Hodarivuoka on hitti.

Vappumenu – kokosimme helpot menut perinteiseen, moderniin ja rentoon tyyliin

Vappumenu voi koostua makusi mukaan perinteisistä herkuista tai uusista suosikeista. Kokosimme viisi herkullista vappumenuta, joista löydät varmasti suosikkisi joka tilanteeseen ja tarpeeseen.

Vappumenu voi rakentua klassikoiden, kuten perunasalaatin ja sillin sekä munkkien ja siman ympärille, mutta niiden sijaan tai oheen pöytään voi kattaa melkein mitä vain.

Lue myös: Vappulounas kotona – nauti keväisistä herkuista ja hilpeästä tunnelmasta!

Herkullinen vappumenu voi koostua alku-, pää- ja jälkiruoasta, mutta tarjolla voi olla myös paljon erilaisia pikkusyötäviä, perinteisiä herkkuja modernilla twistillä, rentoa katuruokaa sekä herkkuja kasvissyöjille. Lasten vappumenu maistuu taatusti myös perheen pienimmille. 

Helpoin vappumenu valmistuu mutkia oikomalla tai vaikkapa nyyttäriperiaatteella: yksi tekee alkupalat, toinen sekoittaa salaatin ja kolmas leipoo piirakan ja neljäs leipoo pientä makeaa kahvin kaveriksi.

Vappumenu kannattaa rakentaa seurueen mukaan. Ennen suunnittelua onkin hyvä miettiä mahdolliset rajoitukset ruoka-aineiden suhteen. Kokosimme reilun kattauksen sekä perinteisiä että yllättäviä vappuruokia, joista jokainen löytää taatusti suosikkinsa herkullisen vapun viettoon.

vappumenu

Vappumenu voi koostua erilaisista pikkusyötävistä. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan monet pikkunaposteltavat voi ostaa kaupasta valmiina. Kuva: Kristiina Kurronen

Perinteinen vappumenu koostuu perunasalaatista, lihapullista ja munkeista – simaa unohtamatta

Silli on vappubrunssien perinteinen suolapala, joka tarjotaan vaihteeksi kermaiseen pannacottaan sukeltaneena. Lempeä sillipannacotta sopii alkupalaksi sellaisenaan tai perunasalaatin – vapun toisen perinneherkun – kera.

Vihreän perunsalaatin rinnalla vappuaterialla maistuvat nakit, makkarat ja lihapullat. Vappumenu voi koostua useastakin erilaisesta pyörykästä, joista jokainen voi napsia mieleisensä makunsa tai ruokavalionsa mukaan. Esimerkiksi pikantit possupyörykät maustetaan aasialaisittain ja tarjotaan jogurtti- ja chilikastikkeen kera.

Kasvissyöjä herkuttelee lihapullien sijaan nyhtökaurasta valmistetuilla nyhtöpullilla, jotka friteerataan rapeiksi ja tarjotaan lämpimänä tai kylmänä paistetun camembert-juuston kanssa.

Perinteinen vappmenu saa arvoisensa lopetuksen, kun aterian päätteeksi keitetään kahvit ja nostetaan tarjolle makeita leivonnaisia. Munkit, tippaleivät, rosetit ja vappusima ovat ehdottomia makean vappupöydän tähtiä. Jos kaipaat perinteisten munkkien oheen jotain pientä twistiä, kokeile suolakinuskilla täytettyjä munkkeja. Munkit suolakinuskitäytteellä on vapun kiistaton ykkösherkku.

Moderni vappumenu: herkkuja pienellä twistillä

Jos perinteinen vappumenu perunsalaatteineen ja lihapullineen ei ole juttusi, vaan kaipaat niiden sijaan jotain aivan muuta, valmista pöytään aasialaisia makuvivahteita, ruokaisia salaatteja sekä hauskaa pikkusyötävää.

Korealaiset katkarapu-salaattikupit ovat rentoa sormisyötävää, jotka sopivat alkupalaksi tai pikkunaposteluun. Hauskasti kulhon muotoon taipuvat rapeat sydänsalaatinlehdet täytetään korealaisittain maustetuilla katkaravuilla. 

Vappumenu ei välttämättä kaipaa perinteistä perunasalaattia. Esimerkiksi pancetta-pastasalaatti sopii erinomaisesti vapun juhlintaan ja käy ateriasta vaikka sellaisenaan. Ruokaisan salaatin mehevöittää maukas parmesaanikastike. 

Nakkien ja lihapullien sijaan maistuvat hauskat makkarakroketit. Ne pyöritellään juustolla maustetusta makkara-perunamassasta, kieritellään leivänmuruissa ja friteerataan rapeiksi öljyssä.

Possuslideri on mehevä minihampurilainen, jonka hotkaisee suuhunsa jo muutamalla puraisulla. Täydellistä vappusyötävää siis!

Hauskasti donitsin ja croissantin yhdistävät kronitsit sopivat mainiosti modernin vappumenun jälkiruoaksi. Kronitsi näyttää ja maistuu donitsilta, mutta se yllättää croissantin rapeudella. Krontitsit ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, joten ylijäävät kannattaa pakastaa.

Vapun hauskin juoma on hattarakuohuviini. Näyttävä ja kaunis kuoharidrinkki on myös hauska ohjelmanumero. Hattara sulaa juoman joukkoon, jos kaadat kuohuviinin sen päälle. Voit tarjota juhlajuoman myös irrallisena jälkiruokatyyliin isosta astiasta, josta jokainen voi ottaa oman kasan tai työntää hattaraa pillin läpi.

