Ruoka

Tangolaulaja Olavi Virta oli innokas kotikokki: ”Mikään ei voita lihapullia” – näin suosikkiruoka valmistuu

Olavi Virta tunnettiin kansan keskuudessa lempinimellä laulava lihapulla. Tangotähden tytär Ilse Hammar kertoo, miten innokkaan ruonlaittajan lihapullat näkyivät perheen kotona.

Tangotähti, elokuvanäyttelijä, musiikkituottaja- ja kustantaja, toimitusjohtaja… Olavi Virta tunnettiin 1950-luvun Suomen viihdemaailmassa tekijänä, jolla oli monta rautaa tulessa – myös vapaa-ajalla. Ja ihan kirjaimellisesti.

Kotona Helsingin Meritullinkadulla 175-neliöisessä asunnossa kuumeni liesi, kun intohimoiseksi ruoanlaittajaksi osoittautunut Olavi vietti vapaita keittiössään, jota tituleerattiin lehdissä Suomen moderneimmaksi: Amerikasta tuotu kaasuliesi, jääkaappi-pakastin sekä herätyskellolla varustettu kahvinkeitin olivat 1950-luvulla harvinainen näky.

Olavi Virta laittaa ruokaa keittiössään Meritullinkadulla.
Olavi Virta laittaa ruokaa kotonaan Meritullinkadulla 1956. Virtojen keittiö oli varusteltu harvinaisilla ylellisyyksillä, kuten amerikkalaisella kaasuliedellä, jääkaappi-pakastimella sekä kahvinkeittimellä, jossa oli herätyskello. Kuva: U. A. Saarinen/SKOY

Olavi Virran vanhimmalle tyttärelle Ilse Hammarille Olavi oli ”ihan tavallinen isä”, joka hymyili ja hyräili keittiössä esiliina päällään ja yllätti perheensä silloin tällöin kokkailuillaan. Silloin keittiöön ei ollut asiaa kenelläkään muulla. Tiskit Olavi jätti kuitenkin aina vaimolleen, äidilleen tai palkatuille kotiapulaisille.

”Isä oli harvoin kotona, mutta silloin, kun hän oli, hän nukkui tai laittoi ruokaa. Isä teki ihan tavallista ruokaa, ei mitään juhlaruokaa”, Ilse kertoo Kotiliedelle.

Naapurin rouvat tiesivät tulla koputtelemaan ovelle maistiaisten perässä, kun laulajan auto oli pysäköity perheen kodin ulkopuolelle.

”Isä oli niin iloinen, kun naapurit tulivat käymään. Se oli vain hauskaa, sillä naapurit olivat niin kilttejä meille. Monesti olimme veljeni Paulin kanssa nukkumassa naapureilla, kun isä oli laulamassa keikoilla ja äiti oli hänen mukanaan”, Ilse muistelee.

Lue myös: Tauno Palon sipulipihvi on ravintolamaailman klassikko – näin annos päätyi töölöläisravintolan listalle

Ilse-tyttären lihapullat valmistettiin ilman sipulia

Olavi Virran bravuureita olivat erilaiset liharuoat, kuten -padat ja -paistit. Erityisesti Olavi Virta muistetaan lihapullistaan, joiden massaan hän laittoi kermaa ja jotka hän paistoi runsaassa voissa paistinpannulla.

”Ihmettelin, kuinka aikuiset ihmiset voivat syödä jotain muuta kuin lihapullia illanvietossaan, koska isänikin aina sanoi, että mikään ei voi voittaa lihapullia – niitä herkullisia pallukoita”, Olavi Virran edesmennyt poika Pauli Virta kirjoittaa 1991 julkaistussa Keittiötango Olavi Virran kootut herkut -kirjan esipuheessa.

Myös Ilse Hammar muistelee isän lihapullia lämmöllä.

”Isän mielestä lihapullia oli hauska tehdä. Niiden pyörittely käsissä oli hänelle kuin leikkiä.”

Olavi Virta vaimonsa Irenen (vas.) sekä tytärtensä Harrietin (kesk.) ja Ilsen (oik.) kanssa.
Olavi Virta vaimonsa Irenen (vas.) sekä tytärtensä Harrietin (kesk.) ja Ilsen (oik.) kanssa kotona Helsingin Meritullinkadulla 1956. Kuva: U. A. Saarinen/SKOY

Tavallisesti Olavilla oli tapana sekoittaa lihapullataikinaan sipulia, mutta Ilse-tyttären lihapullien kohdalla Olavi teki poikkeuksen, vaikka Irene-äiti oli sitä mieltä, että tyttären olisi opittava syömään myös sipulia.

