Voiko koronavirus tarttua elintarvikkeista? Ruokaviraston asiantuntija vastaa

Koronavirus aiheuttaa kysymyksiä kotona jääkaapin äärellä. Tarttuuko koronavirus eli COVID-19 elintarvikkeiden välityksellä? Ruokavirasto vastaa.

Ruokaviraston sivuilla kerrotaan selkeästi, että tämän hetkisen tiedon mukaan koronavirus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä.

Lue myös: Tuntuvatko koronaviruksen takia asetetut rajoitukset sinusta liioittelulta? Lue tämä juttu – saatat muuttaa mielesi

Huomasimme sosiaalisen median kanavissa kommentteja jääkaapin siivouksesta. Kaikille ei ole selvää, että koronavirus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä.

Eräskin epätietoinen teki turhaa hävikkiä tiedon puutteessa. Etenkin italialaisten elintarvikkeiden kohdalla jääkaapin siivouksen tulos oli se, että roskiin lensivät kaikki italialaiset elintarvikkeet kuten rucolasalaatti ja parmesaanijuusto. Ruokaviraston mukaan ulkomaalaisisten elintarvikkeiden boikotoiminen ei auta mitään.

”Yksikään tulleista tartunnoista ei ole tullut elintarvikkeista”, Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosaston osastonjohtaja Leena Räsänen kertoo Kotiliedelle.

Ruokaviraston sivuilta löytyvät vastaukset kaikkiin elintarvikkeita koskeviin kysymyksiin. Tämän hetkisen tiedon mukaan COVID-19:n ei tartu elintarvikkeiden välityksellä, sivuilla kerrotaan.

Älä heitä ruokaa pois

Kaapissa olevaa italialaista pastaa, juustoa ja salaatteja ei kannata heittää pois. Hävikin tekeminen on turhaa. Pakkaamattomia ja pakattuja elintarvikkeita, kuten esimerkiksi pastaa, hedelmiä, kasviksia, paistopisteiden ja salaattibaarien tuotteita voi syödä huoletta. Ruokaviraston mukaan kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet.

Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää monenlaisia elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja, Ruokaviraston sivuilla sanotaan. COVID-19 on hengitystievirus. Se ei aiheuta ruokamyrkytyksiä.

Oletko kotona karanteenissa? Nämä elintarvikkeet on hyvä tilata tai käydä ostamassa kotiin

Kotilieden ruokatoimittaja teki listan omista lempielintarvikkeistaan, joita pitää kotivarana. Kerro sinäkin omat suosikkisi säilyvistä elintarvikkeista kommenttikentässä, olisi mukava kuulla lisää hyviä vaihtoehtoja.

 1. kananmunat
 2. peruna ja muut juurekset esim. punajuuri, lanttu, porkkana ja palsternakka
 3. ruokaöljy
 4. hapankaali ja muut hapatetut tuotteet
 5. härkäpapurouhe (esim. Vihreä Härkä)
 6. hernerouhe (esim. Milletti)
 7. linssit
 8. kotimaiset kalasäilykkeet esim. JärkiSärki, savumuikut, luonnonkalasäilyke, kirjolohisäilyke yms.
 9. hernekeitto
 10. tomaattimurska
 11. pasta
 12. mausteet (tarkista maustekaappi, myös suola)
 13. parmesaanijuusto ja kotimaiset juustot esim. Herkkujuustolan Vilho
 14. kaurahiutaleet
 15. pähkinät
 16. pakastemarjat (Lidlin herukkasekoitus on loistava hinta-laatusuhteeltaan)
 17. marjarouheet
 18. jauhot ja erilaiset hiutaleet ja siemenet leivontaan

Kotilieden ruokaryhmässä on keskustelu hyvistä ideoita ja kätevistä elintarvikkeista, mitkä säilyvät hyvin. Mukana on loistavia ideoita herkullisten ruokien valmistukseen. Käy liittymässä mukaan ryhmään ja nappaa hyviä vinkkejä kotikokkaukseen Kotilieden ruokaryhmästä. 

Tomaatti-linssikeitto on hyvä ja helppo ruoka, jonka voi valmistaa säilyketomaateista ja kuivista punaisista linsseistä. 

Tomaatti-linssikeitto on hyvä ja helppo ruoka, jonka voi valmistaa säilyketomaateista ja kuivista punaisista linsseistä.  Kuva: Ari Heinonen

Keskustelu

Ihmettelen, miten muka koronavirus tai ihan mikä tahansa tauti ei voisi tarttua kasviksista ja hedelmistä. Jos heviosastolla koronavirusta kantava ihminen koskee kasviksiin, niihinhän jää virusta, eikö vain? Eikä virus voi lähteä niistä kotona huuhtelemalla.

