Ruoka

Keitetyn pastan lämmittäminen – testasimme 4 keinoa, joilla kuivahtanut pasta elpyy lähes vastakeitetyksi

Keitetty ja valutettu pasta liisteröityy ja kuivuu jäähtyessään. Siksi pastaa ei kannata keittää kerralla enempää kuin aikoo syödä. Kokeilimme neljä kikkaa, joiden ansiosta keitetyn pastan lämmittäminen kuitenkin onnistuu, jos pastaa tulee keitettyä vahingossa liikaa.

Jos olet joskus keittänyt pastaa yli tarpeen, olet ehkä huomannut seuraavana päivänä, että jääkaappikylmä pasta on muuttunut kuivaksi ja klimppiseksi.

Valutetun pastan klimppiytyminen johtuu pastan sisältämän viljan tärkkelyksestä. Pastaa kypsennettäessä tärkkelys imee itseensä nestettä, paisuu ja liisteröityy. Samalla tärkkelystä vapautuu pastan pinnalle. Kun pastan pinnalla oleva tärkkelys jäähtyy, liisteröityneet pastat kiinnittyvät toisiinsa.

Pastan kuivuminen johtuu puolestaan ilmasta. Kyse on fysikaalisesta ilmiöstä, johon vaikuttavat ilman suhteellinen kuivuus sekä se, onko pasta ilman kanssa vapaasti kosketuksessa vai säilötty suljettuun astiaan.

Pasta on parasta vastakeitettynä

Pasta on parasta vastakeitettynä ja sitä kannattaa keittää lähtökohtaisesti vain sen verran kuin aikoo kerralla syödä. Jos pastakattilaan sattuu lipsahtamaan tarvittua enemmän pastaa, ei ylijäämiä kuitenkaan kannata heittää pois. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi kasvismunakkaassa eli frittatassa, pastasalaatissa tai spagettivuoassa.

Kokeilimme neljää eri keinoa, joilla elvytät kuivahtaneen tai liisteröityneen pastan kuin vastakeitetyksi. Katso alta ohjeet, miten keitetyn pastan lämmittäminen onnistuu mikrossa, pannulla, siivilässä höyryttämällä ja vedenkeittimessä tai kattilassa keitettyä vettä apuna käyttäen.

keitetyn pastan lämmittäminen siivilässä
Keitetyn pastan lämmittäminen siivilässä perustuu vesihöyryyn, joka kuumentaa pastan ja antaa sille kosteutta. © iStockphoto

1. Keitetyn pastan lämmittäminen – ota avuksi kuuma vesi

Kun elintarvikkeita kuumentaa uudelleen, on lämpötilalla väliä. Ruoka tulisi kuumentaa vähintään 70-asteiseksi ennen tarjoilua, jotta mahdolliset mikrobit tuhoutuvat, kertoo Ruokavirasto.

Ensimmäisessä pastan lämmitysniksissä hyödynnetään keitettyä vettä. Kuumenna vesi vedenkeittimessä tai kattilassa kiehuvaksi. Kaada vesi pastan päälle kuumuutta kestävään astiaan. 

Veden joukkoon ei kannata lisätä öljyä, sillä öljy estää kastiketta tarttumasta pastan pintaan. Sekoita vähän ja anna pastan olla vedessä 30–60 sekuntia. Kaada vesi siivilän läpi.

2. Keitetyn pastan lämmittäminen siivilässä

Toinen keino on höyryttää keitetty, jääkaappikylmä pasta siivilässä lämpimäksi. Laita kattilan pohjalle noin sentti vettä. Kuumenna vesi.

Lisää pasta siivilään kannen alle 2–3 minuutiksi. Vesihöyry lämmittää pastaa, antaa sille samalla kosteutta ja estää siten pastaa kuivumasta.

3. Keitetyn pastan elvyttäminen vesitilkassa mikrossa

Voit myös lämmittää pastan vesitilkassa kuumentamalla mikrossa. Kaada pasta syvälle lautaselle. Lisää joukkoon vettä sen verran, että pasta peittyy.

Lämmitä pastaa mikrossa täydellä teholla pari minuuttia. Mikro ei kuumenna tasaisesti, joten sekoita pastaa  välillä ja jatka kuumennusta. Tällöin varmistut siitä, että mikrobit tuhoutuvat elintarvikkeesta tasaisemmin, neuvoo Ruokavirasto.

Kun pasta on kauttaaltaan lämmennyt riittävästi, kaada ylimääräinen vesi pois.

4. Keitetyn pastan lämmittäminen vesitilkassa pannulla

Pastasta saa melkein kuin vastakeitettyä myös silloin, kun sen lämmittää pikaisesti vesitilkassa pannulla. Laita pinnoitetulle pannulle vettä sen verran, että pannun pohja peittyy.

Lisää pasta. Kuumenna keskilämmöllä 2–3 minuuttia. Jos sinulta löytyy pannuun sopiva kansi, hauduta pastaa sen alla, jotta höyry ei pääse karkaamaan.

Poista ylimääräinen vesi. Jos lämmität pastan kastikkeen kanssa, vettä ei välttämättä tarvitse kaataa pois, sillä vesi notkistaa kastiketta.

Lue myös Anna.fi: Parhaat pastareseptit! Oletko jo testannut näitä 10 helppoa, nopeaa ja ihanan maukasta pastaa?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keitetyn pastan lämmittäminen – testasimme 4 keinoa, joilla kuivahtanut pasta elpyy lähes vastakeitetyksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.