”Minusta sipuli oli hirveän makuista ja pilasi ruoan. Sanoin äidilleni, että olen allerginen sipulille ja tulen sairaaksi, jos syön sitä. Hän yritti pakottaa minua syömään sitä, mutta isä ei koskaan mutissut sipulista. Hän antoi minulle ruoan erikseen ilman sipulia”, Ilse sanoo ja kertoo muistelevansa hetkeä vieläkin laittaessaan ruokaa kotonaan Ruotsissa.

Lihapullat tarjottiin perunoiden tai perunamuusin sekä ruskeakastikkeen kera. Kastikkeen salaisuus oli kerma, jota Olavilla oli tapana lorauttaa reilulla kädellä. Joidenkin tietojen mukaan kastikkeessa olisi ollut Olaville maistunutta Jaloviinaa, mutta ainakaan kotona sellaista kastiketta ei Ilsen mukaan tarjottu.

Lue myös Seuran juttu: Mikä teki Olavi Virrasta legendan?

Olavi Virran reseptit päätyivät keittokirjaksi – lihapullat uupuvat

Innokkaalla kotikokilla oli tapana leikata mieluisia reseptejä lehdistä kenkälaatikkoon, jota hän säilytti vanhempien makuuhuoneen vaatekaapin lattialla kenkien takana.

”Pauli ja minä emme saaneet ikinä koskea siihen laatikkoon”, Ilse Hammar muistelee.

Kun Olavi Virta menehtyi 57-vuotiaana vuonna 1972, päätyi reseptilaatikko hänen pojalleen Paulille. Pölyiset paperilaput painettiin 1990 kansien väliin, kun poika päätti toteuttaa isänsä haaveen keittokirjasta yhdessä ystävänsä Eila Pethmanin ja graafikko Maija Sohlmanin kanssa.

Ikoniset lihapullat ikuistuivat vaaleanpunaisen Keittiötango Olavi Virran kootut herkut -nimisen kirjan kanteen, sillä Olavi tunnettiin lempinimellä laulava lihapulla. Alun perin kyseessä oli pilkkanimi, joka vakiintui, kun Olavi alkoi lihoa ja hänen uransa, perhe-elämänsä ja terveytensä kohtaloksi koitunut alkoholismi tulivat yleisön tietouteen. Irene Virta otti eron ja muutti parin kolmen tyttären kanssa Ruotsiin 1959.

Olavi Virta
Olavi Virta teki uraa tangotähtenä, elokuvanäyttelijänä, musiikkituottajana- ja kustantajana, ja toimitusjohtajana. Kuva: SKOY

”Oli järkyttävää huomata, kun avasimme kenkälaatikon ja alkuun päällä oli hienoja reseptejä, mutta pohjalta löytyi lehdistä leikattuja makaronilaatikon kaltaisia tarjousreseptejä. Se kuvasti sitä romahdusta: ensin oli loistokas elämä ja sitten enää ei ollutkaan, kun asiat menivät niin kuin menivät”, Maija Sohlman sanoo Kotiliedelle.

Lihapullien reseptiä kirjassa ei kuitenkaan ole, eikä sellaista löydy myöskään reseptilaatikosta, joka on Eila Pethmanilla yhä tallessa kotinsa häkkivarastossa.

”Veikkaan, että hän teki lihapullat pitkälti samalla taikinalla kuin jauhelihapihvit, joiden resepti kirjasta kyllä löytyy”, Eila Pethman sanoo.

Toisaalta lihapullien teko oli Ilse Hammarin mukaan isällä niin selkärangassa, ettei hän seurannut reseptiä, vaan sekoitti aineita juuri sen verran kuin hyvältä tuntui.

Lue myös Seuran juttu: Olavi Virran tytär Ilse Hammar muistelee lapsuuttaan ja ankaraa isäänsä: ”Jos olimme tottelemattomia, saimme vitsaa – läksyt piti lukea, emmekä saaneet kiroilla”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tangolaulaja Olavi Virta oli innokas kotikokki: ”Mikään ei voita lihapullia” – näin suosikkiruoka valmistuu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.