Niimpä. Kun se jää pinnoille ja vaatteillekin.Ikävä huomata et jotkut aivottomat aina vaan ajattelee rahaa tottakai ne mainostaa ettei kaupankäynti vaan loppuisi.Jotkut ne vaan uskoo kaiken mitä lehdessä kerrotaan.Järkeä saa käyttää!!

Minä olen aina pessyt ja huuhdellut hedelmät ja vihannekset tiskialtaassa astianpesuaineella. Salaatin pesen etikkaisella vedellä. Ihan sen vuoksi, että ihmisillä on yleensäkin käsihygieniassa toivomisen varaa. Tai riittää, että tarttuu flunssaepidemian riehuessa ostoskärryyn, niin kädet on jo täynnä bakteeria ja virusta. Kerran näin kun kovassa räkätaudissa oleva pikkulapsi käpälöi kurkkuja, osa tipahti lattialle, äiti niisti lapsen nenän ja nosti samalla ködellä kurkut lattialta takaisin laatikkoon.

Ylipesemisellä teet hallaa vain itsellesi.
Tapat oman Vastustuskykysi kaikkiin muihinkin tauteihin ja allergioihinkin.
Miksipä et pese itseäsi saman tein Kloorilla joka pvä suihkussa ja laita Muovipussi vielä päälle.
Haloo hei ja onnellista odotusta, mikä Tauti seuraavaksi iskee meihin kaikkiin tuolla tavoin desinfioimalla ne oikeatkin pöpöt pois.
Sairaalat on jo helisemässä kun siivousaineet aljaa olla voimattomia välillä vahvistuneisiin pöpöihinkin.

Tuolla sinun asenteellasi koronaa levitetäänkin! Ei vara venettä kaada. Tässä koronaepidemiassa on parempi vaikka hiukan ylireagoida.
(Isojen kirjainten käyttö opetettiin jo kansakoulussa minulle.)

En osta salaattibaarin itsepalvelusta ykeensäkäön mitään, saati nyt tautiaikaan! Ihmiset yskii (räkii) käsiinsä edelleen ja niillä kätösillä pitelevöt ottimia ja elintarvikepaketteja kaupassa. Tai pärskivät ja yskivät ympäriinsä ilman suojaa. Paistopisteet sivuutan nyt myös! Ei ole liioiteltua pelätä koronan leviämistä elintarvikkeidenkin mukana, jos virukset pysyy pinnoilla elossa monta päivää.
Ihmisten käsihygieniassa on paljon parannettavaa edelleenkin!!

Kuivahiiva puuttui listalta. Tuorehiivakin säilyy aika pitkään ja sen voi pakastaa.

Näitä ylireagoivia Ihmisiäkö pitäisi kuunnella.
Tauti tulee, teit mitä tahansa, kun kohdalle sattuu, levität ihan itsekin tietämättäsi jo monta. Hyvä muistutus tässä nykymenossa ylipäätään Luonnon voimista ja tuhlauksesta.
Saisi moni miettiä tekemisiään muutenkin.
Naurettavaa kulutushysteriaa kaiken päälle.
WC paperillahan se voitetaan.
Kaikkeen et voi ylivarautua paitsi pysymällä Kotonasi muiden Ihmisten ilmoilta.
Terveiset Pilkun Viilaajallekin.

Suuri osa muita ylireagoinnista syyttävistä, (omasta mielestään) ”järkevistä” ihmisistä voi säästyä virukselta vain siksi, että (se oikeasti järkevä) osa minimoi sekä oman että muidenkin riskin sairastua. Minä teen kaiken voitavani, että taudin leviäminen edes hidastuisi, koska terveydenhoitomme pahimmassa tilanteessa ei pysty huolehtimaan kaikista tehohoitoa tarvitsevista. Sinun mielestäsi ilmeisesti pitäisi puheenvuoro sallia vain muista piittaamattomille, huolettomille, jotka vain toteavat taudin tulevan jos on tullakseen. Et varmaankaan itse tai kukaan lähipiiristäsi kuulu riskiryhmään tai sitten et piittaa heistäkään, onhan se varautuminen niin työlästä… Minä olen pysynyt jo toista viikkoa kotonani ja välttänyt ihmiskontakteja, minua et ainakaan syytä taudin levittämisestä. Sinä yrität vessapaperivinoilullasi leimata muut tyhmiksi, loppumetreillä se vasta nähdään kuka nauraa viimeksi ja pyyhkii peffansa tuollaisilla kommenteilla.

