Ruoka

Kumkvatti sopii koristeeksi ja kokkailuun – kääpiösitrus maistuu yhtä aikaa makealta ja kirpsakalta

Kumkvatti on hedelmäosaston pienimpiä, jota ei missään tapauksessa kannata väheksyä. Upean aromaattinen hedelmä sopii moneen. Kokosimme vinkit ja reseptit kumkvattien käyttöön.

Kumkvatti eli kääpiösitrus on pieni, mandariinia tai appelsiinia muistuttava kasvi, joka tuottaa pieniä, suunnilleen oliivin tai suuren viinirypäleen kokoisia soikeita tai pyöreitä hedelmiä.

Kumkvatit ovat kuin miniappelsiineja. Kun appelsiinin keskimääräinen paino on noin 200 grammaa, kumkvatit painavat vain murto-osan siitä, noin 10 grammaa.

Kumkvatin kuori on oranssi, ohut ja appelsiinin kaltainen. Kuoren alta paljastuu lohkoinen hedelmäliha, jossa on siemeniä. Ulkonäöstään huolimatta kumkvatti ei kuitenkaan ole sitrushedelmä, vaan niiden lähisukulainen ja todennäköisesti mandariinin tai appelsiinin risteytys.

Kumkvattien uskotaan olevan lähtöisin Kiinasta. Kiinalaisesta kirjallisuudesta niistä löytyy mainintoja jo 1100-luvun loppupuolelta. Euroopassakin kumkvatteja on todennäköisesti tavattu jo 1600-luvun puolivälissä ja viljeltykin 1800-luvun puolesta välistä lähtien – tosin lähinnä koristekasveina. 

Nykyään kumkvatteja viljellään Etelä-Amerikassa, Yhdysvaltojen eteläosissa, Etelä-Intiassa ja Etelä-Afrikassa sekä syöntiin että koristekasviksi.

Miten kumkvatit syödään?

Kumkvatti on minikokoinen, mutta onneksi pienen hedelmän kuorimisesta ei tarvitse huolehtia. Kumkvatin voi syödä kokonaisena kuorineen ja siemenineen – tosin huolellinen pesu on kuitenkin tarpeen.

Maultaan kumkvatti on melko veikeä: yhtä aikaa kitkerä ja makea. Makua voi verrata myös voimakkaan appelsiinin makuun.

Kumkvattia voi käyttää monipuolisesti erilaisissa suolaisissa ja makeissa ruoissa. Kokeile lisätä kumkvattia esimerkiksi vokkiruokiin ja vaikkapa broilerin seuraksi.

Porsaankyljyksien kaveriksi kumkvateista voi valmistaa kastikkeen, jolle inkivääri ja valkosipuli antavat upean makulisän. 

Aivan niin kuin appelsiini ja suklaa, on myös kumkvatti ja suklaa herkullinen yhdistelmä. Tee esimerkiksi suklaaseen dipattuja kumkvatteja tai lisää hedelmiä suklaakakkujen ja -leivosten koristeeksi siltään tai vaikkapa sokeroituna

Kumkvateista valmistuu herkullista marmeladia tai hilloa, kun yhdistät ne kuivattujen aprikoosien kanssa ja maustat inkiväärillä, tähtianiksella sekä pomeranssinkuorella. Saat myös herkullista makuvettä, kun siivutat muutaman kumkvatin vesikannuun.

Lue myös Anna.fi: Sitruuna hurmaa raikkaalla hapokkuudellaan – poimi talteen parhaat suolaiset ja makeat sitruunareseptit!

Kumkvatti: säilytys

Kumkvatteja löytää Suomesta hyvin varustettujen ruokakauppojen vihannesosastolta. Laadukas kumkvatti on pyöreä ja kiinteä. Litteät, ruttuiset tai nuutuneen näköiset hedelmät kannattaa jättää ostamatta. Kypsän hedelmän tunnistaa kuoresta, joka on kirkkaan oranssi tai keltainen. 

Kotona kumkvatteja kannattaa säilyttää sitrushedelmien tapaan huoneenlämmössä esimerkiksi hedelmävadissa, mutta niitä voi pitää myös jääkaapin hedelmälokerossa ja syödä viikon tai kahden sisään. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kumkvatti sopii koristeeksi ja kokkailuun – kääpiösitrus maistuu yhtä aikaa makealta ja kirpsakalta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.