Rento ja helppo vappumenu valmistuu mutkia oikoen

Vappuna herkuttelu on rentoa, mutta myös ruokien valmistus voi onnistua mutkia oikoen. Valmista pöytään vaikkapa hauska hodarivuoka ja muuta helppoa sormisyötävää.

Somat dippikasvikset tarjotaan pienistä lasipurkeista. Minikurkkujen lisäksi tarjolle voi asettaa myös porkkanaa, retiisiä ja muita raikkaita vihanneksia.

Suolaiset piirakat sopivat täydellisesti vapun juhlintaan. Helppo sushipiirakka valmistuu pakastelehtitaikinasta, jonka päälle kootaan sushista tuttuja makuja: wasabilla maustettua tuorejuustoa, graavilohta, garia eli sushi-inkinääriä sekä tuoreita kasviksia. 

Ruokaisat salaatit ovat siitä käteviä, että niitä valmistaa kerralla ison satsin. Kreikkalainen pastasalaatin kastikkeena toimii juustokuutioiden marinadi. Salaatin voi valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi, sillä se vain paranee jääkaapissa vetäytyessään.

Kahvin kera maistuvat donitsit, jotka valmistuvat nopeasti ja helposti donitsipellillä. Donitsit saavat makua raikasta makua sitruunasta. Uunidonitsit voi vapun kunniaksi kuorruttaa värikkäällä tomusokerikuorrutuksella ja viimeistellä nonparelleilla.

Poks, kippis ja kulaus! Mimosa on klassikkosarjan kuohuviinidrinkki. Se on helppotekoinen, raikas ja sopii monenlaisiin juhliin. Mimosa valmistetaan tuoremehusta ja kuohuviinistä.

Lasten vappuruoat ovat sormisyötäviä ja helppoja herkkuja

Vappumenu lapsille kootaan hauskoista suupaloista, rennoista sormisyötävistä ja erilaisista makeista herkuista.

Antipastivartaisiin voi laittaa mitä vain kaapista löytyy: marjoja, hedelmäpaloja, juustoa, tomaatteja ja yrttejä. Vartaat on helppo pakata mukaan myös piknikille. 

Kananugetit ovat erityisesti lasten mieleen. Astetta maukkammat nugetit tehdään itse. Niiden salaisuus on pehmeä sisus ja rapea kuori. Uunissa paistetut nugetit eivät ole niin rasvaisia kuin uppopaistetut. Uunissa valmistuvat myös rapeat pankopaneroidun kananuijat, joiden helppo dippi sekoitetaan valmismajoneesista ja rakuunasta.

Isompaan nälkään voi tehdä myös suositun nachopellin. Kun mitään ei lataa pellille liikaa, nachoja on helpompi herkutella siististi. Tarjoa nachopelti jauhelihan sekä muiden höysteiden kanssa. 

Jälkkäriksi maistellaan tietysti jäätelöä, aloittaahan vappu odotetun kesäkauden. Itse tehdyssä jäätelössä makuvaihtoehdot ovat rajattomat. Erilaisia jäätelötikkuja voi niitäkin tuunata lähes loputtomiin. Kokonai­nen oreo­-kek­si on sujahtanut mansikkaiseen jäätelötikkuun. Keksi näyttää hauskalta ja mais­tuu perheen pie­nemmillekin.

Lasten vappumenu ei olisi mitään ilman popcorneja, jotka tällä kertaa tarjotaan suolaisen makeina. Toffeiset popparitikkarit ovat ihanan tahmaisia herkkupaloja, joissa makean toffeen sekaan rouhitaan yllättäviä suolapähkinäsattumia. 

Lue myös Anna.fi: Mitä överimpi, sitä parempi! Kokosimme vapun piknikille tai brunssille ihanimmat ja herkullisimmat reseptit ja ideat

Kasvissyöjän vappuruoat maistuvat myös vegaaneille

Kasvissyöjän vappumenu koostuu useista erilaisista pikkusyötävistä. Alkuruoaksi ja pikkunäkään sopivat erilaiset tahnat ja dipit, kuten maukas munakoisotahna sekä pirteä punajuurihummus. Kaveriksi voi kattaa rapeakuorista leipää, jolla dippien viimeisetkin pisarat saa kätevästi kaavittua lautasilta talteen.

Peruna-kikhernesalaatti on ruokaisa tarjottava, joka sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Salaatti on parhaimmillaan, kun se saa maustua hetken ennen tarjoilua. 

Meksikolainen nyhtökaurasalaatti tehdään suositun nachosalaatin tapaan. Vegaaninen herkkusalaatti maistuu taatusti ihan jokaiselle.

Pääruoka kootaan rennosti mutkia oikoen. Vihreät ja vegaaniset pikapizzat tehdään rieskan päälle, joten ne on helppoja valmistettavia. Itse tehty pestokastike, vegaaninen juustokastike sekä seitankebab takaavat makuilotulituksen.

Kasvissyöjän vappumenu ei olisi mitään ilman makeaa päätöstä. Juustokakku sopii täydellisesti tilanteeseen kuin tilanteeseen ja on helppo valmistaa myös vegaanisena. Vegaaninen juustokakku on tehty täysin ilman agaragaria, tarvitset vain vegaanista jogurttia ja vegaanista tuorejuustoa! Täydellistä!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vappumenu – kokosimme helpot menut perinteiseen, moderniin ja rentoon tyyliin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X