Ruoka

Jäätelöuutuudet 2024: löysimme pakastealtaasta kaksi ”syntisen hyvää” uutuuspuikkoa – povaamme kesän superhiteiksi!

Kotilieden toimitus maisteli 9 tämän kevään jäätelöuutuutta. Kärjessä nähtiin todella tiukka kamppailu kahden uskomattoman hyvän jäätelöpuikon välillä.

On selvä kevään merkki, kun uutuusjäätelöt ilmestyvät kauppoihin – tässä vaiheessa vuotta 2024 jäätelöaltailla alkaa käydä jo kova kuhina, eikä ihme: suomalaiset ovat Euroopan kovimpia jäätelönsyöjiä. Koko maailman mittakaavassa olemme neljännellä sijalla jäätelönkulutuksessa.

Erityisen paljon suomalaiset ovat uutuuksien perään, tietävät jäätelönvalmistajat kertoa. Suuntasimme siis kauppojen jäätelöhyllyille ja valitsimme makutestiin 9 houkuttelevaa uutuusjäätelöä.

Jäätelöuutuudet 2024: Näin testi tehtiin ja voittaja ratkesi

Kotilieden nelihenkinen testiryhmä arvioi sekä sanallisesti että kouluarvosana-asteikolla tuotteiden pakkausta, hinta-laatusuhdetta, ulkonäköä – ja ennen kaikkea tietenkin makua.

Kärjessä nähtiin todella tiukka kamppailu kahden uutuusjäätelöpuikon välillä.

Ratkaisevaksi tekijäksi muodostui lopulta toiseksi tulleen jäätelön kuorrute, joka ei yhtä raatilaista miellyttänyt ”liialla paksuudellaan”. Toisin sanoen erittäin täyteläinen jäätelö meni hänen makumaailmassaan jo överin puolelle. Täyteläisyys oli tässä testissä yleisesti ottaen valttia, sillä kärkisijoille yltäneitä jäätelöitä kuvailtiin viljalti tällä adjektiivilla.

Testin häntäpään jäätelöitä taas kuvailtiin ”laimeiksi”, ”mauttomiksi” ja jopa ”vetisiksi”, ja niitä moitittiin nimenomaan täyteläisyyden puutteesta.

Jäätelöuutuudet 2024 testivoittaja: Magnum Euphoria Pink Lemonade -jäätelöpuikko

© Ingman

Tämä puikko lupailee hyvää: sitruunajäätelöä, vadelmasorbettia, valkosuklaakuorrutetta – ja poksahtelevia rakeita. Testiryhmässä tuumittiin, onko jo liikaakin kaikkea.

Maistelun jälkeen kokonaisuutta pidettiin kuitenkin onnistuneena ja raikkaanmakeaa, tuhtia jäätelöä hintansa väärtinä:

”Ihanan iloinen yhdistelmä. Haukkaaminen puikosta on hauska yllätys, kun rakeet alkavat poksua.”

”Valkosuklaa tasapainottaa sitruunan ja sorbetin pirskahtelevaa liittoa. Todella hyvä!”

”Täyteläinen, mutta raikas – tällaista yhdistelmää ei ole helppo toteuttaa, mutta tässä se on onnistunut. Tätä voisi kuvailla syntisen hyväksi. Suutuntuma on aivan mahtava, rakeet sen kun ritsahtelevat.”

Pakkauksen ja puikon ulkonäköä luonnehdittiin vietteleväksi ja houkuttelevaksi, mutta myös tasaisen tylsäksi:

”En olisi valinnut jäätelöaltaalla, mutta nyt maistettuani ostan uudelleen.”

Arvosana: 9,5

Hinta: 2,89 € / 69 g (K-Supermarket)

2. Fazer Liquorice Crunchy -jäätelöpuikko

Uutuusjäätelöt 2024: Fazer Crunchy Liquorice.
© S-ryhmä

Suklaa-lakritsikuorrute muropaloilla, kermajäätelöä, lakritsitoffeekastiketta – siitä on tehty tämän testin kakkonen. Kombo on tuttu Fazerin Crunchy -sarjan suklaapatukoista.

