Suomen 50 parasta ravintolaa 2019 – ammattilaisten valinnat nostivat tutun kolmikon kärkisijoille
Kolme parasta ravintolaa löytyvät Helsingistä. Ääniä saivat ravintolat ympäri Suomen. Pohjoisin listalta löytyvä ravintola sijaitsee Inarissa.
Viisi Tähteä -verkkomedia yhdessä ruoka-alan tapahtumia järjestävän Food Camp Finlandin kanssa julkistivat Suomen 50 parasta ravintolaa Wanhassa Satamassa järjestetyn ruoka-alan ammattilaisten seminaarin päätteeksi.
Suomen parhaat ravitolat TOP 3
- Grön, Helsinki
- Baskeri & Basso eli BasBas, Helsinki
- Olo, Helsinki
Suomen paras ravintola löytyy Albertinkadulta Helsingistä. Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen luotsaama ravintola Grön oli ykkönen myös vuosi sitten. Vain 24 asiakaspaikan Grön on voittanut lukuisia arvostettuja ravintola-alan palkintoja parin viime vuoden aikana. Sillä on myös yksi Michelin-tähti, kerrotaan Viisi Tähteä -median tiedotteessa.
Toiseksi sijoittui helsinkiläinen Baskeri&Basso Bistro ja kolmas oli Ravintola Olo niin ikään Helsingistä. Kolmikko oli kärkisijoilla myös vuosi sitten. BasBasin ja Olon sijoitukset olivat vain vaihtuneet toisin päin.
Baskeri&Basso Bistro oli illan tähti voittamalla myös Paras palvelu, Paras Työnantaja ja Paras Tunnelma -sarjat.
Suomen parhaiden ravintoloiden valtakunnalliseen äänestykseen osallistui noin 250 ruoka-alan ammattilaista.
Pääkaupunkiseutu piti pintansa äänestyksen kärkisijoilla. Turkulainen Kaskis sijoittui kuudenneksi ja oli sijoituksellaan paras Helsingin ulkopuolinen ravintola. Pohjoisin ravintola on Aanaar Inarista sijalla 46.
50 parhaan ravintolan listalla on huomattavan paljon uusia ravintoloita ja nousijoita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Listalta pudonneista ja sijoituksissa laskeneissa on tehtävissä johtopäätös, että lähiruoka sen alkuperäisessä merkityksessä ei enää riitä menestyksen takeeksi.
”Kotimaisten pientuottajien parhaiden raaka-aineiden käyttö on nyt perusoletus, ja useimmiten niitä käytetään skandinaavisessa yhteydessä tai ravintolalla on jokin suurempi tarina kuten eettisyys, nollahävikki tai kestävä kehitys”, Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki pohtii.
Rislakin mielestä toinen selkeä trendi on klassisuuden paluu – jopa ranskalaisen keittotaidon esiin nousu. Klassisuutta on mm. annoksissa, ruoanlaittotekniikoissa, palvelussa, viinilistoissa sekä valkoisissa pöytäliinoissa. Epävarmuuden ja vastakkainasettelun ilmapiiri luo pohjaa vakaan ja turvallisen peruskallion etsintään.
”Samalla listalla on villejä ja kokeellisia, täysin omaäänisiä ravintoloita, kuten helsinkiläiset Gastro Cafe Kallio ja Inari sekä Mikko Utter Lohjalta. Muutoinkin omaäänisyys ja persoonallisuus – Se juttu! – ovat arvostettavia ominaisuuksia”, Rislakki tähdentää.
Suomen 50 parhaan listalle nousi ravintoloita Kirkkonummelta, Porvoosta, Järvenpäästä, Lohjalta, Kangasalta, Oulusta, ja Joensuusta. Maakuntien ykköspaikat peittosivat monet pääkaupungin klassikot ja kokeelliset ravintolat.
Ravintoloita palkittiin eri sarjoissa sekä 50 parasta listauksessa.
- Paras palvelu : Baskeri&Basso Bistro, Helsinki
- Paras ruoka : Ravintola Palace, Helsinki
- Paras tulokas : Inari, Helsinki
- Paras työnantaja : Baskeri&Basso Bistro, Helsinki
- Paras viinilista: Ravintola Muru, Helsinki
- Paras olutvalikoima: Gastropub Tuulensuu, Tampere
- Paras ravintolatapahtuma: Taste of Helsinki
- Paras klassikkoravintola: Savoy, Helsinki
- Paras tunnelma: Baskeri&Basso Bistro, Helsinki
- Paras eettinen ravintola: Nolla, Helsinki
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019
- Grön, Helsinki
- Baskeri&Basso Bistro, Helsinki
- Olo, Helsinki
- Palace, Helsinki
- Inari, Helsinki
- Kaskis, Turku
- Vinkkeli, Helsinki
- Ora, Helsinki
- Demo, Helsinki
- Ask, Helsinki
- Chapter, Helsinki
- C, Tampere
- Nolla, Helsinki
- Mami, Turku
- Ravinteli Bertha, Tampere
- Muru, Helsinki
- Wino, Helsinki
- Kajo, Tampere
- Ravinteli Huber, Tampere
- Emo, Helsinki
- Ultima, Helsinki
- Savoy, Helsinki
- SicaPelle Wining & Dining, Porvoo
- BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki
- Nude, Helsinki
- Maannos, Helsinki
- Smör, Turku
- Yes Yes Yes, Helsinki
- Kosmos, Helsinki
- Kuurna, Helsinki
- Gastro Cafe Kallio, Helsinki
- Mikko Utter, Lohja
- Ragu, Helsinki
- Farang, Helsinki
- Kuori, Turku
- Local Bistro, Joensuu
- Hella ja Huone, Tampere
- Karu Izakaya, Turku
- Paakari, Kangasala
- Ludu, Turku
- Pastis, Helsinki
- Bistro O Mat, Kirkkonummi
- Carelia, Helsinki
- Sesonki Gastro Bar, Järvenpää
- Juuri, Helsinki
- Aanaar, Inari
- Ostroferia, Oulu
- Tintå, Turku
- Passio Keittiö ja Baari, Helsinki
- Pastor, Helsinki
Lähde: 50 parasta ravintolaa -tiedote
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suomen 50 parasta ravintolaa 2019 – ammattilaisten valinnat nostivat tutun kolmikon kärkisijoille