Ruoka

Kokonainen broileri muhii uunissa meheväksi - poimi helppo ohje ja vinkit valmistukseen

Itse paistettu, kokonainen uunibroileri on ihan toista maata kuin kaupasta valmiina ostettu grillibroileri. Ota haltuun kokonaisen uunibroilerin tai uunikanan kypsennys, maustaminen ja vinkit myös tähteeksi jääneiden luiden hyödyntämiseen.

Kokonainen broileri tai kana uunissa on juhlava ruoka, jota kelpaa tarjota viikonloppuvieraille tai miksei pääsiäisen juhlapöydässä perinteisen lampaan sijaan. Uunissa paahdettu broileri on pinnalta ihanan rapea ja sisältä suussa sulavan mehevää. Yrteillä ja sitruunalla maustettu kokonainen broileri lohkoperunoilla tai uunijuureksilla on edullista ja kevyttä juhlaruokaa parhaimmillaan. 

Lue myös: Vinkit broilerin maustamiseen

Kana uunissa

Kokonaisen kanan tai broilerin valmistus lisukkeineen on helppoa. Broileri kypsyy uunissa itsekseen kuin huomaamatta. Herkullisen juhlaruoan valmistamiseen tarvitset broilerin, yrttejä, sitruksia ja mausteita. Vastustamaton makujen sinfonia syntyy  limetin, sitruunan ja rosmariinin yhdistelmästä, jota vaahterasiirappi ihanasti täydentää. 

Ohje: Uunikana maustuu sitruunalla ja rosmariinilla

Broilerin kanssa samassa vuoassa kypsyvät myös lisukeperunat, jotka imaisevat itseensä kaikki vuokaan tihkuneet ihanat maut. Yksinkertaisia, mutta suuria makuja ja kaikki samalla kertaa. 

Kokonaisia broilereita ei aina löydy sulana kaupan tuorehyllystä, ja silloin kannattaakin suunnata pakastealtaalle. Siellä valikoimaa saattaa olla jopa muutaman erilaisen linnun verran. Kokonaisena uunissa paistettuna parhaalta maistuu perusbroileri tai sen luomuversio. Kana on broileria sitkeämpää ja sopii siksi parhaiten keittoon tai liemeen. 

Muistathan ottaa pakastebroilerin sulamaan hyvissä ajoin. Jääkaapissa se sulaa noin vuorokauden.

uunibroileri

Kokonainen broileri kypsyy uunissa näin

Uunibroilerin valmistus aloitetaan kuivaamalla pinta ja sisäosa talouspaperilla. Sitten broilerin sisään ujutetaan sitruunanpuolikkaat ja pintaan hierotaan öljyä sekä mausteita. Koivet sidotaan yhteen paistinlangalla ja broileri nostetaan uuniin kypsymään. 

Aloita broilerin paistaminen ensin 200-asteessa. Laske lämpö hetken kuluttua 180 asteeseen ja kaada broilerin päälle herkullinen vaahterasiirappi-öljyseos. Lihaa kannattaa myös valella paistamisen aikana vuoassa olevalla nesteellä. Näin lopputulos on entistä maukkaampi. Lisää uunivuokaan myös sipulit ja vähän myöhemmin lohkotut perunat.

Uunibroilerin paistoaika vaihtelee broilerin koon mukaan. Mitä suurempi lintu, sitä pidempi paistoaika. Uunipaahdetusta broilerista tulee helposti kuivaa, jos se paahtuu uunissa ylikypsäksi. Siksi parhaan lopputuloksen saat käyttämällä lihalämpömittaria. Työnnä se lihan paksuimpaan kohtaan, mutta varo osumasta luuhun. Lintu on kypsää ja mehevää, kun mittari osoittaa 74 astetta. Mikäli et omista lihamittaria, voit kokeilla kypsyyttä myös työntämällä tikun lihaan. Jos ulostihkuva neste on kirkasta, liha on kypsää. 

Nosta kypsä broileri uunista ja anna sen levähtää hetki ennen tarjoilua. Viimeistele maku puristamalla päälle limetin- ja sitruunanmehua. Uunibroilerin ja -kasvisten lisukkeena maistuu raikas vihersalaatti. 

uunibroileri spelttihelmipedillä

Vaihtelua uunibroilerin maustamiseen

Mausteiden avulla tuttu broileriruoka muuntuu myös eksoottisiksi herkuiksi, jotka vievät makumatkalle vaikka maailman ympäri. Sitrusten ja yrttien lisäksi broilerin maustamiseen sopivat myös esimerkiksi inkivääri, valkosipuli ja chili sekä erilaiset valmiit maustetahnat, kuten itämaiset currytahnat, tulinen harissa sekä intialainen garam masala-mausteseos. 

Lisää vinkkejä broilerin maustamiseen löydät täältä. 

Valmista broilerin luista ja roippeista maukas kanaliemi

Kokonaisen kanan luista ja roippeista saa keitettyä vielä maukkaan liemen, jota voi käyttää esimerkiksi keiton tai risoton pohjana. Kanaliemen voi käyttää heti tai pakastaa annosrasioissa myöhempää tarvetta varten. Näin uunibroilerin kaikki osat tulevat tehokkaasti käytettyä. 

Vinkit ja ohjeen kanaliemen valmistukseen löydät täältä. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokonainen broileri muhii uunissa meheväksi - poimi helppo ohje ja vinkit valmistukseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.