Pakkaus on tyylikäs ja klassinen, jopa liiankin asiallinen:

”Jäätelö on vakava asia, ainakin jos katsoo tämän uutuuspuikon kääreen väritystä ja kuvitusta.”

Tuhti ja täyteläinen maku kuitenkin vei mennessään.

”Syntisen hyvää!”

”Rakastan suklaan ja lakritsin liittoa, joten tästä tuli uusi suosikkini. Jäätelö on täyteläistä ja lakun maku vahva. Napakymppi.”

”Älyttömän hyvä ja toimiva kombo suklaata, lakritsia ja vaniljajäätelöä.”

Huippujäätelöksikin kehuttu puikko sai pisteitä myös paksusta, rapsahtelevasta kuorestaan, jossa on aito Fazer-suklaan maku. Kuten mainittua, yhden raatilaisen mieleen kuori oli jopa liian paksu ja makea.

”Liian paljon kuorrutetta, överiksi menee.”

Raatilaiset tykkäsivät myös puikon hinnasta, jota pidettiin kohtuullisena näin hyvälle jäätelölle.

Arvosana: 9+

Hinta: 2,15 € / 71 g (S-Market)

Lue myös: Tässä on paras vegaaninen suklaa! Testasimme 7 levyä ja tulos yllätti: hitiksi nousi kaupan oman merkin halpissuklaa

3. Friidu Double Lemon Swirl -jäätelöpuikko

Friidu Lemon Swirl.
© Friidu Oy

Iloisen keltainen kääre pitää pakkaustekstin mukaan sisällään sitruunajäätelöä, sitruunasorbettia ja vaaleaa kuorrutetta. Spiraalikuvio kuultelee hauskasti kuorrutteen läpi ja tästä persoonallisesta, erottuvasta yksityiskohdasta raati piti. Ei kun maistelemaan!

Odotusten mukaisesti pirskahtavan raikas sitruunan maku leviää suuhun, kun tätä puikkoa puraisee. Sitten hoksaamme: hei, tämähän on kasvipohjaista. Niin kuorrute kuin jäätelökin hämäsivät hetken valkosuklaamaisuudellaan ja kermaisuudellaan, mutta tarkemmassa maistelussa kasvipohjaisuuden huomaa maussa selvästi.

Kokonaisuus on kuitenkin onnistunut: raikas ja suussasulava.

”Raikas jäätelö, ei ollenkaan makea.

”Sorbetin ja jäätelön yhdistelmä on kuin raikas kesätuuli kuumana rantapäivänä – erittäin hyvä.”

”Valkosuklaamainen kuorrute häiritsee makukokemusta – sekä suutuntumansa että makunsa puolesta. Ilman sitä tämä jäätelö olisi täyskymppi!”

Plussaa tuote sai 100 % kasvipohjaisuudestaan. Puikkoa pidettiin ehdottomasti hintansa arvoisena jo pelkästään siksi, että se on ympäristöarvoja korostavien pientuottajien valmistama.

Arvosana: 8,5

Hinta: 2,59 € / 85 g (K-Supermarket)

4. Puffet Päärynä laktoositon välipalajäätelö

uutuusjäätelöt 2024: puffet päärynä.
© S-ryhmä

Tuttu klassikkotuote, keksijäätelö Puffet on saanut tänä keväänä uuden maun ja pakkaus uuden värin: päärynänvihreän. Raadin joukossa oli kaksi Puffet-jäätelön vannoutunutta ystävää, joten odotukset olivat korkealla.

Päärynän maku ei faneja pettänyt, joskaan ei varsinaisesti yllättänytkään, puhumattakaan säväyttämisestä. Päärynälle veikattiin jopa kestomenestystä:

”Sopii niin hyvin keksien väliin, että on kuin olisin ennenkin syönyt tätä makua. Ennustan tästä uutta jäätelöaltaiden Puffet-suosikkia. ”

”Kesäpäivän takuuvarma tuote.”

Kaikkia päärynä ei yhtä paljon miellyttänyt:

”Pliisu päärynänmaku vie lapsuuteen. Ei omaan makuuni, mutta Puffet-faneille varmasti hyvä.”

