vappumunkit, vappu, munkki, gluteeniton munkki, vappupiknik, vappumenu

TV-kokki Meri-Tuuli Väntsin vappuideat: ”Härskin syntistä, ja sopii kuoharin kanssa!”

TV:stä tuttu kokki rakastaa juhlia ja hyvää ruokaa. Herkulliset vappuruoat ovat helppoja toteuttaa ja sopivat monelle. Hän vinkkaa myös, mitä kannattaa tarjoilla perunasalaatin kanssa.

Rentous ja hauskuus näkyvät Meri-Tuulin vappumenussa.  Vinkit ovat koottu hänen ja Pipsa Hurmerinnan yhteisestä kirjasta Samassa liemessä (WSOY). Meri-Tuuli viettää vapun rennosti kavereiden kanssa sisätiloissa juhlien.

Mitä tarjoilla perunasalaatin kanssa?

Perunasalaatti kuuluu vappuu, mutta mitä ihmettä sen kanssa voisi tarjoilla, jos ei halua syödä nakkeja?

”Perunasalaatin kanssa tarjoilisin helppoja ja etukäteen valmistettavia juttuja, joka mahdollistavat sen, että minulle itselleni jää aikaa seurustella vieraiden kanssa. Vappumenuuseen meidän kirjasta löytyy kosolti hyviä reseptejä ja omissa bileissäni tarjoaisin esimerkiksi ananasgazpachoa, joka on pirtsakka ja sopivan tulinen sekä se sopii vihreän värinsä vuoksi kevääseen. Sen kirpakkuus taittaa kivasti vappumenun klassisimpia, rasvaisia makuja. Gazpachon voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä ja pyöräyttää nopeasti vielä blenderin kautta ennen tarjoilua.”

Gazpachoon tulee tuoreen ananaksen lisäksi kurkkua, sipulia, limetin mehua, korianteria ja tulisuutta tuo jalapeño.

samassa liemessä

Kirjan yksi hittiohjeita ovat friteeratut oliivit.

”Ai miksi ei? Juuri siitä syystä, hillitön ohje on sellaista tavaraa, että niihin jää ihan koukkuun,” Väntsi nauraa.

Oliivit voi täyttää valmiiksi ja friteerata samassa rasvassa kuin tippaleivät ja munkitkin, kunhan jättää nämä viimeiseksi, etteivät munkit maistu oliivilta ja ricottajuustolta.

Ne ovat helppo tehdä. Sen kuin täyttää kivettömän oliivin ricottajuustolla, paneroi ne ja uppopaistaa.

”Artisokkadippi on joka juhlien kingi. Se on niin härskin syntistä ja vastustamatonta. Vieraasi parkkeeraavat artisokkadippikulhon viereen varmasti. Ja se sopii ihanasti kuoharin kanssa!”

 

merituuli ja pipsa

Samassa liemessä kirjailijat Pipsa Hurmerinta (vas.) ja Meri-Tuuli Väntsi rakastavat juhlia. Uusi kirja on täynnä herkullisia juhlaideoita. Kuva: Kreetta Järvenpää Photography

Mitä tarjoilisit juhlien juomana?

”Paljon kuohuviiniä. Siinä saa olla vähän makeutta, jolloin juoma on helpompi yhdistää ruoan kanssa. Vappupöydässä on usein niin paljon erilaisia ruokia, että juoman on oltava helppo. Toki ostan aina yhden samppanjan, mutta sitten kun kilistellään isommin, tarjoilen edullista kuohuviiniä.”

Meri-Tuulen mukaan vappubrunssille sopivat myös cocktailit ja olut.

Michelada ja Bloody Mary sopivat brunssille hyvin. Michelada on meksikolainen tapa tarjoilla olutta, siinä maistuu lime ja chili.

Ihanan artisokkadipin ohje

400 g säilykeartisokansydämiä

1 dl säilykejalapeñoja

400 g maustamatonta tuorejuustoa

4 dl majoneesia

200 g valmiiksi raastettua pussiparmesaania

1 dl kylmää vettä

mustapippuria

tarjolle nachoja

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Valuta artisokan sydämet ja silppua pieneksi silpuksi. Silppua jalapenot. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja sekoita hyvin. Mausta mustapippurilla.
Kaada seos uuninkestävään vuokaan (tai jos haluat olla oikein härski, foliovuokaan). Paista uunissa, kunnes seos kuplii ja alkaa ruskistua pinnalta.
Tarjoa lämmitettynä nachojen seurana.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: TV-kokki Meri-Tuuli Väntsin vappuideat: ”Härskin syntistä, ja sopii kuoharin kanssa!”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X