekeväisyys korostuvat, ja olemme saaneet paljon yhteydenottoja yrityksiltä, jotka haluavat pyyteettömästi auttaa. Olemme saaneet muun muassa käyttöömme autoja kuljetuksia varten. Arvokasta apua on siis tarjolla”, Anni iloitsee.

Erityisesti yhtä asiaa toivotaan, mutta sitä ruokakasseissa ei ole

Kontulan ruoka-apua luotsaava ja työnjohtajana toimiva Jarmo Grönroos kertoo, että erityisesti yksi raaka-aine on todella kysytty, mutta tätä ruoka-apu ei pysty tarjoamaan.

Lue myös: ”Koira haistaa hengityksestäni, milloin sairauskohtaus lähestyy” – kolme pienituloista kertoo, miksi tinkivät vaikka omasta ruoastaan lemmikkinsä hyväksi

”Meiltä kysytään jatkuvasti lemmikkien ruokaa. Ihmisillä on paljon lemmikkejä, etenkin kissojen ja koirien ruokaa kysytään jatkuvasti.”

Toistaiseksi kotieläinten ja lemmikkien ruokaa ainakaan Helsingin ruoka-avussa ei ole ollut jaossa.

Kontulan ruoka-apua luotsaava ja työnjohtajana toimiva

Kontulan pisteessä työnjohtajana toimii Jarmo Grönroos ja mukana on myös Helsingin ruoka-avun kehittämisen projektipäällikkö Anni Heinälä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Ruoka-apu on tarkoitettu ihan kaikille apua tarvitseville

Ruoka-apua voi hakea jokainen sitä tarvitseva. Poikkeustilanne voi kohdata ihan tavallista ennen hyvinkin toimeentulevaa perhettä.

Tilanteen pitkittyminen, kuten lomautusten muuttuminen työttömyydeksi on ajanut monet avuntarpeeseen.

”Ruoka-apua voi hakea kuka vain, jolla taloudellisen tilanteensa vuoksi ei ole mahdollisuuksia hankkia riittävästi ruokatarvikkeita kaupasta omin varoin”, ruoka-avun taustalla toimiva Osallistava yhteisö -hankkeen projektipäällikkö Reetta Nick kertoo.

Ruoka-apukassin sisältö oli monipuolinen – kokkasimme uunimunakkaan, voileipiä ja kanakeiton sekä jälkkäriksi keksejä

Toimittajan Kontulan ruoka-avusta mukaan saama elintarvikekassi oli poikkeuksellisen runsas. Kassi jaettiin vapun jälkeisellä viikolla, jolloin kaupoista oli tullut erityisen paljon hävikkiruokaa.

Ruoka-apukassit pakataan valmiiksi, eikä sisältöön voi vaikuttaa.

Ruoka-apukassit pakataan valmiiksi, eikä sisältöön voi vaikuttaa. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Ruoka-apukassin sisältö:

 •  1 l maitoa
 • 4 banaania
 •  ½ l kuohukermaa
 • 400 g kanafileitä
 • 300 g.n pussi keittovihanneksia
 • 280 g:n pakkaus herkkusieniä + yrttiöljyä (grillisieniä)
 • 1 juureen leivottu kaura-pellavaleipä
 • 12 kpl kananmunia
 • Omena-kanelikranssipulla

Ruoka-apukassin sisältö hyödynnettiin neljä ruoka-annnokseen, jotka kuvattiin. Niistä söi kaksi aikuista ja kaksi lasta yhden päivän ajan. Jos mukana ei olisi ollut kanaa, kaupasta olisi voinut käydä hakemassa 500 g:n pussin vaaleaa soijarouhetta. Siitä riittää useammaksi päiväksi proteiinin lähteeksi.

Näiden raaka-aineiden lisäksi kaupasta ostettiin muutama raaka-aine, joihin meni yhteensä 3,63 euroa. Toki suklaan ostaminen ei olisi ollut välttämätöntä, mutta halusimme näyttä helpon tavan tehdä jo vähän ylimenneistä banaaneista, kaurahiutaleista ja suklaasta cookiekeksejä, jotka sulavat suuhun.

Kaurahiutaleita ja juustoraastetta saattaa olla myös joskus ruoka-apukassissa, tällä kertaa ei ollut.

 • 1 sipuli (0,30 €)
 • 1 juustoraastepussi (1,25 €)
 • 1 pkt kaurahiutaleita (0,89 €)
 • 1 leivontasuklaalevy (1,19 €)

Kanakeitto

Jos kaapissa olisi ollut vielä perunaa, niin sitä olisi voinut lisätä keittoon. Siihen sopivat myös nuudelit hyvin, jos sellaisia on omassa kaapissa.

Ruoka-apukassin kanafileistä, kermasta ja kasviksista valmistettiin kermainen currykanakeitto. 

Ruoka-apukassin kanafileistä, kermasta ja kasviksista valmistettiin kermainen currykanakeitto.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

½ sipulia

2 rkl rypsiöljyä (oli kaapissa)

2 rkl currymausteseosta (oli kaapissa)

400 g kanafileitä pilkottuna (voi olla valmiiksi maustettua tai maustamatonta)

300 g:n pussi keittovihanneksia

1 l vettä tai kasvislientä

2 dl kermaa

1 tl suolaa

Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetken aikaa kattilassa. Lisää currymausteseos ja kanafileet pilkottuna pieneksi. Ruskista kanafileitä kaksi minuuttia.

