Ruoka

Täydelliset paistetut silakat – silakkaekspertti neuvoo: ”Klassikko-ohjeeseen ei laiteta edes pippuria!”

Kysyimme lähes 3000 ohjetta keränneeltä silakkakirjan tekijältä neuvot silakkapihvien paistoon.

Silakkaekspertti Pekka Laine keräsi hyviä silakkaohjeita. Lopulta niitä oli lähes 3000. Silloin hän päätti, että jos sienistä tehdään kirjoja, niin kyllä meriemme mainioin kala silakkakin ansaitsee oman kirjan.

”Usein, kun olen lähettänyt tutuille silakkaohjeita tai laatinut lahjaksi muutaman kymmenen ruoan reseptikansion, minulta on kysytty, eikö kokoelmasta voisi tehdä kirjaa,” Pekka Laine kertoo kirjassaan.

Silakasta on kirjoitettu Suomessa kirjoja aikaisemminkin. Laine halusi tehdä erilaisen opuksen. Vuosien varrella kerättyjä ohjeita oli niin paljon, että niistä parhaat valikoituivat kirjaan ja lisäksi kirjaan tuli tuhti paketti silakan historiasta ja elämästä Itämeressä.

Näin meriemme pienen kalan suuri historia yhdessä 50 parhaan ohjeen kera löytyy nyt koottuna yksien kansien välistä yksinkertaisesti nimellä Silakkakirja (Gummerus 2016).

2700 silakkaohjetta kerännyt Pekka Laine tuntee silakat ja miten niistä valmistetaan täydellistä ruokaa.

”Paistetut silakat ovat varmasti se ykkössilakkaruoka monelle. Yksinkertaisempi herkku ei juuri voi olla, sillä alkuperäiseen reseptiin ei kuulu edes pippuria,” Laine kertoo.

Pekka Laineen Silakkakirja on tietokirja silakasta.

Täydelliset paistetut silakat Pekka Laineen ohjeella

1 kg tuoreita silakoita

3 rkl ruisjauhoja

½ rkl suolaa

voita

  1. Jauhot ja suola sekoitetaan, silakat kieritellään jauhoissa ja paistaan voissa molemmin puolin. Tarjoile perunasoseen tai keitettyjen perunain kanssa.
  2. Valitse aina tuoretta kalaa. Tuoreen kalan tunnistaa raikkaasta väristä ja punertavasta lihasta.
  3. Perinteinen ohje syntyy ruisjauhoista. Muitakin jauhoja voi käyttää, mutta klassikko-ohje vaatii ruisjauhoja.
  4. Se kaikkien klassisin ohje tehdään ilman pippuria. Kalan maku pääsee oikeuksiinsa.
  5. Paista silakat voissa. Keittiömestareiden neuvo on monesti sekoittaa puolet voita ja puolen rypsiöljyä rapsakan pinnan saamiseksi. Sitäkin voi kokeilla. Voista tulee aito maku.

Syksy tuo Silakkamarkkinat

Silakkamarkkinoita on järjestetty Suomessa jo 1700-luvun puolivälistä asti. Helsingin silakkamarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1743. Helsingin lisäksi silakkamarkkinoita järjestetään monissa rannikkokaupungeissa, joissa niillä on vankat perinteet, Pro Kala ry:n tiedotteessa kerrotaan.

”Silakkamarkkinat ovat syksyn piristys. Jos silakka ei vielä ole tuttu raaka-aine omassa kotikeittiössä, sitä kannattaa hakea markkinoilta. Sieltä saa herkkuja, joita ei ole välttämättä kaupoissakaan saatavilla. Lisäksi tapahtumissa voi nauttia iloisesta markkinatunnelmasta ja merellisestä saaristolaisperinteestä kalaherkkuja maistellen,” kalanjalostaja Pirjo Salonen Pirjo ja Reima Salonen Ky:stä, kertoo.

Stadin Silakkamarkkinat järjestetään 1.–7. lokakuuta 2017 Kauppatorilla Helsingissä. Tapahtuma on tänä vuonna osa Helsingin kaupungin Suomi 100 -juhlavuoden Syödään Yhdessä -ohjelmaa.

Tärkeä kala – tuhatvuotinen historia

Kaupallisen kalastuksen tärkein saalislaji on silakka. Syöntisuositusten puitteissa silakan käyttöä olisi mahdollista lisätä jopa yli viisinkertaisesti. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suositusten mukaan silakan käytössä on suomalaisilla vielä kirimisen varaa.

”Syöntisuositukset huomioon ottaen silakkaa on mahdollista käyttää enemmänkin ravintona. Sitä voidaan syödä suositusten puitteissakin jopa viisinkertainen määrä nykytilanteeseen nähden. Silakka sisältää muiden kalojen tapaan proteiinia, D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja, joten syöntiä kannattaa ehdottomasti lisätä jo terveysvaikutusten takia”, Pro Kala Ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen kertoo.

Silakkaan kannattaa satsata erityisesti syys-lokakuussa, jolloin se on sesongissa.

Silakka on Suomen taloudellisesti tärkein saaliskala, joka on ollut rakastettu raaka-aine jo yli tuhat vuotta. Silakka on ollut erityisesti vanhan kansan mieleen ja sitä on syöty varsinkin aiemmin runsaasti.

”Silakan käyttömahdollisuudet ovat varsin monipuoliset, ja kala sopii niin arkeen kuin juhlaan. Silakkaa voi käyttää perinteisten silakkaruokien lisäksi hyvin myös keitoissa tai vaikkapa sushissa. Silakanmäti on siianmädin veroista ja harvinainen herkku”, Salonen ylistää kalaamme.

Tee ekoteko

Silakkaa syömällä voi tehdä myös ekoteon, sillä silakan ja muiden kalojen pyynti puhdistaa Itämerta.

Kalastajat poistavat silakan ja kilohailin pyynnin mukana Itämerestä yli 600 tonnia fosforia ja noin 3500 tonnia typpeä. Fosforin määrä vastaa lähes neljännestä Suomen vuotuisesta ihmisperäisestä Itämeren kuormituksesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Täydelliset paistetut silakat – silakkaekspertti neuvoo: ”Klassikko-ohjeeseen ei laiteta edes pippuria!”

Tapsa 67

Paistetut silakan on HYVÄ ruoka. Sanoi myös Harri…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.