Leipäleipurin vinkit

Itse leivotun leivän tekeminen on viisasta, sillä siinä säästää sievoisen summan. Kokosimme kymmenen vinkkiä leipäleipurille.

vuokaleipä

1. Lämmitä taikinaneste 37-asteiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Kun käytät kuivahiivaa, sekoita se ensin osaan jauhoista ja lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi. Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita.

2. Ripaus sokeria, siirappia tai hunajaa toimii leipätaikinassa hiivan ravintona ja nopeuttaa taikinan ja leivän kohoamista.

3. Jätä aina osa jauhoista leipomiseen. Jauhojen määrä vaihtelee jauhojen kosteuspitoisuuden mukaan. Pitkään varastoidut jauhot menettävät kosteutta.

4. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa tilassa. Mikroaaltouuni on oiva paikka leivän kohotukseen.

5. Taikinan kohotusta voi nopeuttaa nostamalla taikinakulhon esimerkiksi pesualtaaseen, johon on laskettu lämmintä vettä.

sämpylät

6. Paistetun leivän kypsyyden tunnistaa siitä, että leivän pohjaan koputtaessa kuuluu kumiseva ääni. Saat leivänpohjasta rapean, kun esilämmität uunipellin hehkuvaksi.

7. Käytä itse leivottu leipä mahdollisimman tuoreena. Kun leivot useampia kerralla, pakasta ja nauti ne myöhemmin.

8. Säilytä leipä paperipussissa, jos haluat, että leivän pinta pysyy rapeana.

9. Pakasta leivät heti jäähtymisen jälkeen. Pakastimessa leipä säilyy jopa 2-3 kuukautta.

10. Pinnasta tulee rapea, kun laitat vesiastian uunin pohjalle. Älä peitä kypsiä leipiä, jotta rapeus säilyy.

Lisää leivontaideoita:
Leipäreseptejä herkkusuille
Leipäjuuri syntyy ajan kanssa
Gluteeniton leipä x 8
Leipä sopii kaikille
Ruoka.fi: Leivo leipää lauantai-illaksi

Kuvat: Kristiina Kurronen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Leipäleipurin vinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X