Pakkauksen värin samankaltaisuuden sarjan minttu-maun kanssa arveltiin tuottavan ongelmia jäätelöaltailla:

”Nämä kaksi keksijäätelöä menevät takuulla sekaisin pakasteallasta kauhovilta lapsilta, kiireisiltä vanhemmilta ja huononäköisiltä jäätelönhakijoilta.”

Arvosana: 8+

Hinta: 1,75 € / 62 g (S-Market)

5. Classic Suolainen Kinuski & Australian Macadamia kermajäätelöpuikko

uutuusjäätelöt 2024: classic suolainen kinuski.
© S-ryhmä

Vaniljakermajäätelön, suolaisen kinuskikastikkeen ja macademiapähkinöillä ryyditetyn maitosuklaakuorrutteen yhdistelmä antaa odottaa täyteläistä makuelämystä. Itse puikko ei ole persoonallisuudella pilattu, mutta pakkaus miellytti raatia söpöllä koalan kuvallaan.

Suolaisen ja makean nyt kovasti pinnalla olevaa yhdistelmää kehuttiin tässä jäätelössä, mutta toisaalta se ei erityisemmin säväyttänyt, vaan maun kuvailtiin olevan liian hento.

”Ihan ookoo. Todella makeaa, mutta kinuskista pientä suolaisuutta.”

”Tämän syötyä olo on varmasti todella ähky. Suolan ja pähkinän ystäville nappivalinta hellepäivien herkuksi!”

Osa raatilaisista piti makua liian suklaisena, ja pähkinän makua hieman tunkkaisena.

”Syömisestä seuraa vähän äklö olo. En tunnista pähkinää macademiapähkinäksi, voisi olla mikä vaan pähkinä.”

Arvosana: 8–

Hinta: 2,15 € / 90 g (S-Market)

Lue myös Anna.fi: Arvaatko Suomen myydyimmät jäätelötötteröt? Näitä makuja valitaan jäätelökioskilla eniten – moni ei missään tapauksessa tilaisi suosikkia

6. 3 kaveria Pistaasipuikko

3 kaveria pistaasipuikko.
© 3 kaveria

Tämän puikon ulkonäkö on mukavan pistaasinen, sillä valkoista kuorrutetta täplittävät reilunkokoiset pistaasinpalat. Sisus puolestaan koostuu vanilja- ja pistaasijäätelöraidoista. Raadin pistaasinystävät haukkasivat jäätelöä innokkaalla uteliaisuudella. Kyseessä on testin toinen kasvipohjainen jäätelö ja tässä tapauksessa täysin vegaaninen.

Puikko ei pistaasinystäviä petä, sillä kuorrutteen ansiosta maku on mukavan pistaasinen. Itse jäätelöstä sen sijaan jäätiin kaipaamaan lisää pistaasin makua ja kermaisuutta.

”Kuorrute rapsahtaa suussa mukavasti, mutta sisus on vähän pliisu.”

”Maku on hieman mauton, jopa vetinen.

Plussaa tuote sai pakkauksen pirteästä väristä, vegaanisuudestaan, suomalaisuudestaan ja lyhyestä valmistusainelistastaan.

”Vaikka tämä ei makunsa puolesta välttämättä pääse tässä uutuusjäätelöt 2024 -kisassa kärkipaikoille, valitsisin tämän siksi, että se on tehty aidoista, luonnollisista raaka-aineista.”

Arvosana: 7,5

Hinta: 2,75 € / 80 g (S-Market)

7. Twister Cosmixx Berry-licious-mehujääpuikko

Twister cosmixx -mehujääpuikko.
© Ingman

Twisterin uutuusmehujään pakkaus mukailee makunsa värejä: mustikkaisen sinistä, vadelmaisen pinkkiä, mustaherukkaisen violettia. Testin ainoaan mehujäähän suuntautuu kovia odotuksia joiltakin raatilaisilta, sillä Twisterin edelliset maut ovat olleett heidän suosikkejaan.