Aloita siivous itsestäsi, lapsistasi, miehestäsi ja sieltä sohvan pohjalta pois sipsit ja pölypunkit.
Katot voisi pestä ja ikkunatkin kuurata. Lentäviä viruksia ilmasta.
Älä syö muuta kuin itse kasvatettua ruokaa ja lypsettyä maitoa.
Paperitollot päähän ja käsiin, niillä pääsee jo pitkälle.

Kommentteja heitellään asioista, joista ei kukaan tiedä vielä totuutta. Esim. miten pitkään virus säilyy erilaisissa olosuhteissa (kosteus, lämpötila, huokoisuus jne.). Olen ymmärtänyt, että koronaviruksesta on olemassa jo ainakin kaksi kantaa. Se tarkoittanee, että viruskanta on jo muokkautunut Italiaan päästyään. Jotkut uskovat aina sen, mitä heille vakuutellaan ja toitottavat ”asiantuntijoina” muille neuvojaan. Olemme kuitenkin tammikuusta lähtien saaneet jos jonkinlaista, myöhemmin virheelliseksi todettua ohjetta. Ne olivat olevinaan faktoja, mutta muutamassa viikossa tilanne on muuttunut. Se tarkoittaa sitä, että oikeatkin asiantuntijat ovat joutuneet pyörtämään käsityksensä ja siksi taudin vastustamiseksi pitäisikin tehdä kaikki, mikä pystytään. Vaikka virus lopulta tulisikin tietylle prosentille ihmisiä, voi sen leviämistä kuitenkin yrittää hidastaa. Emme ole kaikki samalla viivalla mm. geeniperimämme, terveytemme, ammattimme tai perhetilanteemme suhteen. Tukea ja ymmärrystä tässä tilanteessa nyt tarvitaan eikä muille naureskelemista. Se pesköön hedelmänsä, joka haluaa. Saattaahan se elävän organismin pinta eri tavalla virusta säilyttää kuin labran kylmä lasipinta, kuka tietää varmasti vielä! Joka puolella maailmaa on ensin aloitettu lepsusti ja naiivisti ja jouduttu lopulta turvautumaan hyvinkin jyrkkiin toimenpiteisiin. Ilmeisesti ei missään uskottu, että voi se meillekin tulla…

Ylisiivousohjeilla ym. neuvoilla lietsotaan ymmärtämättömille vain lisää hysteriaa.
Luettuasi oikeaa tietoa ja otettuasi selvää asioista esim. bakteereista ym.pöpöistä, liikakäytetyistä pesuaineista ja lääkkeidenkin ylikäytöstä aiheutuvista ongelmista niin tiedät vähän suhteuttaa omaakin käyttäytymistäsi ja toivon mukaan ymmärrät vaikutukset luonnon varojen pilaamisessa ja tuhlauksessa ja vaikutukset loppukädessä omaan terveyteesikin.
Naisten suurin kanava on nykyisin tiedon keruuseenkin ns. Some, jonka tiedonjakotaso on täyttä soopaa, alta arvostelun aina.
Kulutushysteriassa koko ajan vain uutta, uutta ei ihan just muistu mieleen, mitä muoti, meikit ym. Kertakulutus tekee luonnolle tai kuihduttaa jo muutenkin loppuun kaluttua luontoa ympäri maapallon.
Tästä Koronahysteriaan saa tietämättömät vain lisää vettä myllyynsä ja kertomalla omia vippaskonstejaan muille tietämättömille.
Käsky pysyä kotona on paras ohje kaikille, sillä tekee monta ihmistä ja taudinlevitystä pelkäävätkin onnelliseksi.

Ihmisen vastuskyky luodaan lapsuuden aikana. Siihen kuuluu luonnossa möyrimistä, puihin kiipeilyä, epähygieenistä syömistä (pikkulapsen maasta tai lattialta keräämät löydöt), kuralätäköissä pomppimista. Nykyinen hygieniahysteria on aiheuttanut sen, että lapset ovat allergisia ja sairastuvat jokaiseen kiertävään flunssaan ja tautiin. Samoin sitten myöhemmin aikuisena.

Liian desinfioitu ympäristö tuottaa superbakteereja, kuten sairaalabakteereista tiedämme.

Viruksia ei voi nujertaa käsiä hinkkaamalla, ne leviävät pääasiassa ilmateitse. Vain hyvä vastustuskyky (tai joihinkin viruksiin rokote) tai täydellinen eristäytyminen ihmisten ilmoilta auttaa.

Kommentoi juttua: Voiko koronavirus tarttua elintarvikkeista? Ruokaviraston asiantuntija vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X