Lisää kattilaan keittovihannespussi ja kasvisliemi. Keitä noin 15 minuuttia. Lisää kerma ja kuumenna vielä nopeasti. Tarjoa heti.

Uunimunakas

Ruoka-apukassin kananmunista ja grillisienistä valmistui uunimunakas.

Ruoka-apukassin kananmunista ja grillisienistä valmistui uunimunakas. Kuva: Sanna Mansikkamäki

½ pkt grillisieniä

1 rkl rypsiöljyä

6 kananmunaa

1 dl kermaa

1 tl suolaa

1/2 ps (n. 75 g) juustoraastetta

Leikkaa puolet grillisienistä ohuiksi viipaleiksi. Paista niitä pannulla hetki öljyssä, että ne ruskistuvat kivasti.

Riko kananmunat kulhoon ja ja lisää kerma. Sekoita kevyesti ja lisää suola. Kaada munaseos leivinpaperilla vuorattuun pieneen reunalliseen vuokaan esim. lasagnevuoan tyyliseen. Ripottele päälle paistetut sienet ja juustoraastetta. Jos kassissa ei olisi ollut sieniä, munakas onnistuu myös ilman. Tai jollain muilla kasviksilla.

Paista uunimunakasta 220 asteessa noin 20 minuuttia. Syö aamiaiseksi, välipalaksi tai iltapalaksi.

Sieni- ja kananmunavoileivät

Ruoka-apukassin leivästä valmistui kahta erilaista voileipää. Munavoileipiä ja sieni-juustouunileipiä. Kassissa oli mukana iso leipä, kananmunia ja sieniä. Kaupasta ostettiin sipuli ja edullista juustoraastetta. 

Ruoka-apukassin leivästä valmistui kahdet erilaiset voileivät. Munavoileipä ja sieni-juustouunileipä. Kassissa oli mukana iso leipä, kananmunia ja sieniä. Kaupasta ostettiin sipuli ja edullista juustoraastetta.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

1 leipä

6 kananmunaa

½ pkt grillisieniä + yrttiöljy

½ sipulia

1 rkl rypsiöljyä

½ ps (n. 75 g) juustoraastetta

Laita kananmunat kiehuvaan veteen. Keitä 8 minuuttia. Kaada vesi pois ja viilennä munia hetki kylmän veden alla. Kuori ja viipaloi munat.

Viipaloi leipä. Voitele noin puolet leipäviipaleista margariinilla tai voilla. Nosta niiden päälle keitettyjä kananmunaviipaleita.

Voitele loput leivistä ruokakassissa sienien mukana tulleella yrttiöljyllä (jos ei ole yrttiöljyä, voitele vain margariinilla).

Viipaloi sienet ja hienonna sipuli. Kuullota niitä pannulla öljyssä hetki, että sienet vähän ruskistuvat. Nosta paistetut sienet ja sipuli leipäviipaleiden päälle. Nosta leivät uunipellille ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista 230 asteessa noin 10 minuuttia.

Kolmen aineksen cookiet: banaani-kaurahiutalekeksit suklaalla maustettuna

Ruoka-apukassista tuli banaaneja sekä pulla. Kolmen aineksen keksit syntyivät mustuneesta banaanista, kaurahiutaleista ja suklaasta. Pulla syötiin kermavaahdon kera. 

Ruoka-apukassista tuli banaaneja sekä pulla. Kolmen aineksen keksit syntyivät mustuneesta banaanista, kaurahiutaleista ja suklaasta. Pulla syötiin kermavaahdon kera.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

4 ylikypsää banaania

5 dl kaurahiutaleita

60 g rouhittua tumaa leivonta- tai taloussuklaata (myös kaupan valmis taloussuklaarouhepussi käy, joka löytyy leivontahyllystä)

Rouhi suklaa, jos et käytä valmista rouhetta. Muussaa banaanit haarukalla kulhossa. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja suklaarouhe. Sekoita tosi hyvin, voit tehdä sekoituksen käsillä, se toimii parhaiten.

Muotoile vähän kostutetuilla käsillä leivinpaperin päälle uunipellille pieniä keksejä. Painele ja muotoile ne littaniksi. Tästä määrästä tulee noin kymmenen cookiekeksiä.

Paista 220 asteessa noin 18 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen syömsitä.

Voit jättää myös suklaan pois, silloin saat todella terveellisiä ja herkullisia välipalakeksejä ilman sokeria ja rasvaa.

Ruokakassin mukana tullut pullakrassi nautittiin kermavaahdon kanssa, koska kermaa jäi yli keitosta. Pullasta olisi voinut tehdä myös köyhiä ritareita. Maito tarjottiin ruokajuomana.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä ruoka-apukassi pitää sisällään? Kokkasimme kassin raaka-aineista keiton, munakkaan, lämppärit ja keksit – katso simppelit ohjeet 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X