Ruoka

Cheddar on texmex-ruoissa todellinen ässä – kokosimme parhaat käyttövinkit suosikkijuustolle

Cheddar on tuttu hampurilaisen välistä, mutta suosikkijuustosta on moneen muuhunkin. Tutustu aromaattiseen cheddariin ja poimi parhaat reseptit herkutteluun.

Cheddar on alun perin englantilainen lehmänmaidosta valmistettava kova juusto, joka on nimetty Somersetissä sijaitsevan Cheddarin kylän mukaan, jossa juustoa ennen vanhaan varastoitiin luolissa. 

Nykyisen kaltaista cheddaria on valmistettu jo ainakin vuodesta 1100. Cheddar on antanut nimensä myös juustonvalmistustekniikalle, jota monen muunkin juuston valmistuksessa käytetään hyväksi. Valtaosa maailman cheddareista valmistetaan nykyään automaattisesti koneilla, eräkoon ollessa esimerkiksi 14 000 kiloa kerralla. Valmistus on nopeaa, kypsytysaika on kutistettu 5-24 kuukaudesta pariin kuukauteen. 

Toki cheddaria valmistetaan edelleen käsityönä niin Englannissa kuin Suomessakin perinteisin menetelmin. Somersetin, Devonin, Dorsetin tai Cornwallin kreivikunnissa perinteisillä menetelmillä valmistetuille cheddarjuustoille on myönnetty myös Euroopan Unionin suojattu alkuperänimitys.

Cheddar tuo usein mieleen hampurilaisissa käytetyn juuston. Se ei kuitenkaan ole aitoa cheddaria, vaan yleensä sulatejuustoa. Aromikas cheddarjuusto on maukasta siltäänkin, mutta se myös sulaa kauniisti ruoanvalmistuksessa ja näin ollen lisää eri käyttömahdollisuuksia.

Cheddar sopii texmex-pöytään

Texmex-ruoissa cheddar on todellinen ässä. Lisää juustoa tacosalaatin höysteeksi, kuorruta sillä mehevä tacopiirakka tai raasta sitä vaikka mehevien kanaburritojen täytteeksi. 

Erityisesti nachopellin päältä tuttu cheddarkastike on helppo valmistaa myös itse. Tarvitset kolme raaka-ainetta ja muutaman minuutin valmistusaikaa.

Cheddar mehevöittää suolaiset leivonnaiset

Suolaisiin leivonnaisiin aromikas cheddar tuo makua, mehevyyttä ja herkullista särmää. Iltateen kanssa maistuvat klassiset, leivinjauheella kohotettavat skonssit, joiden juju piilee mausteena käytetyssä cheddarjuustossa. Uunituoreet leivonnaiset voi tarjoilla myös viikonloppuaamiaisen herkkupalana aprikoosi-kuminahillokkeen ja juustojen kera.

Brunssilla, viikonloppuaamiaisella ja iltateen kaverina ilahduttavat myös uunista suoraan pöytään nostetut tuhdit pekoni-cheddarmuffinit.

Kinkku-cheddarstruudeli ilahduttaa kahvipöydän suolaisena tarjottavana. Vaivaa taikina huolella, jotta saat siihen hyvän sitkon. Täytteeksi riittää ylikypsä keittokinkku sekä cheddarjuustoraaste.

Sujauta cheddaria leivälle tai hodarin väliin, risottoon tai pastaan

Myös täytetyt leivät ja hodarit saavat cheddarjuustosta herkullista särmää. Cowboy toastin täytteenä ihastuttavat jauhelihapihvit, paistettu sipuli ja cheddar. Tanskalaiset tuhdit ja ruokaisat leivät sopivat välipalaksi talviretkelle. 

Kesällä puolestaan grillin lämmössä muhii näyttävä grillileipä, joka valmistetaan hauskasti nyhtöleivän tapaan. Leipä grillataan kokonaisena tomaattisella mausteseoksella ja cheddarjuustolla täytettynä. 

Teksas Tommy hot dog eli pekonihodari on mättö vailla vertaa! Paahdettu pekoni ja sulanut cheddar ovat täydellinen yhdistelmä.

Vähintään yhtä tuhti ja herkullinen hodari on myös chili dog, jonka juju piilee tulisessa jauhelihakastikkeessa ja juustokuorrutuksessa. Lisänä voi tarjota kurkkusalaattia, ketsuppia, sinappia ja majoneesia.

Jos kaipaat risottoon uutta jujua, vaihda perinteinen parmesaani cheddariin ja lisää höysteeksi rapeaksi paahdettua pekonia. Tästä ei syksyinen lohturuoka parane!

Herkullinen idea on lisätä cheddarjuustoraastetta myös kana-makaronilaatikon pinnalle. Tämä ruokasuosikki poikkeaa muutenkin perinteisestä, sillä se valmistetaan uunin sijaan pannulla.

Lue lisää Anna.fi: Kokoa runsas ja houkutteleva juustotarjotin – vinkit juustojen valintaan ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Cheddar on texmex-ruoissa todellinen ässä – kokosimme parhaat käyttövinkit suosikkijuustolle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.