Varo tätä virhettä! Voipaperi voi aiheuttaa katastrofin uunissa – näin erotat voi- ja leivinpaperin

Leivinpaperi ja voipaperi voivat mennä herkästi sekaisin keittiön laatikossa. Valitse oikea paperi oikeaan tarkoitukseen.

Onko sinullekin käynyt joskus niin, että olet poistanut leivin- ja voipaperista pahviset pakkaukset? Sen jälkeen papereita on vaikea tunnistaa ja leivonnaisesi saattaa mennä pilalle väärän paperin ollessa mukana uunissa.

Suurin ero on siinä, että voipaperin päällä ei voi paistaa.

Leivinpaperi on tehty kuumuuden kestäväksi ja se on tarkoitettu nimenomaan leivonnaisten alle leivinpellin päälle tai vuokiin.

Voipaperi kestää taas kosteutta hyvin. Voipaperiin voi kääriä kosteita elintarvikkeita kuten kalaa tai lihaa.

Kala kypsyy terveellisesti leivinpaperikäärössä.

Kala kypsyy terveellisesti leivinpaperikäärössä. Kuva: Seppo Saarentola

Leivinpaperi – näin käytät sitä

Leivinpaperin käyttömahdollisuudet ovat monet. Oletko tullut ajatelleeksi, että leivinpaperia voi käyttää myös grillissä tai pannulla?

Leivinpaperi kestää kuumuutta jopa 250 asteeseen. Pinnan silikonointi takaa sen, että tahmeat sokeriset ja rasvaiset ruoat eivät pinty kiinni siihen. Leivinpaperi on myös rasvatiivis.

 • Säästyt pinttyneiltä ja palaneilta uunivuoilta, kun vuoraat ne leivinpaperilla ennen paistamista. Etenkin sokeria, siirappia ja rasvaa sisältävät leivonnaiset ja ruoat kannattaa paistaa leivinpaperilla vuoratuissa vuoissa, jos haluat säästyä turhalta tiskaamiselta.
 • Leivinpaperia voi käyttää myös kantena, jos kattilan kansi on kadoksissa.
 • Leivinpaperin päällä voi myös paistaa kalaa pannulla, jos haluaa paistaa ilman rasvaa. Laita pannulle pala leivinpaperia ja paista sen päällä pihvi tai kananmuna. Kuulostaa oudolta, mutta toimii.
 • Käryt kurissa. Leivinpaperista voi tehdä uuniin kääröjä. Kääröjen sisään voi laittaa esimerkiksi kalaa. Höyryt pysyvät nyytissä, eikä ulos tule turhia hajuja.
 • Kasvikset höyrystyvät kätevästi myös uuninyytissä.
 • Ärsyttääkö halloumin paistaminen tai grillaus? Halloum tarttuu helposti kiinni parilaan. Paista grillijuustot ja rasvainen herkästi hajoava kalafilee grillissä tai parilassa leivinpaperin päällä.
Leivinpaperi vai voipaperi?

Älä käytä kertaalleen käytettyä leivinpaperia uudelleen. Kuva: Sampo Korhonen

Voipaperi – näin käytät sitä

Voipaperi ei kestä kuumuutta. Leivonnainen tarttuu voipaperiin tiukasti eikä se irtoa helposti. Voipaperin joutuu repimään irti paistetusta leivonnaisesta ja samalla leivonnainen on pilalla.

Voipaperi on parasta ottaa käyttöön silloin kun tarvitset kosteuden kestävää paperia esimerkiksi kalan tai lihan käärimiseen.

 • Voipaperi toimii hyvin, kun tarvitset kostean kalan ympärille paperia. Esimerkiksi suolalla ja sokerilla graavauksessa olevan kalan voi kääriä tiukkaan pakettiin voipaperiin. Voipaperi kestää kosteutta, leivinpaperi taas hajoaa kosteudesta helposti.
 • Voipaperista voi tehdä pursotinpussin. Sen kosteudenkestävyys on omiaan juuri tähän tarpeeseen.
 • Suojaa leikkuulaudat ja työlaudat voipaperilla, kun käsittelet esimerkiksi kalaa. Saat pidettyä laudan puhtaampana ja sen peseminen helpottuu.
 • Eväsleipien kääreeksi sopii hyvin voipaperi. Se on ekologisempi vaihtoehto kuin muovispussi. Voipaperi on kompostoituva ja hengittävä.
 • Voipaperiin voi piirtää ja siitä voi askarrella. Teippi ja liima tarttuvat siihen. Leivinpaperiin teippi ei tartu.

Mysteerirulla pyörii laatikossa – näin tunnistat kumpi on kumpi

Menivätkö rullat sekaisin keittiön laatikossa, kun poistit pahvipakkaukset? Hätä ei ole tämän näköinen. Nerokkaalla askartelutestillä tiedät kumpi on kumpi. Voipaperiin on helppo piirtää ja siihen tarttuu teippi. Leivinpaperi ei sovellu askarteluun.

Lähde: Metsätissue

Avainsanat

Keskustelu

Milloin leivinpaperia aloitettiin valmistaa? Muistan pienenä voidelleeni voipaperia leivonnaisten alle.

Miksei leivinpaperia saisi käyttää uudestaan? Kuvatekstissä sanotaan niin ilman perusteluja.

Minuakin kiinnostaa, miksi leivinpaperia ei saa käyttää uudelleen? Esim. muuttuvatko sen ominaisuudet vaarallisiksi (myrkyllisyys) tai haitallisiksi (ruoka tarttuu kiinni). Itse käytän leivinpaperia leivonnaisten alla useamman kerran, ja heitän pois vasta kun se palaa ”mustaksi”.

Minäkin olen käyttänyt samaa leivinpaperia useaan kertaan ja hyvin on toiminut.
Säästöä se on pienikin säästö, kun paljon leipoo

Aina olen käyttänyt leivipaperia useaan kertaan ja kymmenien vuosien ajan, ja nyt sitten ilmeneekin että se on vaarallista, uskomatonta…… Niin teen kyllä edelleenkin.

Miksi se paketti pitää poistaa leivin- tai voipaperirullan ympäriltä? Juuri se pakkaus auttaa erottamaan nämä paperilaadut toisistaan helposti ja varmasti. Toki edellyttäen, ettei rullia ole otettu välillä (yhtäaikaa) pois pakkauksistaan ja sitten laitettu väärin päin takaisin. 😉

Paperit eivät mene sekaisin kun ostat leivinarkkeja. Se mikä on pitkänä pätkänä rullalla on voipaperi.

Kommentoi juttua: Varo tätä virhettä! Voipaperi voi aiheuttaa katastrofin uunissa – näin erotat voi- ja leivinpaperin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X