Suomen 50 parasta ravintolaa 2019.

Suomen 50 parasta ravintolaa – ammattilaisten valinnat nostivat tutun kolmikon kärkisijoille

Kolme parasta ravintolaa löytyvät Helsingistä. Ääniä saivat ravintolat ympäri Suomen. Pohjoisin listalta löytyvä ravintola sijaitsee Inarissa.

Viisi Tähteä -verkkomedia yhdessä ruoka-alan tapahtumia järjestävän Food Camp Finlandin kanssa julkistivat Suomen 50 parasta ravintolaa Wanhassa Satamassa järjestetyn ruoka-alan ammattilaisten seminaarin päätteeksi.

Suomen parhaat ravitolat TOP 3

  1. Grön, Helsinki
  2. Baskeri & Basso eli BasBas, Helsinki
  3. Olo, Helsinki

Suomen paras ravintola löytyy Albertinkadulta Helsingistä.  Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen luotsaama ravintola Grön oli ykkönen myös vuosi sitten. Vain 24 asiakaspaikan Grön on voittanut lukuisia arvostettuja ravintola-alan palkintoja parin viime vuoden aikana. Sillä on myös yksi Michelin-tähti, kerrotaan Viisi Tähteä -median tiedotteessa.

Toiseksi sijoittui helsinkiläinen Baskeri&Basso Bistro ja kolmas oli Ravintola Olo niin ikään Helsingistä. Kolmikko oli kärkisijoilla myös vuosi sitten. BasBasin ja Olon sijoitukset olivat vain vaihtuneet toisin päin.

Baskeri&Basso Bistro oli illan tähti voittamalla myös Paras palvelu, Paras Työnantaja ja Paras Tunnelma -sarjat.

Suomen parhaiden ravintoloiden valtakunnalliseen äänestykseen osallistui  noin 250 ruoka-alan ammattilaista.

Pääkaupunkiseutu piti pintansa äänestyksen kärkisijoilla. Turkulainen Kaskis sijoittui kuudenneksi ja oli sijoituksellaan paras Helsingin ulkopuolinen ravintola. Pohjoisin ravintola on Aanaar Inarista sijalla 46.

50 parhaan ravintolan listalla on huomattavan paljon uusia ravintoloita ja nousijoita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Listalta pudonneista ja sijoituksissa laskeneissa on tehtävissä johtopäätös, että lähiruoka sen alkuperäisessä merkityksessä ei enää riitä menestyksen takeeksi.

”Kotimaisten pientuottajien parhaiden raaka-aineiden käyttö on nyt perusoletus, ja useimmiten niitä käytetään skandinaavisessa yhteydessä tai ravintolalla on jokin suurempi tarina kuten eettisyys, nollahävikki tai kestävä kehitys”, Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki pohtii.

Rislakin mielestä toinen selkeä trendi on klassisuuden paluu – jopa ranskalaisen keittotaidon esiin nousu. Klassisuutta on mm. annoksissa, ruoanlaittotekniikoissa, palvelussa, viinilistoissa sekä valkoisissa pöytäliinoissa. Epävarmuuden ja vastakkainasettelun ilmapiiri luo pohjaa vakaan ja turvallisen peruskallion etsintään.

Suomen 50 parasta ravintolaa 2019.

”Samalla listalla on villejä ja kokeellisia, täysin omaäänisiä ravintoloita, kuten helsinkiläiset Gastro Cafe Kallio ja Inari sekä Mikko Utter Lohjalta. Muutoinkin omaäänisyys ja persoonallisuus – Se juttu! – ovat arvostettavia ominaisuuksia”, Rislakki tähdentää.

Suomen 50 parhaan listalle nousi ravintoloita Kirkkonummelta, Porvoosta, Järvenpäästä, Lohjalta, Kangasalta, Oulusta, ja Joensuusta. Maakuntien ykköspaikat peittosivat monet pääkaupungin klassikot ja kokeelliset ravintolat.

Ravintoloita palkittiin eri sarjoissa sekä 50 parasta listauksessa.

  • Paras palvelu : Baskeri&Basso Bistro, Helsinki
  • Paras ruoka : Ravintola Palace, Helsinki
  • Paras tulokas : Inari, Helsinki
  • Paras työnantaja : Baskeri&Basso Bistro, Helsinki
  • Paras viinilista: Ravintola Muru, Helsinki
  • Paras olutvalikoima: Gastropub Tuulensuu, Tampere
  • Paras ravintolatapahtuma: Taste of Helsinki
  • Paras klassikkoravintola: Savoy, Helsinki
  • Paras tunnelma: Baskeri&Basso Bistro, Helsinki
  • Paras eettinen ravintola: Nolla, Helsinki

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019

  1. Grön, Helsinki
  2. Baskeri&Basso Bistro, Helsinki
  3. Olo, Helsinki
  4. Palace, Helsinki
  5. Inari, Helsinki
  6. Kaskis, Turku
  7. Vinkkeli, Helsinki
  8. Ora, Helsinki
  9. Demo, Helsinki
  10. Ask, Helsinki
  11. Chapter, Helsinki
  12. C, Tampere
  13. Nolla, Helsinki
  14. Mami, Turku
  15. Ravinteli Bertha, Tampere
  16. Muru, Helsinki
  17. Wino, Helsinki
  18. Kajo, Tampere
  19. Ravinteli Huber, Tampere
  20. Emo, Helsinki
  21. Ultima, Helsinki
  22. Savoy, Helsinki
  23. SicaPelle Wining & Dining, Porvoo
  24. BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki
  25. Nude, Helsinki
  26. Maannos, Helsinki
  27. Smör, Turku
  28. Yes Yes Yes, Helsinki
  29. Kosmos, Helsinki
  30. Kuurna, Helsinki
  31. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
  32. Mikko Utter, Lohja
  33. Ragu, Helsinki
  34. Farang, Helsinki
  35. Kuori, Turku
  36. Local Bistro, Joensuu
  37. Hella ja Huone, Tampere
  38. Karu Izakaya, Turku
  39. Paakari, Kangasala
  40. Ludu, Turku
  41. Pastis, Helsinki
  42. Bistro O Mat, Kirkkonummi
  43. Carelia, Helsinki
  44. Sesonki Gastro Bar, Järvenpää
  45. Juuri, Helsinki
  46. Aanaar, Inari
  47. Ostroferia, Oulu
  48. Tintå, Turku
  49. Passio Keittiö ja Baari, Helsinki
  50. Pastor, Helsinki

Lähde: 50 parasta ravintolaa -tiedote

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suomen 50 parasta ravintolaa – ammattilaisten valinnat nostivat tutun kolmikon kärkisijoille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X