Itse puikon ulkonäkö ei pahemmin suttuisuudellaan houkuttele, eikä mehujää näytä ollenkaan samalta kuin pakkauksessa. Myös maku oli kaikille uutuusjäätelöt 2024 -raatilaisille jonkinasteinen pettymys. Vahvojen värien perusteella olisi odottanut tymäkkää makua, mutta todellisuus oli toista:

”Maku tuo mieleen 1990-luvulla lapsuuttansa viettäneelle lama-ajan laimennetun marjamehun. Kelpaakohan enää edes nykylapsille?”

”Vahva mustaherkun tuoksu innostaa alkuun, mutta maku on yllättävän laimea. Onneksi hinta on suht edullinen.”

Tuotteen arvellaan toimivan hyvin hellepäivän virkistyksenä, mutta ei varsinaisena makuelämyksenä.

”Lopussa tuntuu kuin jäähilettä imisi.”

”Twisterin edellisiin makuihin verrattuna tämä on oudon valju ja mitätön. Kohderyhmää on vaikea määritellä: vaikuttaa olevan lapsille suunnattu kielen violetiksi värjäävine ominaisuuksineen, mutta voimakas mustaherukan maku ei heillä välttämättä toimi.”

Arvosana: 6+

Hinta: 1,35 € / 72 g (K-Supermarket)

8. Fazer Domino -jäätelötuutti

Domino-tuutti.
© S-ryhmä

Keksihyllyn klassikko, Domino, on siirtynyt jäätelöön! Isokokoinen, keksipakkauksesta värityksensä saanut tuutti antaa lupaavan vaikutelman: tämä ei voi maistua muulle kuin Dominolle.

Maistelu tuotti kuitenkin ison pettymyksen: vaniljakermajäätelössä oli kyllä mukavasti keksipaloja, mutta Dominoksi raati niitä ei tunnistanut. Itse jäätelökään ei aiheuttanut järisyttäviä väristyksiä makuhermoissa, joten kokonaisuus jäi varsin valjuksi:

”Mikään maussa ei korostu. Melko tylsä jäätelö.”

”Jos odottaa Dominon makua, tulee suurella todennäköisyydellä pettymään.”

Plussaa tämä jäätelö sai rapsakasta vohvelista ja isosta koostaan, mikä takaa suuremmankin jätskinnälän tyydyttymisen. Osa raadista myös piti jäätelön makua hyvänä, ellei Domino-pettymystä ota huomioon:

”Keksijäätelönä tämä toimii ihan hyvin.”

Arvosana: 6+

Hinta: 2,69 €/ 100 g (S-Market)

9. Soft Keksi & Suklaa -jäätelötuutti

uutuusjäätelöt 2024: ingman soft.
© Ingman

Tämän uutuusjäätelöt 2024 -testin pahnanpohjimmaiseksi jääneen tuutin luvataan pakkauksessa sisältävän pehmeää suklaa- ja vaniljajäätelöä, rapeita kaakaopäällysteisiä keksipaloja ja rapeaa vohvelia.

Jäätelö todellakin oli pehmeää ja tuuttia heiluttaessa hyllyvää kuin hyytelö. Raadille ei ollut aivan selvää, yrittääkö tämä jätski olla pehmistä vai mikä on sen koostumuksen tarkoitus.

”Tuuttiin yritetty imitoida pehmiksen ulkonäköä ja makua, mutta kehnolla menestyksellä. Tutiseva tuutti on suutuntumaltaan hieman muovinen ja liian ilmava. Ei pärjää jäätelökioskin versiolle.”

Mausta ei erityisemmin välittänyt kukaan testaajista. Etenkään suklaajäätelöä ei pidetty onnistuneena.

”Hiukan tunkkainen ja raskas maku. Suklaan maku ei tunnu laadukkaalta.”

”Tunkkainen maku ja jotenkin vanhanaikainen kokonaisuus pakkausta myöten. Kyllä tämä syö, mutta en ostaisi toiste. Laatuunsa nähden kallis.”

Rapea vohveli sai kuitenkin kehuja:

”Jäätelön pehmeä kermaisuus ja vohvelin rapeus sopivat hyvin yhteen.”

Arvosana: 5+

Hinta: 2,69 € / 81 g (K-Supermarket)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jäätelöuutuudet 2024: löysimme pakastealtaasta kaksi ”syntisen hyvää” uutuuspuikkoa – povaamme kesän superhiteiksi!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.